شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

هم صدایی مدودف با بوش


هم صدایی مدودف با بوش
در حالی که ایران همواره بر پشتیبانی روسیه از برنامه اتمی خود و کمک رسانی این کشور در تاسیسات هسته ای اش تاکید دارد، این بار روسیه پس از ارائه پاسخ ایران به بسته ۱+۵ هماهنگی بیشتری با امریکا برای توقف غنی سازی اورانیوم ایران، از خود نشان می دهد.
روسیه به عنوان یکی از شش عضو گروه ۱+۵، همچون سایر متحدان خود، پاسخ ایران را محدود به اعلام آمادگی برای ادامه مذاکرات ارزیابی کرده و چنین به نظر می رسد این کشور نیز ایران را در پذیرش شرط اصلی بسته مشوق های ارائه شده، جدی و مصمم نمی بیند. بر این اساس دور تازه ای از مذاکرات بین روسای جمهور دو کشور ایالات متحده امریکا و روسیه با هدف همکاری برای توقف فرایند غنی سازی اورانیوم ایران، آغاز شده است.
دیمیتری مدودف، رئیس جمهور روسیه، که در حال حاضر برای شرکت در اجلاس G۸ ( اجلاس گروه هشت متشکل از هشت کشور صنعتی جهان ) در توکیو، پایتخت ژاپن، به سر می برد، در حاشیه این اجلاس دیداری با همتای امریکایی خود داشت و گفت و گوهای مهمی در خصوص ایران و برنامه هسته ای این کشور بین دو رئیس جمهور صورت گرفت.
مدودف در اولین دیدار رسمی خود با جرج بوش از زمان به قدرت رسیدن، گفت که " دو کشور در زمینه رویکرد در قبال ایران، توافق کلی دارند. " جرج بوش نیز گفت و گوی خود با رئیس جمهور روسیه در خصوص ایران را خوب و مثبت ارزیابی کرد.
روسای جمهور روسیه و امریکا در نهایت پس از یک ساعت مذاکره پیرامون مسائل دو جانبه و برنامه هسته ای ایران به این جمع بندی رسیدند که به همکاری مشترک با یکدیگر ادامه دهند تا مانع فعالیت‌های غنی‌سازی اورانیوم ایران شوند.
جرج بوش در این خصوص گفت:" دوره ریاست جمهوری من تا شش ماه دیگر به پایان می‌رسد، اما ما می‌توانیم در این مدت در مورد مسائل مختلفی از جمله ایران به توافق برسیم. روسیه و آمریکا کارهای مشترک بسیاری دارند و می‌توانند برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ ایبیش‌تر کار کنند."
این در حالی است که محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور ایران، در آستانه شرکت در اجلاس دی هشت ( نشست کشورهای در حال توسعه )، بار دیگر بر صلح آمیز بودن فعالیت های هسته ای ایران و عزم راسخ این کشور در ادامه مسیر در پیش گرفته شده تاکید ورزید. وی درخواست برای توقف فعالیت های غنی سازی اورانیوم را غیر قانونی خواند و گفت " ایران از حق خود برای غنی سازی اورانیوم دست برنخواهد داشت. "
● روسیه و ادامه رفتارهای دو گانه در قبال ایران
با این وجود رفتار دو گانه روسیه در قبال ایران همچنان ادامه دارد و در عین حال که مذاکره برای تحدید برنامه هسته ای ایران بین روسیه و امریکا صورت می گیرد، مقامات این کشور از اعمال تحریم های بیشتر علیه ایران انتقاد کرده و ضمن استقبال از اعلام آمادگی ایران برای ادامه مذاکره با ۱+۵ بر سر مشترکات بسته های دو طرف، نسبت به ادامه مذاکرات با ایران در خصوص فعالیت های هسته ای اش، ابراز امیدواری می کنند.
نیکلاس پاتروشف، دبیر جدید شورای عالی امنیت ملی روسیه، روز دوشنبه هفدهم تیرماه، در گفت و گوی تلفنی با سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، اعلام کرد " مشترکات دو بسته پیشنهادی ایران و ۱ + ۵ اساس خوبی برای آغاز دور جدیدی از گفت و گوها است. روسیه از آغاز گفت و گوها بر اساس مشترکات بسته های طرفین و گامهای سازنده و روبه جلو حمایت می کند و تاکید دارد که این مسائل از طریق دیپلماسی و گفت و گو حل شود."
عصر روز دوشنبه نیز ولادیمیر پوتین، نخست وزیر روسیه، در تماسی تلفنی با محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری اسلامی ایران، که در مالزی به سر می برد نسبت به اجرای توافقات دو جانبه تهران و مسکو و نتیجه بخش بودن مذاکرات هسته ای با ایران ابراز امیدواری کرد و گفت:" با اراده مسئولان دو کشور، روابط فی مابین رو به گسترش است،‌ به خصوص آنکه تمام مواردی که در گفت و گوهای دو جانبه روی آن توافق شده در مسیر اجرا قرارگرفته و از این رو آینده خوبی را برای روابط دو کشور پیش بینی می کنم."
چنین به نظر می رسد که روسیه گر چه ساز همراهی و کمک رسانی به ایران را در بعد هسته ای می زند و در کنار چین تا حدودی توانسته از اعمال فشارهای بیشتر بر ایران در قالب قطع نامه های تحریمی بکاهد، اما در کنار سایر متحدان اروپایی خود نمی تواند از وقت کشی و یا بی میلی ایران برای پذیرش خواسته به اجماع رسیده ۱+۵ یعنی توقف غنی سازی اورانیوم چشم پوشی کند و با این کار، خود را در برابر امریکا و اتحادیه اروپا قرار دهد.
روسیه در شورای امنیت سازمان ملل متحد ، گروه ۱+۵، گروه هشت و بسیاری سازمان ها، اتحادیه ها و اجلاس های جهانی، با غرب و دیدگاه های آن سر و کار دارد و نمی تواند گزینه تقابل با جامعه جهانی و انزوا را انتخاب کند.
نویسنده : مینا علی اسلام
منبع : دیپلماسی ایرانی