دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

آمریکا از مشرف رویگردان می شود؟


آمریکا از مشرف رویگردان می شود؟
ارتشبد «پرویز مشرف» رئیس جمهوری پاکستان قدرت را طی یک کودتای نظامی در سال ۱۹۹۹ به دست گرفت و به عنوان فرمانده کل نیروهای مسلح و یک نظامی، حکمرانی می کند.
در این یادداشت آمده است: تأثیرگذاری جدی و قابل توجه مشرف بر امور کشور تاکنون در جهت منافع آمریکایی ها بوده است، چنانکه وی توانسته است، پاکستان را به عنوان متحد آمریکا در مبارزه علیه تروریسم وارد اردوگاه این کشور غربی کند.
سلیم شهرزاد گفت:اما با عدم توفیق در شکست طالبان در افغانستان و از بین بردن اسامه بن لادن و القاعده ( دو دلیل عمده و اولیه آمریکا برای درخواست کمک از پاکستان) در حال حاضر آمریکا به متحدین خود در اسلام آباد نگاه تازه ای دارد و مشرف می تواند بیش از آنکه یک راه حل باشد، خود یک مشکل تلقی شود. سلیم شهرزاد ستون نویس مطبوعات پاکستان دراین مطالب که آسیا تایمزآن لاین آن را منتشر کرد،نوشته است: یکی از علامت های تغییر واقعیت های منطقه این است که«حامد کرزی» رئیس جمهوری افغانستان، آشکارا خواستار آتش بس و مصالحه با رهبر طالبان «ملامحمدعمر» شده است و این با برنامه از پیش طراحی شده برای افغانستان بسیار متفاوت است.
منابع نزدیک به کانالهای قدرت در واشنگتن به سایت آسیا تایمز آن لاین گفتند، دولت بوش متقاعد شده است که در حال حاضر یک ارتش ضعیف در پاکستان به همان اندازه ضروری است که یک ارتش قوی پس از حوادث ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ مورد نیاز بود، زمانی که اسلام آباد در قبال طالبان یک تغییر موضع ۱۸۰ درجه ای داد.
ریشه های این تغییر رویکرد در حوادث چند ماه گذشته نهفته و تحولات صورت گرفته از نوامبر گذشته تاکنون برای به صدا در آوردن زنگ خطر برای رهبری نظامی پاکستان کافی بوده است.
●تحولات بلوچستان:
سلیم شهرزاد در این یادداشت با اشاره به وضعیت جدید در ایالت بلوچستان آورده است : قبایل آشوب طلب استان سرکش اما از نظر منابع غنی بلوچستان در طول دهه های گذشته همواره حاکمیت دولت مرکزی بر این منطقه را به چالش کشیده اند.
شورشیان بلوچ بطور سنتی از طریق قندهار درافغانستان و نیز ازطریق قاچاق دریایی تسلیح شده اند.
ارتش پاکستان نیز در طول سالیان گذشته چند عملیات نظامی را در بلوچستان به اجرا گذاشته است؛ عملیاتی که در روزهای گذشته نیز ادامه یافته است.
حضور ارتش نه تنها درمیان بلوچها، بلکه در میان بسیاری دیگر از اقوام و بخشهای مختلف پاکستان نیز ناخوشایند تلقی می شود.
این سایت اشاره دارد: اما آنچه در بلوچستان یک تحول تازه محسوب می شود و موجب نگرانی اسلام آباد شده، ظهور دو پسر نواب «خیربخش ماری»، رهبر آشوب طلب قبیله ماری به عنوان سازمان دهندگان یک شبکه قدرتمند مالی برای تأمین منابع مالی شورش های منطقه است.
یک مقام ارشد امنیتی پاکستان به آسیا تایمز گفت: « کل عملیات تأمین منابع مالی آشوبهای بلوچستان از قطر هدایت می شود، هر چند که در ظاهر شاید منطقی به نظر نرسد.
یکی از پسران نواب خیربخش ماری دائماً بین قطر وامارات رفت و آمد داشته و رابط مالی اصلی بین آشوبگران در بلوچستان بوده است، جایی که فرماندهی این آشوبها در دست برادر دیگر وی، بلاچ ماری است. اما مسأله اصلی در واقع نقل و انتقال این پول نیست، بلکه سؤال این است که نواب خیربخش از کجا چنین پول زیادی را به دست می آورد.پاسخ این سؤال در فعالیتهای برادر دیگر«هربایر ماری»، نهفته است که در لندن اقامت دارد».
این مقام امنیتی که نامش ذکر نشده است، در واقع بدون اینکه مستقیماً به این موضوع اشاره کند، این سؤال را مطرح کرد که هربایر ماری چگونه توانسته است چنین پولی را در انگلیس تأمین کند، جایی که تعداد بسیار کمی از بلوچها اقامت دارند.
اظهارات وی به روشنی، به مداخله نهادهای اطلاعاتی غربی در نا آرامیهای بلوچستان اشاره داشت، نهادهایی که مراکز قدرتمند عملیاتی در قطر-امارات و لندن دارند.
●مانور سیاسی:
