سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

زندگینامه: سیدمحمد خاتمی (۱۳۲۲-)


زندگینامه: سیدمحمد خاتمی (۱۳۲۲-)
حجت الاسلام والمسلمین سیدمحمد خاتمی فرزند مرحوم آیت‌الله سید روح‌الله خاتمی در سال ۱۳۲۲ هجری شمسی ـ ۱۹۴۳ میلادی - در شهر اردکان یزد متولد شد.
پدر ایشان از روحانیون نیکنام و بلند آوازه آن دیار، عالمی فرزانه، فقیهی روشن بین و عارفی مبارز و مردم گرا بود. آن مرحوم موسس مدرسه علمیه اردکان بودند و امامت جمعه شهرستان یزد را بر عهده داشتند. آقای سیدمحمد خاتمی دو برادر و چهار خواهر دارند. در سال ۱۳۵۳ با خانم زهره صادقی ازدواج کردند که ثمره این ازدواج دو دختر و یک پسر به نام‌های لیلا (۱۳۵۴)، نرگس (۱۳۶٠) و سید عمادالدین (۱۳۶۷) است.
تحصیلات ابتدایی، متوسطه و دبیرستانی ایشان در اردکان طی شد و در همه این سال‌ها جزء شاگردان ممتاز کلاس بودند.
در سال ۱۳۴٠ (۱۹۶۱ میلادی) پیش از اخذ دیپلم به شوق تحصیل در علوم و معارف دینی، در حالیکه بخشی از مقدمات را در محضر پدر گرامی شان فرا گرفته بودند، رهسپار شهر قم شدند و در همان سال‌ها دیپلم متوسطه را نیز در رشته طبیعی دریافت داشتند.
آقای سید محمد خاتمی ضمن حضور در مبارزات سیاسی حوزه در سالهای ۴۱ و ۴٢ به مدت چهار سال تحصیل در حوزه علمیه قم "مقدمات" و "سطح" را فراگرفته و در سال ۱۳۴۴ هجری شمسی (۱۹۶۵ میلادی) برای تحصیل در رشته فلسفه به دانشکده ادبیات اصفهان راه یافتند و همزمان با آن، سطوح عالیه علوم دینی را در حوزه علمیه اصفهان ادامه دادند.
در سال ۱۳۴۸ هجری شمسی (۱۹۶۹ میلادی) با درجه کارشناسی از دانشگاه اصفهان فارغ التحصیل شده و بدنبال آن و علیرغم داشتن شرایط اجتهاد برای معافیت از خدمت سربازی "بالاجبار به خدمت سربازی اعزام شدند".
در سال ۱۳۴۹ هجری شمسی (۱۹۷٠ میلادی) در دوره کارشناسی ارشد علوم تربیتی دانشگاه تهران پذیرفته شدند و به ادامه تحصیل پرداختند و در حالیکه که امکان استفاده از بورس تحصیلی دوره دکترا در خارج از کشور از طرف دانشگاه تهران برایشان فراهم شده بود به شهرستان قم بازگشتند و طی چندین سال اقامت، با کوشش و جدیت مراحل دروس "خارج" "فقه و اصول" و دوره عالی فلسفه را در محضر آیات عظام و استادانی چون مرتضی حائری یزدی (قده)، وحید خراسانی، سید موسی شبیری زنجانی، شهید مرتضی مطهری (قده) و عبدالله‌ جوادی آملی گذراندند.
همزمان با این ایام در دروس خصوصی شهید مطهری پیرامون فلسفه هگل و مارکسیسم و معارف و کلام شرکت می‌جستند.
آقای خاتمی که همواره دغدغه‌های شخصی خود را در زمینه معارف، علوم دینی، اجتماعی و فرهنگی پیگیرانه دنبال می‌کردند، نسبت به تالیف آثاری اهتمام کردند که حاصل آن دهها مقاله، گفتار و کتاب می‌باشد.
ـ سال ۱۳۴٠: دروس حوزوی
ـ سال ۱۳۴۴: تحصیل در رشته کارشناسی فلسفه غرب در دانشگاه اصفهان
ـ سال ۱۳۴۷: عضو هیات مدیره انجمن اسلامی دانشگاه اصفهان
ـسال ۱۳۴۸: اخذ درجه کارشناسی از دانشگاه اصفهان
ـ سال ۱۳۴۹: تحصیل در دوره کارشناسی ارشد علوم تربیتی دانشگاه تهران
ـ سال ۱۳۵٠: بازگشت به قم و ادامه دروس عالی حوزوی بمدت ۷ سال تا بالاترین درجه تحصیلات حوزوی (اجتهاد - معادل دکتری)
ـ سال ۱۳۵۸: تصدی ریاست مرکز اسلامی هامبورگ
ـ سال ۱۳۵۹: یکسال پس از پیرو زی انقلاب اسلامی نماینده مردم اردکان و میبد در مجلس شورای اسلامی
ـ سال ۱۳۶٠: سرپرست موسسه مطبوعاتی کیهان به فرمان امام خمینی (ره)
ـ سال ۱۳۶۱: وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در کابینه جناب آقای مهندس میر حسین موسوی
ـ سال ۱۳۶۸: وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در کابینه جناب آقای هاشمی رفسنجانی
ـ سال ۱۳۷۱: مشاور رییس جمهور و رییس کتابخانه ملی ایران
ـ سال ۱۳۷۱: آغاز تدریس در دوره‌های کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در دروس اندیشه سیاسی، فلسفه سیاست و اندیشه سیاسی در اسلام
ـ سال ۱۳۷۵: عضویت در شورای عالی انقلاب فرهنگی به فرمان مقام معظم رهبری
ـ سال ۱۳۷۶: ریاست جمهوری اسلامی ایران (دوره اول)
ـ سال ۱۳۸٠: ریاست جمهوری اسلامی ایران (دوره دوم)
منبع : روزنامه همشهری