دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

مرگ زودرس پول


مرگ زودرس پول
اسکناس یا پول کاغذی که امروزه در همه کشورهای جهان جریان دارد نخستین‌بار در نیمه قرن دهم میلادی در چین‌جنوبی باب شد. علاوه بر این در چین‌شمالی در مدت کوتاهی قبل از ظهور چنگیز‌‌خان، پول کاغذی انتشار یافت که اعتبار آن هفت سال بود.
اسکناس، سرمایه ملی است و صیانت از آن وظیفه ملی و میهنی محسوب می‌شود که متاسفانه کشور ما در نگهداری این سرمایه ملی غفلت زیادی می‌کند. روند نامطلوب حفظ و نگهداری اسکناس یکی از مهم‌ترین مسائل پیشروی بانک مرکزی، شبکه بانکی و اقتصاد کشور محسوب می‌شود.
در حالی که به دلیل نگهداری ناصحیح اسکناس از سوی مردم، سالانه، هفتصد میلیون برگ اسکناس با هزینه گزاف و البته از منابع حاصل از مالیات‌های خود مردم از گردونه خارج می‌شود می‌‌توان با نگهداری صحیح از اسکناس، هزینه چاپ مجدد آن را که به رقم خیره‌کننده ۵/۱۷ میلیارد تومان رسیده صرف طرح‌های توسعه‌ای کشور کرد.
وضع نگهداری اسکناس بین مردم ما بسیار نامناسب است. اسکناس و پول یک کشور جزو سرمایه‌های ملی آن است و هر شخص باید به بهترین شکل از آن نگهداری کند.
اما بسیاری از مردم کشور ما اهمیت چندانی به نحوه نگهداری از پول نمی‌دهند در صورتی که شیوه درست نگهداری از اسکناس کار چندان سختی نیست و با روش درست می‌توان از اتلاف و هدر رفتن هزینه‌های فراوان جلوگیری کرد
عمر متوسط اسکناس در کشورمان ۵ سال است، البته عمر اسکناس‌های ریز گاهی‌اوقات حتی به یک سال نیز نمی‌رسد. تا چندی پیش متوسط عمر اسکناس در ایران ۵/۳ سال بود که با اطلاع‌رسانی و شفاف‌سازی نسبت به هزینه‌ها و صدمات وارده، متوسط عمر اسکناس به پنج سال افزایش پیدا کرده است.
به دلیل پایین بودن فرهنگ استفاده از اسکناس در کشور و فرسوده شدن اسکناس‌ها هر روز بر تعداد اسکناس‌های فرسوده افزوده می‌شود. طبعا با افزایش تعداد اسکناس‌های فرسوده، هزینه بیشتری برای چاپ مجدد اسکناس بر سیستم پول و بانکی کشور تحمیل می‌شود چرا که بسیاری از مردم علاقه‌ای به استفاده از کیف پول ندارند و به همین دلیل اسکناس را به بدترین شکل ممکن در جیب‌هایشان نگهداری می‌‌کنند. برخی نیز اسکناس را با برگه یادداشت و دفترچه تلفن و خاطرات اشتباه می‌گیرند.
آموزش و اطلاع‌رسانی برای بالا بردن فرهنگ استفاده از اسکناس در میان مردم می‌تواند از هزینه‌های بالای استهلاک اسکناس بکاهد. شاید طی سال‌های آتی استفاده از کارت‌های اعتباری در دادوستدهای روزانه بتواند یکی از موثرترین روش‌ها برای حل مشکل کهنگی و فرسودگی اسکناس باشد.
گفتنی است با بالا بردن فرهنگ استفاده از اسکناس و ارایه اطلاعات درباره هزینه بالای تولید و نابودی اسکناس می‌توان از نابودی این سرمایه ملی جلوگیری و بر عمر آن افزود.

سولماز غریب‌زاده
منبع : خانواده سبز