یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

رابطه لباس بافرهنگ اسلامی


رابطه لباس بافرهنگ اسلامی
تفاوت عمده فرهنگ جدید غربی و فرهنگ اسلام درتعریف انسان منعکس می شود .اگر انسان برحسب فرهنگ غربی ، موجودی است که معنویت فرع و روبنای زندگی مادی اوست ، درفرهنگ اسلامی موجودی است که معنویت کمال مطلوب و غایت ونهایت زندگی اوست . معنویت کمالی است که بامراقبت و تلاش و بادقت دربه کارگیری و بهره وری به اندازه ازهمه مواهب روحی ، برای انسان حاصل می شود .
درچنین بینشی ، دیگر تن ، تنها بخش وجود انسان نیست ، و انسان همه تن نیست که بامرگ فانی شود ، وتنها مجال برای موجود بودن و خوشبخت شدن نیز ، تمتع محدود جسمانی میان تولد تا مرگ نیست . انسان راه درازی درپیش دارد که مرگ یکی ازگذرگاههای آن است . انسان روبه سوی خدا دارد که کمال مطلق وسرچشمه همه خوبیها و ارزشهاست .اوخود راشریفتر از آن می داند که به جسمش شناخته شود و وظیفه خود را خطیرتر از آن می بیند که تنها به بدن نمایی و آرایش جسم بپردازد . انسان درهمه بینشهای معنوی و ازجمله در اسلام ، برای آن لباس به تن نمی کند که تن را عرضه کند ، بلکه لباس می پوشد تاخود را بپوشد . لباس برای او یک حریم است ، به منزله دیواردژی است که تن را از دستبرد محفوظ می دارد و کرامت اوراحفظ می کند . لباس پوست دوم انسان نیست بلکه خانه اول اوست .انسان اسلام، کمال خود را درآن نمی بیند که تن خویش را چون کالایی تزیین کند و به راه اندازد و بفروشد .
آری ، مسأله لباس وشکل ونوع آن، امری ساده و سطحی نیست که آن را بتوان صرفا محصول سلیقه افراد دانست . مسأله ، مسأله دو فرهنگ و دوجهان بینی است که تفاوت آنها اززمین تاآسمان است و این تفاوت درهمه امور اصلی مربوط به انسان واز جمله در لباس او جلوه گر می شود . درعمل هیچ چیز آسانتر ازتقلید لباس دیگران نیست ، اما قرنها می گذرد و دیده می شود که یک جامعه ، از لباس دیگران تقلید نمی کند وسنت خود را درنوع لباس حفظ می کند ، چرا که تغییر لباس ، همواره پیامد تغییر یک فرهنگ است ، وانسان تا با فرهنگ خود وداع نکند ، نمی تواند با لباس خود وداع کند تا فرهنگ یک قوم را نپذیرد .لباس آن را به تن نمی کند .
درست به همین دلیل است که دراحادیث ما آمده است که ‹‹‌ من تشبه بقوم فهو منهم ›› هرکه خود را به گروهی شبیه سازد هم از آن گروه است . لباس هر انسان پرچم کشور وجود اوست .پرچمی است که او بر سردرخانه وجود خود نصب کرده است و باآن اعلام می کند که از کدام فرهنگ تبعیت می کند . همچنان که هر ملتی با وفاداری و احترام به پرچم خود ، اعتقاد خود را به هویت ملی و سیاسی خود ابراز می کند ، هر انسان نیز ، مادام که به یک سلسله ارزشها و بینشها ، معتقد و دلبسته باشد لباس متناسب با آن ارزشها و بینشها را از تن به در نخواهد کرد .
منبع : بنیاد اندیشە اسلامی


همچنین مشاهده کنید