سلیم شهرزاد در این بخش نوشت: آمریکا همچنین در حال انجام اقدامات سیاسی مخفیانه ای در ارتباط با منافع پاکستان در منطقه است. یک منبع آگاه در گفت وگو با آسیا تایمز اعلام کرد که یک فرد نزدیک به سیا در هفته سوم ماه دسامبر سفر مخفیانه ای به دهلی نو داشته و در این سفر استراتژیستهای هندی را از طرح واشنگتن برای تقلیل نقش ارتش پاکستان و در عین حال تجدید حمایت از نیروهای دموکراتیک در این کشور آگاه کرده است.
بی تفاوتی هند در جبهه دیپلماتیک در قبال پاکستان و صدور بیانیه علیه عملیات نظامی در بلوچستان پیامد فوری این دیدار بوده است که اسلام آباد در پاسخ به این بیانیه هند، بلافاصله این کشور را به دخالت در نا آرامیهای بلوچستان متهم کرد، اتهامی که شدیداً از سوی هند تکذیب شد.
وی اضافه کرد: همان شخص سپس به اسلام آباد سفر و با مقامات بلند پایه سیاسی پاکستان دیدار کرد. وی در راه بازگشت به آمریکا، در دوبی نیز توقف کوتاهی داشت و ملاقات مفصلی با نخست وزیر سابق پاکستان بی نظیر بوتو انجام داد که این دیدار تشدید فعالیتهای ائتلاف برای اعاده دموکراسی (ARD) را در داخل پاکستان در پی داشت.
●راز مشرف:
آسیا تایمز در ادامه این یادداشت نوشته است: آمریکا اولین بار وقتی که مشرف فرمانده نیروهای «مانگلا» بود، با او تماس معنی داری برقرار کرد. مشرف در آن زمان از طریق یک واسطه پاکستانی به آمریکایی ها نزدیک شد و درخواست مشخصی از آنها نداشت، اما این حرکت، در کل، غیرمعمول و با معانی خاص تلقی می شد.
سلیم شهرزاد نوشت: ارزیابی آمریکا در آن زمان این بود که مشرف آرزوها و آرمانهای بلندی دارد و تنها قدرت را می خواهد و اینکه او دارای یک نگاه ناقص و دوگانه است.
مقامات آمریکایی توجه داشتند که مشرف برای ایجاد یک هیأت مؤسسان در ارتش پاکستان، موضوع کشمیر را برجسته و بااشتیاق ازنهضت آزادیبخش کشمیر حمایت می کرد.
نویسنده اشاره دارد که زلزله سال گذشته در کشمیر که طی آن نفوذ فزاینده گروههای جهادی در کشمیر تحت حاکمیت پاکستان روشن شد ( آنها نقش مهمی در عملیات امداد ایفا کردند)، آمریکایی ها را متقاعد کرد که ارتش پاکستان هیچگاه از فعالیت های استراتژیک خود در کشمیر از طریق حمایت از مبارزات مسلحانه در بخش هندی دره کشمیر دست نخواهد کشید و مشرف که عمده مشروعیت خود را از ارتش کسب کرده است، نمی تواند ازاین علت وجودی بگذرد و لذا نظامی گری در این منطقه ادامه خواهد یافت.
سایت تایمز آن لاین ادامه داد که در این ارتباط، آمریکا به ماجراجویی نافرجام ارتش پاکستان در «کارگیل » کشمیر در سال ۱۹۹۹ نیز توجه کرد؛ عملیاتی که مدت کوتاهی پیش از به قدرت رسیدن مشرف، توسط او آغاز شد.
پاکستان فکر می کرد که واکنش هند به این تجاوز نشستن برسر میز مصالحه خواهد بود، اما هند به جای این کار، نیروهای خود را که کاملاً آماده ورود به یک جنگ تمام عیار بودند، روانه جنگ کرد و پاکستان مجبور به عقب نشینی شد.
سلیم شهرزاد نوشت: در جبهه داخلی نیز دولت مشرف، در واقع، شکل گیری ائتلاف شش حزبی موسوم به مجلس متحده عمل را تسهیل کرد، ائتلافی که دستاوردهای سیاسی قابل ملاحظه ای در انتخابات عمومی سال ۲۰۰۲ داشت.
هدف مشرف از این کار، ترساندن آمریکایی ها با اشاره به ظهور بنیاد گرایی اسلامی بود تا از این طریق حمایت آمریکا را از یونیفورم نظامی خود جلب کند و به همین شکل، شکست کلی «ام.ام.آ» در انتخابات محلی اواخر سال گذشته در میان ادعاهای گسترده تقلب برای نشان دادن این امر به آمریکایی ها بود که رئیس جمهوری پاکستان توانایی کنار زدن بنیادگرایی را دارد.
این سایت تصریح کرد: دراین بازی، نگاه دوگانه مشرف به او اجازه نداد تا پیام واقعی خود را به آمریکایی ها القا کند.
بنا به اطلاعات دریافتی آسیا تایمز، واشنگتن اکنون به این نتیجه رسیده که بهترین کار این است که فرد جدیدی به عنوان فرمانده ارتش جایگزین مشرف ۶۴ ساله شود و در عین حال نیروهای لیبرال دموکرات را تشویق به در دست گرفتن پارلمان کند. دراین وضعیت، بهترین گزینه برای مشرف این است که بر اساس قانون اساسی به عنوان یک رهبر غیرنظامی برای پاکستان عمل کند.
منبع : روزنامه ایران


همچنین مشاهده کنید