جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

تغییرات دژنراتیو زودرس گردنی در دندانپزشکان


تغییرات دژنراتیو زودرس گردنی در دندانپزشکان
● زمینه و هدف:
علائم و نشانه های ناشی از تغییرات دژنراتیو گردنی در بین دندانپزشکان بسیار شایع است، به نحوی که بسیاری از آنان به این دلیل مراجعات مکرری به کلینیک های مربوطه دارند. وضعیت ستون فقرات حین کار و فشارهای وارده به آن، عدم انجام ورزشهای دوره ای و چپ دست بودن گروهی از دندانپزشکان به افزایش خطرات و عوارض ناشی از این عارضه کمک می کند. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی نسبی و مقایسه علائم ناشی از تغییرات دژنراتیو گردنی در گروهی از دندانپزشکان داخلی، خارجی، پزشکان و افراد جامعه غیرپزشکی بوده است.
● روش بررسی:
این مطالعه مقطعی جمعاً بر روی ۴۶۵ نفر شامل، ۲۵۱ دندانپزشک از استانهای چهارمحال و بختیاری، اصفهان و تهران (عمومی- متخصص)، ۱۷ نفر دندانپزشک شاغل و فارغ التحصیل خارج از کشور (دانشگاه ULB کشور بلژیک) و ۱۰۱ پزشک (عمومی و متخصص) و ۹۶ نفر از افراد جامعه غیرپزشکی به عنوان گروههای شاهد و با روش نمونه گیری آسان انجام گرفت. کلیه اطلاعات بعد از جمع آوری توسط پرسشنامه، مصاحبه، مشاهده و معاینه با برنامه آماری SPSS و استفاده از آزمون ?۲ بررسی و تحلیل شد.
● یافته ها:
در مجموع دندانپزشکان داخلی ۱۵۵ مرد و ۹۶ نفر زن بودند، میزان درد گردنی که در آن بیمار مجبور به استفاده از گردنبند طبی، استراحت در منزل، استفاده از دارو و یا عمل جراحی شود ۶۶.۹% بود. در سایر گروهها این رقم به ترتیب ۵۲.۹% شامل دندانپزشکان خارجی، ۲۳.۸% پزشکان و ۲۴% سایر مشاغل غیرپزشکی- دندانپزشکی بود. ۱.۶% دندانپزشکان کاندید جراحی ناشی از تغییرات دژنراتیو گردنی (فتق دیسک گردنی) بودند . ۰.۰۸% بدین دلیل تحت عمل جراحی قرار گرفته بودند. علائم گردنی در دندانپزشکان چپ دست به بیش از ۷۲% می رسید. در ۱-۴ سال اولیه زندگی شغلی علائم بیماری از ۳۲% به بیش از ۷۱% در ده سال بعد می رسید.
● نتیجه گیری:
ورزشهای هفتگی، رعایت اصول کاری و در نظر گرفتن مسائل شغلی در دندانپزشکان در کاهش علائم و نشانه های گردنی موثر است.
سعید ابریشم کار
رامین مشرف
یوسف اصلانی
مرجان پروین
مجتبی صدری
منبع : پایگاه اطلاعات علمی