دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا


سرعت چرا و به چه قیمت؟


سرعت چرا و به چه قیمت؟
طبق گزارش‌های شركت‌های بیمه، سرعت ناایمن علت ۴۰ درصد تصادفات منجر به مرگ در سال‌های ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۵ بوده است. شاید از اینكه این گزارش را شركت‌های بیمه اعلام كرده‌اند، تعجب كنید اما در كشورهای توسعه‌یافته شركت‌های بیمه بیشترین تحقیق را در زمینه علت بروز حوادث رانندگی انجام می‌دهند و بخشی از هزینه آموزش رانندگان را بر عهده دارند.
این گزارش‌ها، ۵۰ درصد تصادفات را روزهای آخر هفته اعلام كرده‌اند. همچنین بیشترین تصادفات منجر به مرگ، بین ساعات ۹ شب تا ۳ صبح و ۹ صبح تا ۱۲ ظهر اتفاق افتاده‌اند. در اكثر این تصادفات رعایت نكردن سرعت ایمن با یك یا چند نوع از حالات زیر همراه بوده است:
▪ عدم تعادل روانی هنگام رانندگی
▪ عبور از چراغ قرمز یا توجه نكردن به علائم ترافیكی
▪ رعایت نكردن فاصله ایمن از اتومبیل جلویی
▪ از رانندگان پرخاشگر و عصبی فاصله بگیرید
● شما چه برای رفتن به سر كار، چه مسافرت و چه انجام یك ماموریت مهم ضروری است، به نكات زیر هنگام رانندگی توجه كنید:
▪ به زمان و ساعتی كه در حال رانندگی هستید و میزان ترافیك خیابان‌ها توجه داشته باشید. در ابتدای روز، معمولاً خیابان‌ها شلوغ هستند. دانش‌آموزان، كارمندان ادارات و شاغلا‌ن برخی دیگر از مشاغل در خیابان‌ها حضور دارند و لازم است، شما با ایمنی بیشتری برانید.
▪ اگر دیرتان شده، بیهوده پایتان را روی پدال گاز فشار ندهید. چند نفس عمیق بكشید و قبول كنید دیر شده اما اهمیتی ندارد و شما باید ایمن رانندگی كنید تا سالم به مقصد برسید.
▪ سعی كنید برای رانندگان دیگر، مسافران یا اعضای خانوده‌تان اگر در اتومبیل نشسته‌اند، یك الگوی خوب باشید.
▪ همواره در نظر داشته باشید كه رانندگان دیگر ممكن است ساكن شهر دیگری باشند یا با خیابان‌ها آشنا نباشند، آنها معمولاً دچار سردرگمی و حواس‌پرتی می‌شوند. بهتر است رعایت حال آنها را بكنید.
▪ سرعت و فاصله ایمن را از اتومبیل جلویی رعایت كنید. رعایت نكردن سرعت ایمن ممكن است شما را به آمار ۴۰ درصدی اضافه كند.
▪ رانندگی یك مسابقه یا رقابت نیست. در رسیدن به مقصد، همواره امن‌ترین راه و روش را انتخاب كنید. از رانندگان عصبی و پرخاشگر فاصله بگیرید و آنها را به حال خود واگذارید تا شخصیت شما را تحت تاثیر رفتار خودشان قرار ندهند.
● هرچه سریع‌تر، فاصله بیشتر
هنگام رانندگی رعایت فاصله ایمن با اتومبیل جلویی ضامن حفظ سلامت شما و ماشین شماست. این فاصله با مقدار سرعتی كه در رانندگی دارید متغیر است. اگر به هر دلیلی اتومبیل جلویی شما ترمز كند، شما برای توقف كامل اتومبیل خود سه مرحله را می‌گذرانید:
۱) مرحله دیدن یا مشاهده توقف خودروی جلویی
۲) مرحله واكنش یا تصمیم‌گیری برای ترمز یا تغییر مسیر
۳) اقدام به ترمز گرفتن تا توقف كامل خودرو
