جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

مراقبت از گل‌ها و گیاهان


مراقبت از گل‌ها و گیاهان
‌● مراقبت از گل‌ها
نخستین نکته در نگهداری گل اینست که حتما هرروز آب گلدان را عوض کنیم . هر یکی دو روز یکبار به اندازه یک یا دو سانتیمتر از انتهای ساقه گلها رابا یک کارد یا چاقوی تیز قطع کنیم و مخصوصا سعی کنیم که این برش بصورت اریب باشد. بهتر است که این برش در داخل آب صورت گیرد تا هوا وارد نسج ساقه گل نشود.
برگهای آن قسمت از ساقه گیاه را که در آب قرار میگیرد جدا کنیم و هنگام تعویض آب گلدان ، ساقه ها را زیر آب شیرشستشو دهیم . اگر مواد غذائی مخصوص گلهای شاخه ای در اختیار داریم از آن استفاده نمائیم و اگر در اختیار نداریم ، عده ای معتقدند که انداختن یک حبه قند میتواند موثر باشد. یک قاشق سرکه یا کمی نمک نیز برای بعضی از گلها مفید خواهد بود . موارد اخیر را باید شخصا در مورد گلهای مختلف تجربه کنید.
اضافه کردن یک تا دو قطره مایع ضدعفونی کننده در آب گلدان میتواند مانع از بدبو شدن آب گلدان شود.
گلها در محیط خنک ، سایه و دور از گرد خاک و بخارهای مواد غذائی یا مواد شیمیائی دوام بیشتری خواهند داشت. اگر گلها بطور غیر طبیعی پژمرده شده اند میتوانید آنها را ا ز گلدان خارج نمائید ، دو سه سانتیمتر از انتهای ساقه هارا با برش اریب قطع کنید و سپس آنها را به مدت نیم ساعت در یک ظرف پر از آب سرد بیندازید و سپس به گلدان باز گردانید.
● مراقبت از گیاهان:
▪ زندگی گیاه به ۵ عامل بستگی پیدا میکند :
۱) حرارت
۲) نور
۳) هوا
۴) آب
۵) غذا
۱) حرارت:
گیاهان نیاز به هوا و محیط گرم دارند مشروط بر اینکه دو عامل نور و رطوبت هم متناسب با آن باشد. در فضای آپارتمان که نور و رطوبت نسبت به فضای گلخانه ها کمتر است طبعا گرما حتی میتواند منجر به رشد کم گردد.
بیشتر گیاهان در هوای متناسب با زندگی انسان(آپارتمان) بخوبی رشد میکنند. اما آنچه برای گیاه بسیار نا مطلوب خواهد بود تغییرات سریع درجه حرارت میباشد و هرچه این تغییر حرارت ناگهانی تر باشد آسیب بیشتری به گیاه میرساند.
درجه حرارت لازم برای گیاهان مختلف بین ۵ تا ۴۰ درجه سانتیگراد متفاوت است.
۲) نور:
هیچ گیاهی در تاریکی کامل نمیتواند دوام بیاورد . گیاهانی که دارای برگهای ضخیم با رنگ سبز تیره هستند کمی نور را تحمل میکنند و در مقابل گیاهانی نظیر کاکتوس ها و شمعدانی و حسن یوسف بیشترین نور را نیاز دارند. در اطاقهای کم نور رنگ روشن دیوار ها و سقف برای گیاه بهتر از رنگهای تیره خواهد بود. گیاهان اغلب سر بسوی منبع نور (معمولا بسمت پنجره ها) خم میکنند. اگر این گردش کنترل نشود ممکن است گیاه کج و زشت شود و در مواردی تعادل خود را از دست بدهد . بهتر است هر چند روز یکبار، گلدان را کمی بچرخانیم.
۳) هوا:
هوای تازه که با باز کردن در و پنجره به گیاه داده شود باعث مقاوم شدن ساقه و همچنین مقاوم شدن گیاه در برابر بیماری ها میگردد. اما گیاه نباید در معرض کوران هوا قرار گیرد. همچنین اگر تفاوت درجه حرارت اطاق با بیرون زیاد است گیاه نباید مستقیما در معرض این تغییر قرار بگیرد.
گازهای مختلف که ما از طریق بو آنها راحس میکنیم نیز برای گیاهان خوب نیستند این گازها شامل بوی رنگ و تینر، دود بخاری و بوهای ترشیدگی و فساد مواد و امثال آن است .
۴) آب:
آب گیاهان از طریق برگ ها تبخیر میگردد بنا براین هرچه تعداد و سطح برگها بیشتر باشد گیاه به آب بیشتری نیاز دارد. امااگر هر روز به گیاه آب دهید خاک گلدان هرگز خشک نمیشود و راه تنفس ریشه ها مسدود میگردد. خاک قسمت ته گلدان که دیده نمیشود تبدیل به گل و لجن شده و گیاه شروع به زرد شدن میکند . اگر به تصور اینکه زرد شدن گیاه بعلت کم آبی است باز هم آب بیشتری به آن بدهید درواقع نابودی گیاه را تسریع میکنید وگیاه از سر مهربانی از بین میرود.
در از بین رفتن گیاهان آپارتمانی بیشترین نقش را آب دادن زیاد بازی میکند . در هوای سرد فاصله آبیاری گیاه باید بیشتر (گاهی تا یکیار در هر ۱۵ روز ) و در هوای گرم فاصله ها کمتر وگاهی تا سه بار درهفته باشد . زیاد و کم کردن این فاصله باید بتدریج صورت گیرد و ناگهانی نباشد.
گلدانهای کوچک در فواصل کمتری باید آبیاری شود. اما جدای از آبیاری، گیاه به رطوبت نیاز دارد که فضای اپارتمانها معمولا فاقد آنست . خیس کردن برگها و ساقه به هر طریق ممکن و به هر فاصله ممکن منجمله شستشو در حمام یا بیرون -- قرار دادن گلدان روی یک پایه در یک طشت آب ، اسپری کردن برگها و ساقه ( هر چه بیشتر بهتر) بنحوی که ته گلدان با آب طشت تماس نداشته باشد از جمله روش های رساندن رطوبت به گیاهان است.
۵) غذا:
گیاهانی که در باغچه ها هستند ریشه های آنها در جستجوی غذا آزادانه به هر سو پیش میروند. چنین امکانی برای گیاهی که در گلدان قرار دارد فراهم نیست و اگر مواد غذائی خاک گلدان مصرف شود کود دادن گلدانها ضرورتی انکار ناپذیر است.
ترکیب کود ، نوع گیاهانی که کود برای آن مناسب است و طریقه و زمان و فواصل زمانی مصرف کود معمولا روی بسته های کود توضیح داده میشود.
توجه : کود دادن به گیاه بیمار و یا زیاده روی در مصرف کود میتواند گیاه را بکلی از پا درآورد. بنابراین باید نحوه و میزان مصرف را که روی بسته کود توضیح داده میشود کاملا رعایت کرد.
▪ علل و عوامل از بین رفتن گیاه :
۱) بی آبی
۲) آب زیاد
۳) سرمازدگی
۴) آفتابزدگی
۵) هوای زیاد خشک
۶) گرد و خاک زیاد
۷) گازها
۸) کمی نور
www.palizgol.com
منبع : کلوب