جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا


خودرو و برف


خودرو و برف
نزدیك شدن زمستان و بارش اولین برف در بسیاری از شهرها و روستاهای كشور عزیزمان، شادی‌ها و سختی‌های ویژه خود را به همراه دارد.
رانندگی یكی از مقوله‌هایی است كه به شدت تحت تاثیر شرایط متفاوت آب و هوایی قرار می‌گیرد. فهرست مساله‌هایی كه برای خودرو و راننده‌اش پیش می‌آید نسبتاً طولانی است: لغزندگی خیابان‌ها و جاده‌ها، یخ‌زدگی معابر، كاهش دید هنگام بارش برف، سرمای شدید و چگونگی گرم نگاه داشتن سرنشینان خودرو، مساله روشن كردن خودرو و شروع به حركت آن، یخ‌زدگی آب رادیاتورها، پوشیده شدن معابر از گل و لای و كثیف شدن شدید خودرو، ترافیك سنگین، وارونگی دما و آلودگی شدید شهر، مسائلی نظیر افزایش مسافران به جا مانده در خیابان‌ها و ضرورت كمك‌رسانی به آنها، مسافرت در زمستان و بسیاری مسائل ریز و درشت دیگر. من در این مقاله فرصت نخواهم كرد كه به همه این مسائل بپردازم و در انتهای مقاله به نقل از كارشناسان خودرو توصیه‌های كلی نقل می‌كنم اما می‌خواهم دغدغه همیشگی‌ام را با شما در میان بگذارم؛ یعنی اهمیت سلامت فردی و اجتماعی و نحوه تعامل این دو.
سلامت خودرو در نگاه اول یك مساله به طور كامل فردی است و به طور دقیق به وضعیت اقتصادی شما برمی‌گردد. دارنده یك خودرو كه هزینه نسبتاً بالایی را متحمل شده تا آسایش بیشتری را برای خود و خانواده‌اش فراهم آورد، نگران نگهداری ومراقبت از این سرمایه‌گذاری كلان است.
از طرف دیگر، سلامت و ایمنی اعضای خانواده هم بسیار اهمیت دارد اما آسایش و راحتی تنها هنگامی معنا پیدا می كند كه شما تمامی لحظات زندگی‌تان را كنار هم بگذارید و متوجه باشید كه در یك جامعه زندگی می‌كنید. اگر تمام ذهنتان تنها متمركز بر سلامت خودروی خودتان باشد، این اصلا به معنای رسیدن به استاندارد زندگی سالم نیست. اولین برف زمستانی در تهران بارید و ترافیكی چنان سنگین ایجاد شد كه راننده ها( یعنی خود شما) خودروهایشان را در خیابان رها كردند و صبح بعد برای بردنشان آمدند. آیا برف باعث این مشكل بود؟
پاسخ های اولیه پلیس نشان می دهد، نبودانضباط و بی‌قاعده رفتار كردن رانندگان باعث این مشكل شده است، یعنی برف مشكلی برای سلامت شما به وجود نمی‌‌آورد بلكه باورهای نادرست عامل فتنه هستند. یك مثال دیگر همین ترافیك هرروزه بسیاری از شهرهای بزرگ كشورمان است. منظورم تهران نیست؛ حتی در رشت، اصفهان، قم و كاشان ( شهرهایی كه اخیرا از آنها گذشته ام) همه این شرایط وجود دارد. همه جا این به هم ریختگی را می بینیم. این واقعیت را در كنار آمار نسبت سطح معابر به سطح كل شهر تهران در نظر بگیرید. باور نكردنی است، حدود یك سوم شهر تهران خیابان است و تقریبا معادل آن مساحت خانه هاست و بقیه آن نیز اداره ها و مراكز دولتی و عمومی. اجازه می خواهم با كنار هم گذاشتن این حقایق یك جمع بندی ساده كنم:
سلامت یك خودرو و سلامت رانندگی تك تك رانندگان، مساوی سلامت جمعی است و بالعكس. مجموعه ای كه در این چند شماره برایتان نوشته ام، تلاشی بود تا با فهم دقیق و علمی عواملی كه در سلامت خودرو و رانندگی تاثیر دارند ، با دیدی روشن‌تر رانندگی كنید.
● رانندگی مفرحی داشته باشید
چند توصیه جالب برای رانندگی در برف( به خصوص برای آنهایی كه چند سال پیش در جاده رشت جامانده بودند.) در صورتی كه خودروی شما در برف شدید گیر كند:
▪ برای در آوردن خودرو، تنها از حركات ملایم و متناوب روبه جلو و عقب خودرو استفاده كنید.
▪ برف روی لاستیك‌ها و زیر آنها را پاك كنید و از پارچه یا خاشاك برای افزایش اصطكاك زیر لاستیك استفاده كنید.
▪ اگر ممكن است، چندین ساعت در خودرو بمانید. هر ساعت، تنها ۱۰ دقیقه خودرو را روشن و از بخاری استفاده كنید تا سوخت كافی برای زمان طولانی داشته باشید. در عوض از پوشاك بیشتر و حتی پارچه‌های مختلف و روزنامه برای گرم كردن خود استفاده كنید.
▪ هر چند دقیقه یك‌بار، یكی از پنجره‌ها را باز كنید تا هوای درون خودرو تهویه شود.
▪ از خوابیدن هنگام گیر كردن در سرما پرهیز كنید؛ چرا كه احتمال كاهش دمای بدن در حالت خواب بیشتر است.‌
مازیار عطاری
منبع : روزنامه سلامت