چهارشنبه, ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 8 May, 2024
مجله ویستا


اهمیت دید خوب در رانندگی


اهمیت دید خوب در رانندگی
داشتن چشمان سالم از ضروریات یك رانندگی ایمن است . افراد ممكن است در حالت سكون، دید بسیارخوبی داشته باشند، اما در رانندگی با سرعت بالا شرایط به كلی تفاوت دارد. دید راننده زمان حركت اتومبیل، ممكن است بر اثر شرایط وعوامل خارجی به میزان زیادی مختل شود . دمای هوا، میزان گرد و غبار، نور شدید، مه، برف و باران و رعد و برق، تمیز نبودن شیشه جلو یا شیشه چراغ ها، دود سیگار یا حتی كثیف بودن شیشه عینك راننده نمونه هایی از این عوامل و شرایط هستند.
طبق گزارش‌های شركت های بیمه ای بین سال های ۱۹۹۸ تا ۲۰۰۵ علت تصادفات خودروها در سرعت بالا به شرح زیر بوده است :
۴۰ درصد تصادفات به علت دید ناكافی، ۱۲ درصد به علت ندیدن علائم رانندگی، ۱۰ درصد به دلیل برف و باران، ۳ درصد مه و دود، ۳ درصد نور شدید و ۱۱ در صد نیز بر اثر عوامل دیگر رخ داده است. كه با توجه به این آمار اهمیت سلامت چشم و دید خوب در رانندگی مشخص می شود. به همین منظور، توصیه می شود رانندگان هر سال دید چشم خود را كنترل كنند و با معاینه سالانه چشم، از سلامت دید خود هنگام رانندگی مطمئن شوند . بهتر است در این معاینات تست های كوررنگی و شب كوری هم انجام شود .
جالب است بدانید رانندگان با ۱۰ سال سابقه رانندگی حدود ۱۰ درصد و رانندگان با ۲۰ سال سابقه رانندگی حدود ۲۰ درصد دیدشان را از دست می‌دهند و این نشان می‌دهد كه رانندگان حرفه‌ای باید بیشتر مراقب چشمانشان باشند.
میدان دید راننده هنگام رانندگی بسیار با اهمیت است . هرچه میدان دید بیشتر باشد، كنترل خودرو هنگام خطر راحت تر صورت می گیرد. میدان دید ممكن است تحت تاثیر عوامل متعددی كاهش پیدا كند. خستگی، هیجان، ترس، نگرانی، بی‌احتیاطی، مصرف داروهای آرام بخش، سیگار كشیدن و مصرف مشروبات الكلی از این عوامل هستند. توصیه می‌شود رانندگان قبل از مصرف هرگونه دارو با پزشك مشورت كنند و در صورت داشتن اثرات خواب آور و كاهش هوشیاری از رانندگی اجتناب كنند.
بیشتر از ۹۰ درصد از مجموع عواملی كه شرایط رانندگی را در كنترل دارند در اختیار چشم است. هرچه چشم سالم‌تر باشد و راننده هنگام رانندگی دقت كافی داشته باشد، احتمال بروز حادثه به میزان زیادی كاهش پیدا می‌كند.
رانندگی در شب به خاطر وجود نور شدید و ناگهانی كه به چشم راننده می‌رسد قدرت تطابق چشم را تحت تاثیر قرار می‌دهد. عمل تطابق همان آماده شدن چشم برای پذیرش شدت‌های مختلف نور در مقاطع زمانی مختلف است و درست در همین لحظات است كه احتمال بروز حادثه به بیشترین حد خود می‌رسد.
در گزارش علت غرق شدن كشتی مسافربری تایتانیك، به كم شدن تطابق چشم ناخدای كشتی در تاریكی دریا اشاره شده كه سبب ناتوانی او در دید كوه یخی كه كشتی با آن برخورد كرده، شده است.
حتی هنگام روز كه راننده از محیط روشن به محیط تاریك یا از محیط تاریك به محیط روشن وارد می شود (مثلاً تونل‌ها) این حالت اتفاق می‌افتد و كاهش دید به علت عدم تطابق احتمال بروز حادثه را بیشتر می‌كند.‌
محمدرضا میر غلامی
منبع : روزنامه سلامت