جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا


آنگولا و ریاست دوره ای اوپک


آنگولا و ریاست دوره ای اوپک
با آغاز سال نو میلادی ریاست دوره ای اوپک تغییر می کند. به این ترتیب در ۱ ژانویه سال ۲۰۰۹ (۱۲ دی)، آنگولا سمت ریاست اوپک را عهده دار شد و برای مدت یک سال در این سمت باقی خواهد بود. بلومبرگ نگاهی دارد به کشور آنگولا به عنوان رئیس جدید اوپک.
در شرایطی که اوپک به منظور جلوگیری از روند کاهش بهای نفت می کوشد کاهش بی سابقه تولید را به اجرا بگذارد، آنگولا، تازه ترین عضو اوپک، ریاست این سازمان را از روز اول ژانویه (۱۲ دی) بر عهده گرفته است.
انتقال ریاست دوره ای سازمان کشورهای صادر کننده نفت از الجزایر به آنگولا در شرایطی است که اوپک بر اساس تصمیمی که در ماه دسامبر گذشته (آذر) اتخاذ کرد، کاهش تولید به میزان ۹درصد را آغاز کرده است. اجرای این تصمیم در حالی است که بهای نفت طی ۵ ماه گذشته هر بشکه ۱۰۰ دلار کاهش یافته است.
آنگولا، با ۱۷ میلیون نفر جمعیت، کشوری است که در نتیجه جنگ به شدت آسیب دیده و از نظر "شاخص شفافیت بین المللی" در میان ۲۲ کشوری قرار دارد که دارای بیشترین میزان فساد هستند.
در شرایطی که شرکت های بی پی و توتال در حال توسعه میدان های نفت آنگولا هستند، این کشور در رقابت با نیجریه می کوشد به بزرگ ترین تولید کننده نفت آفریقا تبدل شود.
سهمیه تولید نفت جدید این کشور یک میلیون و ۵۱۷ هزار بشکه در روز است که در مقایسه با تولید نفت ماه نوامبر ۱۹ درصد کمتر است. به این ترتیب آنگولا درمیان دیگر کشورهای عضو اوپک مجبور است تولید نفت خود را به بیشترین نسبت کاهش دهد.
احسان الحق، رئیس بخش پژوهش موسسه جی بی اس انرژی مستقر در وین، می گوید: آنگولا در درازمدت نمی تواند در میان کشورهای عضو اوپک جزو بازها باشد، اما این گروه به منظور نشان دادن تعهد خود به کاهش تولید، در آغاز از تولید خود خواهند کاست.
بهای نفت در سال گذشته (۲۰۰۸) در بازار نیویورک ۵۴ درصد کاهش یافت که نخستین کاهش سالانه بهای نفت از سال ۲۰۰۱ و بیشترین میزان کاهش بهای نفت در یک سال از زمان آغاز فعالیت مبادلات آتی نفت در بازار نیویورک درسال ۱۹۸۳ است. اوپک به دنبال بحران اقتصادی در جهان که مصرف انرژی را کاهش داد و سبب سقوط بهای نفت شد، سال گذشته سه بار تولید نفت خود را کاهش داد.
خوزه ماریا بوتلهو دو واسکونسلوس، وزیر نفت آنگولا، ماه گذشته گفت: اولویت آنگولا در دوران ریاست بر اوپک عبارت خواهد بود از تثبیت بهای نفت در سطحی که هم برای مصرف کنندگان و هم تولید کنندگان رضایتبخش باشد. وی یادآورشد که از نظر اوپک بهای ایده ال نفت ۷۰ تا ۷۵ دلار هر بشکه است. آنگولا درآغاز سال گذشته به عضویت اوپک در آمد.
بر طبق آماری که بلومبرگ به آن دست یافته، آنگولا از میزان بارگیری نفت در ماه فوریه در مقایسه با برنامه اولیه ۱۳درصد کاسته است و اکنون قرار است ۴۷ محموله با میانگین یک میلیون و ۶۱۰ هزار بشکه در روز از این کشور بارگیری شود.
واسکونسلوس پیش از برگزاری نشست ۱۷ دسامبر(۲۷ آذر) در وهران الجزایر به خبرنگاران گفت: ما برای رساندن قیمت ها به سطوح قابل قبول بیش از همه روی کمک کشورهای عضو حساب می کنیم. وی افزود: انگولا در دوران ریاست بر اوپک تصمیم های میانه روانه اتخاذ خواهد کرد.
روزنامه "ژورنال دو آنگولا" روز گذشته به نقل از وزیر نفت آنگولا گزارش داد که این کشور از اول ژانویه (۱۲ دی) روزانه ۲۴۴ هزار بشکه نفت از تولید خود کاسته است.
