یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

لنگرکشتی ها مقصرند یا برنامه ریزان


لنگرکشتی ها مقصرند یا برنامه ریزان
با توجه به این که مدیران و مسئولان وزارت ارتباطات، ایران را یکی از بزرگ ترین کشورهای دارای ضریب نفوذ اینترنت در خاورمیانه، معرفی می کنند، هفته گذشته قطعی فیبر نوری اینترنت در خلیج فارس باعث بروز مشکلاتی برای جامعه IT کشور شد.
این قطعی که در منطقه فجیره امارات رخ داد، به احتمال فراوان تا روزهای آینده وجود داشته باشد.
با توجه به این که مسئولان وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات اعلام کرده اند تعداد کاربران اینترنت در ایران به بیش از ۲۳ میلیون نفر رسیده است و بسیاری از کسب و کارها و فعالیت های علمی، آموزشی و تجاری کشور متکی به این شبکه است، می توان گفت که اختلال در اینترنت، اختلال در روند عادی زندگی مردم است.البته قطعی فیبر نوری موضوع تازه ای نیست و هر از گاهی رخ می دهد ولی گویا این بار این قطعی به دلیل دریافت بیشترین پهنای باند کشور از این منطقه، شبکه زیرساخت کشور را با مشکل جدی مواجه کرده است.فیبر نوری که هم اکنون به عنوان شاه راهی برای ورود به اینترنت در کشور محسوب می شود، در زمان دولت هشتم به بهره برداری رسید و طی سال های اخیر توسعه فراوانی یافت.
یکی از راه های ورود اینترنت به کشور استفاده از فیبر نوری امارات متحده عربی است که ارتباط اینترنتی ایران را با ۱۵ کشور همسایه برقرار می کند. اما این مسیر در سال های اخیر دچار اختلالات شدید شده که در اغلب موارد به دلیل برخورد لنگر کشتی ها، قطع شده و ارتباطات ایران را با دیگر کشورهای همسایه مسدود کرده است.
کارشناسان رایانه اعتقاد دارند که بروز چنین حوادثی مربوط به زیرساخت های کشور و ناکارآمد بودن نهادهای مسئول در این زمینه است.
در عین حال کارشناسان اینترنتی به وجود آمدن حوادثی مانند قطعی در اینترنت را ناشی از سوء مدیریت مسئولان می دانند. این در حالی است که بر اساس اظهارات مدیرعامل شرکت ارتباطات، زیرساخت جایی که کابل فیبر نوری ارتباط اینترنت با کشور در آن جا قطع شده است، مربوط به آب های آزاد است که نمی توان کنترلی روی آن داشت و برهمین اساس نمی توان تدابیری را برای مسیر کشتی ها با این مناطق در حال رفت و آمد انجام داد. این مقام مسئول در ادامه اظهارات خود می افزاید: شرکت هایی که وظیفه نگهداری کابل ها را دارند، در حال انجام فعالیت رفع مشکل هستند و ذکر این نکته ضروری است که به محض قطع ارتباط اینترنت، از خطوط پشتیبان استفاده شده است و در حال حاضر تا ۲۵ درصد کاهش پهنای باند با استفاده از خطوط پشتیبان که در مسیرکشورهای ترکیه و آذربایجان می باشد، تامین شده است. اما به گفته کارشناسان IT این قطعی با وجود ۴ مسیر پشتیبان برای ارتباط اینترنتی کشور، حدود ۶۰ درصد ارتباطات را در داخل با مشکل مواجه کرده است. رضا محمدپور کارشناس ارشد رایانه در این زمینه معتقد است: این گونه اتفاقات در کشور ضررهای جبران ناپذیری به بخش IT کشور وارد می کند که علاوه بر ضررهای مادی، فعالیت کاربران مختل می شود. این کارشناس ارشد IT ادامه داد: در حالی که در کشور ما این گونه مسائل ساده و سطحی به نظر می رسد، کشورهای همسایه از این گونه مسائل به عنوان مشکلی بزرگ یاد می کنند تا آن جایی که متخصصان IT کشورهای همسایه بر این باور هستند که قطع شدن یک ساعت اینترنت در کشور، می تواند کشور را از نظر علمی و تحقیقاتی از دیگر کشورها عقب بیندازد. رضا جوادنیا استاد فناوری اطلاعات نیز در این زمینه می گوید: باید اقدامات اساسی برای بازنگری در تامین پهنای باند کشور صورت گیرد و شیوه تامین پهنای باند کشور اصلاح شود. وی بیان می کند: یکی از سوالات که برای متخصصان IT کشور وجود دارد این است که چرا باید اینترنت در کشور قطع و یا دچار مشکل شود؟
آیا نباید برنامه ریزی مسئولان به گونه ای باشد که مشکلی در اینترنت به وجود نیاید؟ با توجه به این که بیشتر کاربران ایرانی از خطوط دایل آپ استفاده می کنند، قطع شدن این خطوط بسیار تاسف انگیز است. وی ادامه داد: از آن جایی که راه اندازی زیرساخت برای توسعه کشور امری حیاتی است باید از آن ها به عنوان یک سرمایه ملی یاد کرد زیرا این سرمایه ها می تواند برای نسل های بعدی مفید باشد. این استاد IT اضافه کرد: با توجه به این که شاهد اختلالات زیادی در اینترنت کشور بودیم، باید برای رفع مشکلات اینترنت کشور راه حلی اساسی اندیشیده شود.
● لایحه صیانت تا جبران خسارات
اما مجلس شورای اسلامی در حالی کلیات لایحه صیانت از کابل های زیرساخت کشور را در آبان ماه سال جاری به تصویب رساند که قطع شدن کابل فیبر نوری خلیج فارس، خط بطلانی بر این لایحه کشید و با قطع شدن این کابل عملا ۶۰ درصد کاربران رایانه کشور دچار اختلال شدند. به گفته مسئولان وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات این لایحه می تواند تا حدود زیادی از حجم مشکلات ناشی از قطع شبکه فیبرنوری کشور بکاهد. اما مسئله مهم تر این است که مشکلات مربوط به خطوط دیتا در کشور و قطعی های مکرر اینترنت ضررها و زیان های زیادی به کاربران وارد می کند، زیرا علاوه بر مختل شدن فعالیت کاربران، باعث هجوم کاربران به شرکت های ارائه دهنده اینترنت (ISP)ها می شود. یکی از مسئولان ISP در بجنورد می گوید: بروز چنین حوادثی بدون در نظرگرفتن موارد جایگزین، باعث بی اعتمادی کاربر نسبت به خدمات شرکت های ارائه دهنده اینترنت می شود به این دلیل که کاربران در زمینه دریافت خدمات اینترنت با این شرکت ها طرف قرارداد هستند و شرکت ها نیز نمی توانند پاسخ قابل قبولی در مورد قطعی بدهند.پدیداران مقدم ادامه داد: علاوه بر این که شرکت های دارنده ISP ضررهای زیادی را متحمل می شوند، این گونه اختلالات، کاهش مشتری و در نتیجه ضررهای اقتصادی را برای شرکت ها به همراه می آورد.
به گفته پدیداران مقدم اختلالات اینترنتی در کشور مشکلات فراوانی را برای ISP ایجاد می کنند که در نهایت مشترکان، بیشترین خسارت را متحمل می شوند.
کارشناسان رایانه می گویند: مشکلات مربوط به قطعی کابل های اینترنت در کشور خسارت های زیادی را به شرکت ارتباطات زیرساخت وارد می کند که کاربران رایانه نیز از این قاعده مستثنا نیستند!
داود غفوری ـ خبرنگار روزنامه خراسان


همچنین مشاهده کنید