سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا


اوقات فراغت زمانی مناسب برای آموزش مهارت های زندگی


اوقات فراغت زمانی مناسب برای آموزش مهارت های زندگی
رفتار و تربیت هر انسانی در طول زمان شكل می گیرد. هر اندازه سن انسان ها بالاتر می رود به همان اندازه تغییر كردن آنها دشوارتر می شود. اگر آنها در دوران كودكی به طور صحیح تربیت شده باشند احتمال این كه در آینده فرد موفقی شوند بسیار زیاد است. برعكس اگر دوران كودكی بدی را پشت سر گذاشته باشند، این تربیت نادرست بر زندگی آینده آنها سایه می اندازد و نوجوانان با مشكلات متعددی روبه رو خواهند شد.
چند سالی است كه آموزش و پرورش برای اوقات فراغت دانش آموزان برنامه هایی را در تابستان پیش بینی می كند، اما با توجه به اهمیت نقش این برنامه ها ضروری است كه به كیفیت و كمیت آنها، توجه بیشتری شود.
مسئولان مدارس در روزهای تعطیل می توانند با استفاده از مربیان كارآزموده برای جذب نوجوانان اقدام كنند و با ایجاد انگیزه و فضاهای شاد، از روش های جدیدی برای تربیت نسل آینده و ارائه اطلاعات لازم در زمینه مهارت های زندگی به آنان بهره ببرند. برای مثال می توان در اوقات فراغت دانش آموزان، این مهارت ها را با شیوه هایی كاربردی به بچه ها آموزش داد.
▪ مهارت های برنامه ریزی - برنامه ریزی صحیح نوجوانان در تعیین هدف ها و خط سیر زندگی آنها مؤثر است. آنان با كسب توانایی در برنامه ریزی، نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی می كنند و با تعیین اهداف خود گام برمی دارند.
▪ مهارت های تقویت و كنترل درونی - ایمان، همانند یك قدرت فوق العاده در درون انسان، عامل نگهداری انسان ها از خطرها و آسیب ها به شمار می آید. می توان گفت تقویت مهارت های كنترل درونی نوجوانان در مدارس، در واقع پلیس درونی او را قدرتمند می كند.
مهارت های اعتماد به نفس - اعتماد به نفس آنان را طوری تقویت كنید كه خود را از درون بسازند. شجاع باشند، جسورانه عمل كنند و در ضمن آگاه باشند. آنان باید یاد بگیرند همان طور كه خود را قبول دارند، اعتماد به نفس خود را نیز افزایش دهند.
▪ مهارت های مثبت اندیشی - به نوجوانان یاد دهید تا نگرش مثبت كه دریایی از آرامش و اشتیاق در آن جاری است، داشته باشند. می توان نوجوانان را به یك قطب انرژی مثبت تبدیل كرد.
مهارت های تصمیم گیری - به آنها یاد دهید كه بر مبنای آگاهی از حقایق، توانمندی ها و اهداف خود تصمیم بگیرند.
▪ مهارت های حل مشكلات زندگی - این مهارت ها نوجوانان را قادر می سازد به طور مؤثرتری مسائل زندگی را خودشان حل كنند و اگر قادر به حل برخی از آنها نباشند، با استفاده از مشاوران و افراد مجرب خانواده عوامل و مشكلات را به طور دقیق ارزیابی و علل آنها را بررسی كنند.
▪ مهارت های احترام به قانون - زندگی اجتماعی بدون قانون امكان پذیر نیست و حفظ مقررات جامعه خود ناشی از اجرای قانون است كه آرامش و امنیت خاطر را در زندگی نوجوانان به دنبال خواهد داشت.
قانونمندی جزئی از زندگی است كه باید به طور عملی در مدارس آموزش داده شود. استفاده از دوره تعطیلات به این منظور می تواند مؤثر و كارآمد باشد.
▪ مهارت های دوست یابی - به نوجوانان رفتار خوب و مناسب را آموزش دهید. به این ترتیب آنها به تدریج توانایی هایی را كسب و در هر جا كه باشند دوستانی پیدا می كنند. با آموزش شیوه هایی، توانایی ایجاد ارتباط با دیگران را در آنها تقویت كنید.
▪ مهارت های اقتصاد موفق - مراكز اشتغال كار و كارورزی را به نوجوانان معرفی و آنها را برای كار از سن نوجوانی تشویق كنید تا تجربیات كاری را به دست آورند. مثلاً در مورد نحوه صحیح سرمایه گذاری عرضه و تقاضا صحبت و مسائل اقتصادی را برای آنها روشن كنید. داشتن تجربه های كوچكی مانند انجام برخی كارها برای اعضای خانواده یا فامیل و همسایه ها و در قبال آن دریافت دستمزد می تواند ارزش كار كردن را بیشتر روشن كند.
▪ مهارت های تندرستی - ورزش را جزو برنامه اصلی نوجوانان قرار دهید، زیرا لازمه هر چیز در زندگی سلامتی است. نخستین گام در راه سلامتی ورزش است كه باید با برنامه ریزی دقیق روزانه در مدارس و اردوگاه های تابستانی عملی و اجرا شود.
شفیقه شمس
منبع : روزنامه ایران