یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

گام های نویدبخش در انتخابات


گام های نویدبخش در انتخابات
بعد از ماه ها اقدامات تدارکاتی همزمان با جدی شدن مباحث اجرایی و نظارتی بین شورای نگهبان و وزارت کشور پیرامون چگونگی برگزاری انتخابات هشتمین دوره مجلس شورای اسلامی ، فعالیت های انتخاباتی جریان سازان نیز به سطح جامعه کشیده شد.
فعل و انفعالات محفلی جریان های سیاسی کشور تاکنون این سوال را مطرح ساخته بود که آیا روند رو به رشد رقابت گسترده تر گروه ها و مشارکت همه جانبه تر مردم را در انتخابات در پیش رو نیز شاهد خواهیم بود؟ آنچه در هفته گذشته شاهد بودیم تا حدی پاسخ روشنی به این سوال داد، این که در کشور ساختاری شکل گرفته که تاکنون تمایلات جناح اکثریت نتوانسته میدان مشارکت را برای اقلیت تنگ کند، دستاوردی است که هم احزاب و گروه ها و هم قاطبه مردم بر آن ارج می نهند.
از این رو سرمایه گذاری ها در مورد انتخابات ، هر دوره نسبت به دوره قبل فزونی می یابد. حال آن که اگر باور دست کم نخبگان جز این بود که هرگز شاهد افزایش میزان سرمایه گذاری ها برای دستیابی به قدرت از طریق کسب آرای مردم نبودیم.
براساس حجم تدارکی که گروه ها و جریان های سیاسی از سال گذشته برای انتخابات اسفند ماه دیده اند می توان از هم اکنون رقابتی وسیع را پیش بینی کرد. این رقابت ها اگر تماما در مسیر سازنده صورت گیرد می تواند رشد و تعالی چشمگیری را از آن جامعه سازد. خوشبختانه تمهیدات نویدبخشی را به منظور منطقی سازی رقابت ها شاهدیم که مناسب است در مقام تقویت آن برآییم:
۱) دعوت دکتر لاریجانی به عنوان نماینده رهبری در شورای عالی امنیت ملی از گروه ها و احزاب برای گفتگو پیرامون مسائل کلان بین المللی با هدف تقویت مصالح ملی ، تدبیری بسیار ارزشمند است. از آنجا که در قالب رقابت های انتخاباتی جریانات بیشتر به جای طرح برنامه های خود به نقد عملکردهای رقیب می پردازند، این احتمال به ویژه از سوی عناصر تندرو جریانات مختلف وجود دارد که رقابت را به وادی تضعیف موضع کشور در چالش های بین المللی بکشانند. بنابر این این گونه تعاملات باعث می شود تا رقابت ها کمتر از مسیر سازنده خود خارج شوند.
۲) در جریان سفر حجت الاسلام محمد خاتمی (رئیس جمهور سابق) به مشهد که علی القاعده تا انتخابات شامل سایر استان ها نیز خواهد شد، شاهد مسائلی بودیم که بسیار امیدبخش است. از آن جمله می توان به نقش آفرینی فراجناحی ائمه جمعه به عنوان نمایندگان رهبری در استان ها اشاره کرد. اگر ائمه جمعه چتر حمایتی خود را بر سر همه جریانات دلسوز و پایبند به قانون اساسی بگشایند، از بسیاری مسائل تلخ که در دوره های قبلی انتخابات بعضا رخ می نمود، از جمله تعرضات غیرمنطقی عناصر سطحی گروه ها به یکدیگر، به دور خواهیم ماند. احترام ریش سفیدان استان ها به شاخص های جریان های سیاسی آن گونه که در سفر حجت الاسلام خاتمی به مشهد صورت گرفت ، اصول و معیارهای قابل قبول برای جامعه را در رقابت های جدی تقویت خواهد ساخت. طبیعی است که این رفتار منطقی به عنوان یک الگوی دربردارنده مصالح ملی ، به سرعت بسط و گسترش یابد و دیگر اقشار اجتماعی را نیز دربرگیرد.
۳) یکی از آفت های انتخابات درگذشته میدان داری افراد بی منطق و کم وزن احزاب و گروه ها در رقابت های سیاسی بوده است. متاسفانه برخی عملکردها موجب می گردید که همین افراد، مظلوم جلوه گر شده و حتی بتوانند آرای مردم را از آن خود سازند. اوج تلخی این آفت را در حضور برخی افراد در مجلس ششم شاهد بودیم. پدیده هایی چون تعرض افراد جنجالی به محافل انتخاباتی یکدیگر، نه تنها موجب می شود تا مردم نتوانند از انتخابات بهره گیرند و برشناخت خود بیفزایند بلکه جنجال آفرینان قادر خواهند شد از آب گل آلود ماهی بگیرند. همچنین عملکرد شفاف و اقناعی شورای نگهبان نیز می تواند در این وادی بسیار موثر افتد. به طور کلی عقلا و دلسوزان جامعه با هر گرایش و اندیشه ای ، اگر مسیری را تقویت کنند که به رشد بیشتر جامعه بینجامد، مردم هرگز راضی نخواهند بود که حقوق اساسی خود را به کسانی محول کنند که جز تنش آفرینی هنری ندارند. اما اگر بسترهای مظلوم نمایی کاذب فراهم آید، بویژه در کوران پرتلاطم انتخابات ، نمی توان انتظار داشت که به هیچ وجه آرای دست کم بخشی از مردم در فضای احساسی توزیع نشود.
عباس سلیمی نمین
منبع : روزنامه جام‌جم