دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

۶ دهه دوستی واشنگتن و تل آویو


۶ دهه دوستی واشنگتن و تل آویو
مراسم جشن ۶۰ سالگی اشغال فلسطین به میدان تازه ای برای نمایش دوستی های آمریکایی ها با رژیم صهیونیستی تبدیل شده است. رایس و بوش در ردیف نخست میهمانان این مراسم ایستادند تا بار دیگر این مسئله دست کم برای اعراب منطقه روشن شود که تعهد کاخ سفید به برتری صهیونیسم یک اصل خدشه ناپذیر است و سیاست آینده کاخ سفید تغییر نمی کند. فریدا بیریگان کارشناس مؤسسه تحقیقاتی موسوم به بنیاد آمریکای نوین در نیویورک در این خصوص می گوید اسرائیل و آمریکا رابطه بسیار نزدیکی باهم دارند. اگر اسرائیل چیزی از آمریکا بخواهد تنها کاری که باید انجام بدهد این است که این خواسته را مطرح کند. بیریگان این نکته را زمانی مطرح کرد که رسانه های آمریکا جنجال تازه برسر دستگیری جاسوس کهنه کار اسرائیل دراین کشور مطرح کردند. بیریگان آن روز در حاشیه ماجرای دستگیری جاسوس اسرائیلی در آمریکا گفت اسرائیل نیازی به جاسوسی در داخل آمریکا ندارد. در واقع، اسرائیل بخشی از آمریکاست به طوری که برخی تحلیلگران آمریکایی، اسرائیل را ایالت پنجاه و یکم آمریکا تلقی می کنند.
از همین روست که هر سه مدعی آینده جانشینی بوش پیشاپیش با ارسال پیام همان تعهد بوش را نسبت به حیات رژیم صهیونیستی اثبات کرده اند. در میان این سه تن هیلاری کلینتون که از گردونه رقابت ها عقب مانده است بیش از همه برای جلب حمایت لابی یهودیان تلاش می کند و پیامی که او به مناسبت شصتمین سالگرد تأسیس رژیم اشغالگر قدس ارسال کرده رنگ و بوی دیگری داشت. هیلاری با ابلاغ صمیمانه ترین تبریکات خود به یهودیان اسرائیل مدعی شده که رژیم اسرائیل همچنان با تهدیدات امنیتی مواجه است. او تا آنجا پیش رفت که به شیوه نومحافظه کاران اعلام کرد که در برابر پیشگیری از برتری ایران بر اسرائیل تا پای جنگ نیز خواهد رفت.
بنابراین برنامه جشن صهیونیست این آموزه مهم را دارد که هر جناحی در کاخ سفید برای تقویت روابط راهبردی آمریکا با رژیم اسرائیل تلاش خواهد کرد. یا به تعبیر یک ناظر عرب سیاست خاورمیانه ای آینده کاخ سفید تغییر نخواهد کرد زیرا رابطه آمریکا و اسرائیل تغییر ناپذیر است.
۶ دهه دوستی آمریکا و اسرائیل اکنون حالتی فراگیر و پیچیده پیدا کرده است. نقش لابی یهودیان در کاخ سفید امروز جزو ملموس ترین پدیده ها در صحنه سیاسی آمریکا است. چنان که یک مقام صهیونیستی در آستانه سفر بوش به تل آویو گفته است ایالات متحده هم اکنون در جایگاه پایتخت دوم یهودیان ایفای نقش می کند. اما عمیق ترین بخش از حمایت های آمریکا برای این رژیم در ابعاد نظامی جریان دارد.آمریکا سالانه میلیاردها دلار به رژیم صهیونیستی کمک می کند. کمک های آمریکا به اسرائیل از سال ۱۹۴۹ یعنی یک سال پس از تأسیس رژیم اشغالگر آغاز شد. در آن سال آمریکا درقالب ارتباط های صادرات و واردات یکصد میلیون دلار به اسرائیل کمک کرد. کمک های رسمی آمریکا به اسرائیل تا دهه ۷۰ در این حدود بود. نتایج تحقیقات رسمی کنگره آمریکا نشان می دهد از سال ۱۹۸۵ به بعد آمریکا سالانه حدود سه میلیارد دلار در قالب کمک های اقتصادی به اسرائیل کمک کرده است. اسرائیل باز از این کمک های مالی برای خرید تسلیحات آمریکایی استفاده می کند. علاوه براین در بعد نظامی هر سال دو میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار به اسرائیل می دهدو در کنار آن سخت افزارهای نظامی و تسلیحات به ارزش حدود یک میلیارد و چهارصد میلیون دلار به اسرائیل می فروشد. واشنگتن بویژه پس از شکست اسرائیل در جنگ ۳۳ روزه بیشترین تلاش خویش را صرف تجهیز نیروی هوایی، سیستم موشکی و زرهی این رژیم کرد به نحوی که اسرائیل دومین ناوگان بزرگ هواپیماهای شکاری آمریکایی را در جهان در اختیار خود دارد. البته این رقم بخش رسمی کمک های آمریکا به این رژیم است و گرنه کمک های پنهانی و نیز مبالغی که از کانال لابی یهودیان به تل آویو ارسال می شود رقمی نجومی است.
جالب اینجاست هدیه ای هم که بوش برای مراسم جشن صهیونیست ها قرار است اعطا کند یک قرارداد تازه نظامی است که بر طبق آن ایالات متحده بخشی از آخرین فناوری موشکی را دراختیار این رژیم قرار خواهد داد.در جدیدترین قراردادهای تسلیحاتی، اسرائیل قرار است سامانه های ضد موشک، بمب، جنگنده شکاری و دیگر ادوات و تجهیزات نظامی از آمریکا دریافت کند.
رکورد حمایت آمریکا به شریک منطقه ای اش در همین دوره شکسته شد وقتی که سال گذشته رئیس جمهور آمریکا تصریح کرد ظرف مدت ۱۰ سال بیش از ۳۰ میلیارد دلار کمک نظامی به اسرائیل خواهد داشت.
اما نکته قابل تأمل این است که پدیده ترانزیت کمک های نظامی آمریکا به رژیم صهیونیستی نه تنها ضریب امنیت این رژیم را بالا نبرده است که در تناسبی معکوس میزان آسیب پذیری آن را افزایش داده است. اگر این موضوع زمانی یک حدس وگمان بود اما اکنون در غزه و مرزهای لبنان همه افکار عمومی آن را لمس می کنند. سیستم موشکی و زرهی اسرائیل که پس از ۴ جنگ با اعراب شکل افسانه ای پیدا کرده بود در جنگ با حزب الله بشدت کارایی آن زیر سؤال رفت و این روزها در رویارویی با راکت های قسام حماس ابعاد دیگری از ناکارآمدی آن آشکار می شود.
هادی محمودی
منبع : روزنامه ایران


همچنین مشاهده کنید