چنانچه سرعت و فاصله شما نسبت به خودروی جلویی از استانداردهای جدول زیر برخوردار باشد، شما در توقف ماشین خود و جلوگیری از تصادف مرگبار موفق عمل می‌كنید. در غیر این صورت، منتظر هر اتفاقی باشید. مثلاً اگر با سرعت ۱۱۰ كیلومتر در ساعت رانندگی می‌كنید، فاصله ایمن خودروی شما تا خودروی جلویی ۱۲۶ متر و اگر با سرعت ۵۰ كیلومتر حركت می‌كنید، فاصله ایمن برای شما۳۷ متر است.
● ارزش كدام یك كمتر است؟
به نظر شما ارزش كدام یك از موارد زیر از رانندگی با سرعت و فاصله غیرایمن كمتر است؟
▪ شما یا مسافران در یك تصادف آسیب ببینید یا كشته شوید.
▪ به علت تصادف مدتی را در زندان بگذرانید.
▪ گواهینامه رانندگی خود را از دست بدهید.
▪ شركت بیمه به علت‌های مختلف هزینه خسارت‌های شما را قبول نكند و خودتان مجبور به پرداخت خسارت ناشی از تصادف شوید.
▪ یك سابقه جنایی در زندگی خود به جا بگذارید .
▪ روزها یا هفته‌های كاری را به علت درمان جراحت‌ها و آسیب‌ها از دست بدهید.
▪ وسیله نقلیه‌تان برای مدتی توقیف شود. مطمئناً اگر با خودمان رو‌راست باشیم، هیچ‌یك از این اتفاقات و موارد ارزش كمی ندارند كه ما بدون توجه به آنها هنگام رانندگی سرعت و فاصله ایمن را نادیده بگیریم. بهتر است، همین امروز این موارد را روی كاغذی یادداشت كنید و در خودروی خود، گوشه‌ای بچسبانید. شما هر روز با دیدن آن موفق خواهید شد بهتر رانندگی كنید.
● سرعت ایمن، لزوماً سرعت كم نیست
برخی رانندگان با آهسته راندن در خیابان‌ها یا بزرگراه‌ها به خیال خود سرعت ایمن را رعایت می‌كنند. این كار می‌تواند خطراتی را برای راننده و دیگر رانندگان به وجود آورد. سرعت ایمن لزوماً سرعت كم نیست بلكه با توجه به جایی كه در آن رانندگی می‌كنیم و با توجه به تابلوهای ترافیكی باید سرعت خود را تنظیم كنیم. گاهی لازم است با سرعت ۳۰ یا ۸۰ كیلومتر در ساعت برانیم و گاهی با سرعت ۱۱۰ كیلومتر در ساعت.
● هرچه سریع‌تر، برخورد شدیدتر
هرچه با سرعت ناایمن و بیشتری رانندگی كنیم در صورت تصادف آسیب‌ها شدیدتر و بیشتر خواهد بود. علائم نصب شده در خیابان‌ها و بزرگراه‌ها به خاطر حفظ سلامت ما نصب شده‌اند. برای اینكه در صورت تصادف از شدت آن بكاهیم، راندن با سرعت ایمن را ملكه ذهن خود كنیم.
● هرچه سریع‌تر، جریمه بیشتر
شما با رعایت نكردن سرعت ایمن ممكن است از سوی پلیس جریمه شوید. در بسیاری از كشورها قانونی وجود دارد كه بسته به اینكه در كدام محل‌ها سرعت ایمن را رعایت نكرده‌اید، میزان جریمه‌تان متفاوت خواهد بود.
مثلاً اگر در بزرگراه‌ها باشید، به ازای هر كیلومتر سرعت غیرایمن جریمه مشخصی در نظر گرفته می‌شود و این مبلغ به صورت تصاعدی و به میزانی كه سرعت شما از سرعت ایمن بیشتر بوده افزایش پیدا می‌كند. جریمه سرعت غیرایمن در نزدیكی مدارس، پارك‌ها و مكان‌های بازی و تفریح یا ساختمان‌های مسكونی شلوغ و پر‌رفت‌و‌آمد، از سایر مكان‌ها بسیار بیشتر است.
محمدرضا میرغلامی
منبع : روزنامه سلامت


همچنین مشاهده کنید