جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

آلرژی، بیماری فصل


آلرژی، بیماری فصل
آلرژی وضعیتی است که در آن سیستم ایمنی بدن نسبت به موادی مانند گرده ی گل ها و گیاهان، گرد وغبار، مو و پر حیوانات، مواد شیمیایی، نور خورشید، بعضی داروها و موادغذایی و غیره که به طور معمول ضرر و زیانی ندارند، عکس العمل نشان می دهد. طبق آمارهای انجام شده، طیف وسیعی از افراد جامعه حداقل به یکی از موارد فوق حساسیت دارند ولی تفاوت اصلی در میزان واکنش بدن نسبت به همین عوامل حساسیت زا است که آنها را آلرژن نیز می نامند.
● آلرژن ها:
آلرژن ها از چهار طریق اصلی وارد بدن می شوند. این راه ها عبارتند از:
۱) بلع:
مانند خوردن
گوجه فرنگی ، بادنجان، کیوی و غیره
۲) تزریق: مانند تزریق پنی سیلین و یا داروهای دیگری که ممکن است فردی به آنها حساسیت داشته باشد.
۳) تماس:
مانند لمس کردن برگ گیاهی خاص، پوست برخی میوه ها، گرد وغبار روی اشیا و غیره
۴) استنشاق:
مانند تنفس کردن در هوای آلوده و پُر از گرده ی گیاهان و درختان
به طور کلی هنگامی که عامل حساسیت زایی به بدن فردی مستعد وارد می شود، بسته به میزان و نوع حساسیت و همچنین عکس العمل بدن، علائم مختلفی شامل آبریزش بینی، گرفتگی بینی، سوزش چشم، عطسه، سرفه، گرفتگی صدا، خارش چشم، تنگی نفس ، خارش پوست، سستی و بی حالی، بثورات جلدی، مشکلات گوارشی و غیره پدیدار می شوند که البته با توجه به نوع حساسیت و سیستم ایمنی بدن، هر یک از این علائم می توانند به تنهایی بروز کرده و یا به طور هم زمان چندین علامت با هم به عنوان واکنشی در مقابل عامل حساسیت زا ایجاد شوند.
یکی از مهمترین اقداماتی که جهت مبارزه با حساسیت موجود می بایست صورت گیرد، شناخت عامل و یا عوامل حساسیت زا در بدن است.
● شناخت آلرژن ها:
یکی از مهمترین اقداماتی که جهت مبارزه با حساسیت موجود می بایست صورت گیرد، شناخت عامل و یا عوامل حساسیت زا در بدن است. ممکن است فردی سالیان سال از علائم ناشی از حساسیت در رنج باشد ولی هنوز عامل اصلی آن را نشناسد. به این ترتیب این مشکلات همواره ادامه خواهد یافت. حال آنکه برای این منظور کافی است هنگام بروز علائم به کارها و عملکرد همان روز و یا روز قبل خود اندیشیده و عامل آن را بیابید. البته در کلینیک های آلرژی همین روند شناختی در سیستمی منظم با کسب اطلاعاتی پیرامون نوع و محل زندگی، کار و غیره و همچنین با تزریق مواد مختلف آلرژن در زیر پوست بدن انجام می پذیرد.
● اقدامات پیشگیرنده:
پس از شناخت آلرژن های تحریک کننده ی فرد، بهترین و موثرترین اقدام، دوری جستن از آنها است البته این کار در مورد آلرژی های خوراکی، دارویی و تماسی تا حد زیادی عملی است ولی در مورد تنفس کردن، کار چندان امکان پذیری نیست به خصوص هنگامی که عوامل حساسیت زایی همچون گرده ی گل ها و گیاهان در فصل بهار در سطح وسیعی از هوای تنفسی پراکنده شده باشند.
این نوع آلرژی متداول و فصلی که در زمان گرده افشانی نسبت به گرده های گل ها و درختان رخ می دهد، به نام های دیگری همچون تب یونجه، زکام بهاره و آلرژی بینی نیز نامیده می شود.
لازم به ذکر است این نوع آلرژی متداول و فصلی که در زمان گرده افشانی نسبت به گرده های گل ها و درختان رخ می دهد، به نام های دیگری همچون تب یونجه، زکام بهاره و آلرژی بینی نیز نامیده می شود. در این نوع حساسیت، معمولاً سیستم های تنفسی بدن درگیر شده و علائم خاص آنها به همراه سستی و بی حالی، سوزش، خارش و آبریزش چشمی نمایان می شوند.
ولی با توجه به توضیحات فوق برای کاهش این قبیل علائم و همچنین پیشگیری از آنها راهکارهایی نیز وجود دارند که پیشنهادات زیر از آن جمله اند:
۱) از ماسک استفاده کنید:
هنگامی که به مکانی وارد می شوید که احتمال وجود عامل آلرژی زا در آن جا بسیار است، روی دهان و بینی تان را با ماسک بپوشانید. استفاده از ماسک تنها به بیرون از خانه و فضاهای باز محدود نمی شود بلکه در داخل خانه نیز آلرژن های بسیاری وجود دارند که راه های ورودی آنها به بدن، دهان و بینی هستند بنابراین هنگام مواجهه با آن عوامل نیز از این فیلتر استفاده کنید.
۲) بالشتان را عوض کنید:
منبع : سازمان تبلیغات اسلامی استان خوزستان