این روزنامه به نقل از وزیر نفت آنگولا نوشت: در حالی که کاهش تولید به طور کامل امکان پذیر نخواهد بود، اگر کشور بتواند کاهش تولید را به میزان ۸۰ درصد عملی سازد، "خوب خواهد بود."
واسکونسلوز که ۵۸ سال دارد، در ماه اکتبر سال ۲۰۰۸ برای دومین بار وزیر نفت کشورش شد. وی پیش از این برای مدت ۷ سال مسئولیت وزارت انرژی و منابع آب آنگولا را برعهده داشت. واسکونسلوز در فاصله سال های ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۲ نیز سمت وزارت نفت کشورش را عهده دار بود. وی پیش از اشتغال به کار در شرکت رویال داچ شل در فرانسه در سال ۱۹۸۱، در دهه ۱۹۷۰ میلادی در بلژیک مشغول به کار بود.
آنگولا که از مستعمرات پیشین پرتغال است، در حال بهبود اوضاع خود پس از جنگ داخلی ۲۷ ساله ای است که در سال ۲۰۰۲ پایان یافت.
آمار سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) حاکی است که طی کشمکش های این دوره میان "جنبش خلق برای آزادی آنگولا" و "اتحادیه ملی برای استقلال کامل آنگولا"، یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر جان خود را از دست داده اند.
خوزه ادواردو دوز سانتوز، رهبر جنبش خلق برای آزادی آنگولا (ام پی ال ای) پس از مرگ یوناس ساویمبی، رهبر اتحادیه ملی برای استقلال کامل آنگولا (یونیتا) درسال ۲۰۰۲، سمت ریاست جمهوری کشور را برعهده دارد.
بر اساس آمار سیا، تولید نفت خام و صنعت نفت آنگولا حدود ۸۵ در صد تولید ناخالص داخلی این کشور را در سال ۲۰۰۷ تشکیل داده است.
آمار بانک جهانی نیز گویای آن ست که درآمد حاصل از صدور نفت آنگولا به افزایش درآمد ناخالص ملی سرانه این کشور به دو هزار و ۵۶۰ دلار کمک کرده است که حدود سه برابر میانگین درآمد آفریقای ناحیه صحراست.
آنگولا از نظر "شاخص توسعه انسانی" برنامه توسعه سازمان ملل، در میان ۱۷۹ کشور در رتبه ۱۵۷ قرار دارد. این برنامه شاخص هایی مانند کیفیت زندگی جمعیت، امید به زندگی و دانش را لحاظ می کند.
تولید نفت آنگولا سال گذشته برای نخستین بار از تولید نفت نیجریه پیشی گرفت و این زمانی بود که پروژه های جدید، شامل توسعه میدان موندو توسط شرکت اکسون موبیل، تولید نفت این کشور را افزیش داد.
تولید نفت آنگولا در ماه مارس سال گذشته به یک میلیون و ۹۰۰ هزار بشکه در روز رسید در حالی که تولید نفت نیجریه به دلیل حملات شورشیان و گسیختگی جریان نفت از طریق خطوط لوله به یک میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه در روز کاهش یافت.
میدان های نفتی که در سال جاری وارد مدار تولید خواهند شد، ظرفیت تولید نفت آنگولا را که به دلیل کاهش تولید بر اساس تصمیم اوپک مجبور است بلا استفاده نگه دارد، افزایش خواهد داد.
وزارت انرژی آمریکا برآورد می کند که تولید نفت آنگولا در سال ۲۰۰۹ حداقل ۲۰۵ هزار بشکه در روز افزایش خواهد یافت به این ترتیب ظرفیت تولید این کشور به بیش از دو میلیون بشکه در روز خواهد رسید.
بنا به آمار اداره اطلاعات انرژی آمریکا، آنگولا در سال ۲۰۰۷ حدود پنج درصد نیازهای نفتی آمریکا را تامین و به عبارت دیگر در این سال روزانه ۴۹۶ هزار بشکه نفت به آمریکا صادر کرده است.
بر اساس آمار موسسه گلنکور اینترنشنال ای جی، بزرگ ترین شرکت مبادله کالای جهان، واردات نفت چین از این کشور ۵۰۰ هزار بشکه در روز است.
اوپک در نشست ۱۷ دسامبر(۲۷ آذر) در مورد کاهش سهمیه های تولید یازده کشور عضو – به استثنای عراق – به میزان ۹ درصد، و تقلیل کل تولید اعضای مشمول سهمیه بندی به ۲۴ میلیون و ۸۴۵ هزار بشکه در روز به توافق رسید.
اندونزی که به دنبال کاهش تولید به وارد کننده خالص نفت خام تبدیل شده است با آغاز سال جدید این سازمان را ترک کرد.
در مقابل اکوادر از دسامبر سال ۲۰۰۷ دوباره به عضویت اوپک درآمد. این کشور در سال ۱۹۹۲ از اوپک خارج شده بود.
منبع : شبکه اطلاع رسانی شانا