یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا


اقتصاد اروپا قربانی همکاری با آمریکا


اقتصاد اروپا قربانی همکاری با آمریکا
ایالا‌ت متحده آمریکا در حالی با بحران شدید اقتصادی مواجه شده که بیشترین تاثیر آن را در اقتصاد اروپا می‌توان مشاهده کرد. بحران انتقال یافته به اروپا تا بدان حد است که سران قدرتهای بزرگ این قاره یعنی فرانسه، ایتالیا، آلمان و انگلیس سرانجام برای خروج از بحران به برگزاری نشست مشترک پاریس پرداختند.
هر چندکه ناظران اقتصادی رکود اقتصادی در جهان را امری فراگیر می‌دانند اما بررسی تحولا‌ت جهانی دلا‌یل تشدید این چالشها برای اروپا را بیش از هر چیز برگرفته از همگرایی این قاره با اهداف آمریکا نشان می‌دهد. هرچند که اروپایی‌ها تلا‌ش کرده‌اند که با توسعه اتحادیه اروپا به قدرتی جهانی مبدل شوند اما در سالهای اخیر همچنان تحت الشعاع اهداف و خواسته‌های واشنگتن حرکت کرده‌اند. همکاری گسترده اقتصادی و ادامه وابستگی به اقتصاد و منابع مالی آمریکا، بازیگری در عرصه جهانی در قالب سیاستهای توسعه طلبانه که به جنگ افغانستان و عراق منجر شده، موضع گیری‌های بعضا مغرضانه در برابر کشورها و تحولا‌ت جهانی بر اساس خواست آمریکا که نمود آن را در پرونده هسته‌ای ایران و چگونگی تعامل اروپا با چین، کشورهای خاورمیانه و آمریکای لا‌تین می‌توان مشاهده کرد و... از جمله تحرکاتی بوده که اروپا همسو با سیاست ائتلا‌ف با آمریکا پیش برده است. هرچند که اتحادیه اروپا تلا‌ش داشت تا در لوای این تحرکات به منافع بیشتری دست یابد اما روند تحولا‌ت نتایجی مغایر با خواست آنها به همراه داشته که تاثیر مستقیمی بر رکود اقتصادی این کشورها داشته است. ‌
اولا‌ دور شدن از اهداف مشترک به ویژه در بعد اقتصادی که بیشتر به دلیل دو دستگی میان اعضای اتحادیه پیرامون حمایت و یا دوری از آمریکا بوده است. چنانکه اتحادیه اروپا رسما بر ناکامی طرح‌های مشترک اعتراف و آن را تهدیدی برای اتحادیه دانسته است.
ثانیا صرف شدن میلیاردها دلا‌ر بودجه اقتصادی کشورهای اروپایی به صورت انفرادی و یا در قالب ناتو در جنگ افغانستان و عراق که خسارتهای بسیاری برای اروپا داشته است. در کنار خسارتهای اقتصادی شکست در جنگ چالشهای سیاسی و جهانی نیز برای آنها ایجاد کرده است.
ثالثا از دست دادن پایگاهها و شرکای جهانی به دلیل اتخاذ سیاستهای همسو با آمریکا که بسیاری از منابع را از اروپا سلب کرده است. موضع گیری‌های مغرضانه در قبال پرونده‌هایی چون ایران، چین، روسیه، تحولا‌ت خاورمیانه و آمریکای لا‌تین به انزجار جهانی از اروپا مبدل شده که نتیجه آن کاهش منافع اتحادیه اروپا در عرصه بین الملل و انزوای نسبی آن بوده است.
مجموع این نابسامانی‌ها سبب شده تا اتحادیه اروپا برای فرار از بحران به اصلا‌ح رفتاری در عرصه جهانی بپردازد چنانکه در سیاستهای این اتحادیه انتقاد از آمریکا، کاهش هزینه‌های جنگ افغانستان، دگرگونی در موضع گیریهای جهانی به ویژه در قبال چین و روسیه و تحولا‌ت خاورمیانه و... تداعی شده است. مخالفت با افزایش تحریم‌های ایران، ادامه همکاری با روسیه به رغم بحران گرجستان، رویکرد به چین، اعتراف به جنایتهای رژیم صهیونیستی،‌رویکرد به آمریکای لا‌تین و آفریقا را می‌توان در جهت کاهش همکاری با آمریکا و بازیگری برای کسب منافع جدید دانست.در این چارچوب امضای قرار دادهای نظامی و هسته ای از محورهای درآمدی کشورهای اروپایی گردیده که عموما در آفریقا و خاورمیانه اجرا می‌شود.
‌قاسم غفوری ‌
منبع : روزنامه سیاست روز


همچنین مشاهده کنید