یکشنبه, ۲۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 12 May, 2024
مجله ویستا

بررسی همبستگی ژنتیکی درصد روغن دانه با برخی از صفات مهم زراعی در سویا از طریق تجزیه علیت


بررسی همبستگی ژنتیکی درصد روغن دانه با برخی از صفات مهم زراعی در سویا از طریق تجزیه علیت
این تحقیق با تعداد ۲۴ رقم و لاین سویا از گروه های رسیدگی مختلف در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، به منظور بررسی همبستگی ژنتیکی بین درصد روغن دانه و برخی صفات مهم زراعی در سال ۱۳۷۶ در ایستگاه عرافی محله مرکز تحقیقات کشاورزی گرگان انجام شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین ارقام از نظر کلیه صفات مورد مطالعه اختلاف معنی داری در سطح احتمال %۱ وجود دارد که دلالت بر وجود تنوع ژنتیکی می نماید. نتایج ضرایب همبستگی نشان داد که صفات درصد پروتئین، وزن صد دانه، تعداد روز تا شروع گلدهی، دوره پر شدن دانه و تعداد روز تا رسیدگی دارای همبستگی منفی و معنی دار و تعداد دانه در غلاف دارای همبستگی مثبت و معنی داری با در صد روغن در سطح احتمال %۱ می باشند. نتایج تجزیه علیت نشان داد که افزایش در صد روغن عمدتا در اثر کاهش درصد پروتئین می باشد. صفات تعداد روز تا شروع گلدهی و تعداد روز تا رسیدن نیز به ترتیب دارای اثر مستقیم و منفی زیادی بر روی در صد روغن بودند. نتایج این آزمایش نشان می دهد که در بین مواد مورد بررسی برای گزینش لاین های با درصد روغن دانه بالا، لازم است که صفات در صد پروتئین و تعداد روز تا رسیدن در اولویت قرار گیرند و برای افزایش روغن، لاین هایی انتخاب شوند که در صد پروتئین آنها کم و زودرس تر باشند.
حسن زینالی
ابراهیم هزار جریبی
محمدرضا احمدی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی