شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

لیون بی رقیب است اما...


لیون بی رقیب است اما...
المپیك لیون جمعه شب گذشته در شروع فصل جدید لیگ فوتبال فرانسه نانت را ۱۳ برد و به كسب ششمین عنوان قهرمانی متوالی اش در این پیكارها امیدوارتر شد.هدف برای ژرار هولیه مربی نامدار لیون بسیار روشن است: «فصل پیش ما برای پنجمین بار پیاپی قهرمان لیگ شدیم كه یك ركورد تازه برای فرانسه بود. حالا یك حدنصاب جدید پیش روی ما است زیرا سابقه نداشته كه در هیچ یك از لیگ های اصلی و بزرگ اروپا تیمی شش بار پیاپی قهرمان شود. این یك كار بسیار ناب و به تبع آن انگیزه ای قوی برای ما خواهد بود.»
● حاكمیت كامل
لیون از زمان كسب اولین قهرمانی اش در لوشامپیونا در فصل ۲۰۰۲ـ۲۰۰۱ كه با مربیگری ژاك سانتینی به دست آمد، این لیگ را قبضه كرده است. با هدایت پل لگوئن این تیم سه بار دیگر قهرمان شد و آنگاه هولیه از اوایل تابستان پیش آمد و قهرمانی پنجم لیون را محكم تر و قاطع تر از هر زمانی پایه گذاری كرد. آنها تا دسامبر یعنی پایان نیم فصل اول حتی یك بار هم شكست نخوردند و مجموع امتیازات شان در یك فصل به رقم ۸۴ رسید كه این هم یك حدنصاب جدید بود. برتری لیون به حدی بودكه سایر تیم ها به واقع فقط برای رتبه دومی می جنگیدند. با این حال و به رغم غلبه بر نانت در شروع فصل ۲۰۰۷ـ۲۰۰۶ هولیه می گوید: «نمی دانم كه آیا می توانیم همان ركوردها و نتایج را تكرار كنیم یا خیر ولی از این مطلعم كه تیم من دائما در حال پیشرفت فنی و ارتقای تاكتیكی است.»
این حرف ها دلگرمی اندكی را به سایر تیم های حاضر در لیگ دسته اول فرانسه می دهد. با این حال نظم و قوام تیمی در ژرلان به حدی است كه بسیار بعید به نظر می رسد در دراز مدت تیمی حریف لیون شود.آنچه مربی سابق تیم ملی فرانسه و لیورپول به این مجموعه بخشیده عزم راسخ و روحی مستحكم بوده و اینها باعث شده است كه اشتیاق لیون برای فتح جام ها همان قدر زیاد باشد كه در گذشته بوده است.
«كسب عنوان قهرمانی در لیگی طولانی مثل فرانسه همیشه سخت ولی دشوارتر از آن، تكرار آن مقام است، زیرا به محض پیروزی، حریفان به سراغ شما می آیند.و خواست همه شان این است كه شما را بزنند. نیل به ششمین قهرمانی دشوارترین و مهم ترین كاری است كه فراروی خود دیده ایم و اگر روزی به سمت هفتمین عنوان خیز برداریم، از این هم دشوارتر خواهد بود.»با این حال به دلیل فاصله زیاد فنی بین لیون و رقبایش بعید است كه آنها به یاران جونینیو و مالودا برسند و هولیه خوب می داند كه بلا و آفت اصلی برای تیمش غرور و سهل انگاری خواهد بود. باز به حرف های هولیه رجعت می كنیم.
«یكی از وظایف اصلی من جلوگیری از غرور و رویاپردازی نزد شاگردانم است. اگر بازیكنی بیش از حد به خود مطمئن باشد، می توانید او را از زمین بیرون بكشید و اگر باز اصلاح نشود، چاره ای جز فروش و واگذاری او نمی ماند. با این حال خوش اقبالی من در ژرلان این است كه نفراتی را در اختیار دارم كه جملگی پرشور و تشنه كسب افتخاراتی جدید هستند و مغرور نمی شوند.»تیم های هولیه معمولا سختكوش اند و به دشواری می توان بر آنها غلبه كرد.
این روال و روند كار او از شروع كار مربیگری اش بوده است.او كارش را از باشگاه آماتوری نولومینه شروع كرد و از آنجا به پاری سن ژرمن رفت و این تیم را در سال ۱۹۸۶ قهرمان لیگ فرانسه ساخت و در لیورپول نیز این تیم انگلیسی را فاتح جام های حذفی و اتحادیه كشورش، جام یوفا و سوپرجام اروپا كرد.او در تمامی این تیم ها بالاترین استانداردها و قواعد را از شاگردانش طلبیده است.
او در لیون تیمی عالی را از دوره كار لگوئن به ودیعت گرفت و سعی در حفظ آن كرده است.تغییرات پرسنلی لیون طی فصل گذشته به حداقل می رسید ولی سبك و روش كار تیم به وضوح بهتر شده است. بازی روان اما محافظه كارانه ایام لگوئن كه مبتنی بر دفاع و ضدحملاتی تیز بود، جایش را به نظم و روال محكم تر عصر هولیه داده است و تكیه و هدف تیم نیز بازی كنترلی و رو به جلو از آغاز تا پایان وقت است.
● تداوم و استمرار
یك باردیگر تغییرات در ژرلان در كمترین اندازه بوده است. در حالی كه پاری سن ژرمن، المپیك مارسی و موناكو طی تعطیلات تابستانی تغییرات زیادی را در تركیب خود دادند، لیون با مشكل و سیمایی بسیار شبیه به گذشته به میدان بازگشته است. باز به حرف های هولیه باز می گردیم. «بزرگترین حسن لیون تداوم و استمرار آن بوده است و این را نزد تمام قهرمانان مشابه با ما می توان یافت، وقتی بازیگرانی مثل گریگوری، كوپه، كلودیو كاساپا، جونینیو پرنام بوكانو وسیدنی گوو را می بینید كه در تمامی پنج قهرمانی ما شریك بوده اند، پی به این مسئله می برید. اینجا است كه درمی یابید استخوان بندی تیم ما محفوظ مانده است.»
فصل پیش در همین موقع لیون یكی از ذخایر خود را كه همانا مایكل اسین غنایی بود به چلسی فروخت و به واقع وسوسه پول كلانی شد كه تیم لندنی برای تصاحب این هافبك سرسخت می پرداخت. با این حال در تابستان جاری لیون تا به حال ستاره ای را از دست نداده است و حتی «محمدو دیارا» هافبك وسط قدرتی این تیم و جانشین اسین نیز به رغم هجوم شدید متقاضیانش به سمت وی تا به حال ماندنی شده است. هولیه می گوید: «اولویت نخست كار ما حفظ تركیب تیم و تلاش برای از دست ندادن نفرات مان است. اضافه بر این سعی داشته ایم كه تیم را در نقاط و خطوطی كه مشكل داشته، تقویت و هماهنگ و صاحب توازن سازیم.»
● بهترین تركیب
یكی از مناطقی كه هولیه آن را تقویت كرده خط میانی است. در این خط هم سروكله هافبك بازی ساز سوئدی كیم كالستروم پیدا شده و هم جر می تولالان كه بازیكن تیم ملی امید فرانسه است، به جمع نفرات لیون اضافه شده است. سباستین اسكیلاچی مدافع ملی پوش فرانسه نیز به جمع نفرات این باشگاه پیوسته است.
بر این اساس می توان گفت كه لیون شاید بهترین تركیب را در میان تمام باشگاه های فرانسوی طی سال های اخیر به خود اختصاص داده باشد. باور و فرض هولیه این است كه چنین تیمی می تواند چه در عرصه های داخلی و چه در زمینه های خارجی یكه تازی كند و كم نیاورد. لیون فصل پیش برای سومین سال متوالی به مرحله یك چهارم نهایی جام قهرمانی باشگاه های اروپا رسید اما در این مرحله با گل های بسیار دیرهنگامی كه از میلان خورد تسلیم این حریف نامدار ایتالیایی شد و یك بار دیگر نتوانست از مرز یك چهارم عبور كند.
● واقع بینی
لیون كه دچار مشكل مصدومیت بازیكنان خود نیز شده بود، هفته بعد از آن در جام حذفی فرانسه هم به دست مارسی حذف و ناكام شد. هولیه می گوید: «اگر دو هافبك جدید گرفته ام، به سبب اتفاقاتی است كه فصل پیش افتاد. سال پیش كه جونینیو و تیاگو در مسابقات رفت و برگشت در برابر میلان در میدان غایب بودند، ما كم آوردیم. خط میانی جایی است كه ما باید در آن نفر و سرمایه و نیرو زیاد داشته باشیم و در غیر این صورت اتفاقات فصل پیش تكرار خواهد شد.»با این حال از همه مهم تر هوشیاری هولیه و واقع بینی وی است، زیرا می گوید: «ما باید با هر حریفی به گونه ای روبه رو شویم كه انگار یكی از رقبای ما در جام قهرمانان قاره است. حریفان ما واقعا قوی شده اند. باید مراقب باشیم.»با نظارت و طراحی هولیه امكان شكل گیری مسئله فوق قریب به یقین نشان می دهد.
منبع : روزنامه شرق