دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

در باره انتخابات ۸۸


در باره انتخابات ۸۸
آرام آرام به زمان انتخابات دوره ریاست جمهوری در سال ۱۳۸۸ نزدیک می‌شویم. بنا به اظهارات مسئولان ذیربط در وزارت کشور زمان انتخابات ریاست جمهوری دوره دهم روز ۲۲ خرداد ۱۳۸۸ می‌باشد که همزمان است با انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس. ما در کشوری زندگی می‌کنیم که از جهات مختلف حایز اهمیت است که از این موارد می‌توان به:
۱) دین اسلام
۲) تاریخ و تمدن
۳) موقعیت استراتژیک و قرار داشتن در منطقه حساس خاورمیانه
۴) تعهدات و ... اشاره کرد که این عوامل باعث می‌شود مردم ما بیشتر خود را ملزم به حضور در انتخابات بدانند.
در نگاه دینی و متون اسلامی مشارکت سیاسی فعالانه و نهادینه قابل دفاع می‌باشد و فرهنگ اسلامی شیعی قابلیت استنباط برای پذیرش تکثر و مشارکت سیاسی را به معنایی که در توسعه سیاسی مقصود است دارد. با توجه به مبانی اسلام راه برای مشارکت جدی مردم در تمامی امور مربوط به خودو سرنوشت‌‌شان همواره باز بوده و مشارکت نه تنها حق نیست بلکه تکلیف می‌باشد. در اسلام، فرد مسلمان در برابر خدا، خود و مردم مسئول و موظف است. همچنین او نباید نسبت به سرنوشت خود، دیگران و جامعه بی‌تفاوت باشد واصل امر به معروف‌ و نهی از منکر نیز گویا و مبین همین امر است.
اصطلاح مشارکت سیاسی political participation به‌ گونه‌ای محکم باعث توسعه سیاسی است به حدی که برخی از متفکران پارامتر ملی توسعه سیاسی را مشارکت سیاسی می‌دانند. مهمترین مصداق مشارکت سیاسی انتخابات است که می‌تواند از پایین‌ترین تا عالی‌ترین سطوح باشد و انتخابات مهمترین راه تجلی مشارکت سیاسی است. رای‌گیری و انتخابات به مردم این امکان را می‌دهد که بر تمام دولت و سیاست‌های آن اعمال کنترل کند. انتخابات از مهمترین سازو کارهایی است که در چارچوب آن مردم در زمینه تعیین اعضای حکومت و هدایت آن مجال حضور می‌یابند و انتخابات امکان سوء استفاده از قدرت را نیز کاهش می‌دهد همچنین انتخابات و مشارکت سیاسی مردم باعث افزایش مشروعیت نظام و کارآمدی نظام می‌شود.
در مباحث توسعه نیز می‌گویند که توسعه باید همه جانبه صورت گیرد یعنی در تمامی حوزه‌های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و ... همزمان صورت گیرد اما تا زمانی که مردم یک جامعه ندانند در جامعه چه نقشی دارند نمی‌توانند در فرایند توسعه شرکت کنند و موجبات تعالی جامعه خود را فراهم آورند. یکی از مهمترین راه‌هایی که به افراد یک جامعه می‌فهماند که چه کنند و میزان مشارکت آنها چقدر است، انتخابات است حال اگر این بحث مشارکت سیاسی را بخواهیم با مبانی اسلامی بسنجیم باید آن را ویرایش کنیم و در قالب این پرسش مطرح کنیم که تاثیر مردم و نقش آنها بر ساختار حکومتی و رفتارهای دولتمردان و کلیه امور سیاسی تا چه حد است؟
انتخابات سال آینده ایران هم از جهت داخلی و هم بین‌المللی بسیار مهم است چون رئیس جمهور آینده ایران (فارغ از هر طیف و گروه و حزبی که باشد) باید بسیار مدیر و مدبر باشد چون ما در مقطع حساسی هستیم که می‌توان به پرونده هسته‌ای ایران، طرح تحول اقتصادی بحران مالی جهانی، وجود تروریسم و اشغال کشورهای همسایه اشاره کرد. در نتیجه مشارکت مردم بسیار مهم است از چند جنبه که مهمترین آنها عبارتند از:
۱) رئیس جمهور آینده با درصد آرای بالا می‌تواند نشانگر کیفیت دموکراسی و مردم‌سالاری دینی باشد.
۲) آرای بالا می‌تواند نقطه اتکای ‌رئیس جمهور آینده برای پیشبرد اهداف و سیاست‌هایش باشد
۳) می‌تواند جواب دندان‌شکنی باشد بر یاوه‌گویانی که می‌گویند مشروعیت نظام و کارآیی کاهش یافته است.
پس باید همه مردم در صحنه بیایند و در سرنوشت خود سهیم باشند و مجری و نگاهبان سخنان آن پیر فرزانه حضرت امام خمینی‌(ره) باشند که فرمودند: «حفظ نظام یکی از واجبات شرعیه و عقلیه است ».
حسین میرزایی
دانشجوی دانشگاه علامه طباطبایی
منبع : روزنامه رسالت


همچنین مشاهده کنید