سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

ماموریت تاریخی خاتمی


ماموریت تاریخی خاتمی
ضرورت حضور اصلاح‌طلبان در انتخابات آتی ریاست‌جمهوری از دو منظر باید ارزیابی شود:
۱) به‌عنوان تکلیف ملی و وظیفه‌ای سیاسی که اصلاح طلبان همواره خود را ملزم به مشارکت می‌دانند و چنانکه این رویکرد را از ابتدای انقلاب تاکنون به دلیل تبعیت از خط امام و دلبستگی‌های ملی دنبال می‌کردند.
۲) به‌منظور مبارزه با رادیکالیزمی که در حال حاضر کشور متاثر از حاکمیت آن دچار مشکلات و مصائب فراوانی شده است و نیز احیای مدیریت کشور بر پایه برنامه‌‌ریزی که ایجاب می‌کند جریان اصلاحات با تمام تلاش نسبت به بازگرداندن چرخ اداره کشور به روال منطقی گذشته خود وارد صحنه شود. لذا بر این اساس بر اصلاح‌طلبان است که از تمام ظرفیت‌های سیاسی خود استفاده کرده و با طرح دیدگاه‌های منطقی و ارائه چشم‌انداز توسعه همه‌جانبه کشور و نقد کاملا شرافتمندانه از عملکرد سه‌ساله دولت نهم برنامه‌ای را عرضه کنند که جامعه سیاسی ایران و مردم مشخصا نسبت به آینده امیدوار شوند و با مشارکت گسترده کاندیدای موردنظر خود را برای اداره شایسته کشور انتخاب کنند.
البته اصلاح‌طلبان در این مسیر برای عملیاتی کردن تکالیف سیاسی خود به ناچار باید اولا با اجماع و وحدت همه‌جانبه منادی یک شعار بوده و دارای مواضع متحد و یکپارچه‌ای باشند و از تشتت و پراکندگی پرهیز کنند، به‌طوری که سمت‌و‌سوی همه لایه‌های گروه‌های اصلاح‌طلبی در مسیری واحد جریان پیدا کند. ثانیا اصلاح‌طلبان حتما باید برای پیروزی به صحنه بیایند و علاوه بر انجام وظایف ملی و تاریخی خود بر این باور استوار باشند که قطعا پیروزمندانه مجددا به قدرت خواهند رسید و لذا از رفتارهای تفرقه‌آمیز و احیانا درویش‌مآبانه باید خودداری کنند. ثالثا اصلاح‌طلبان باید به چهره واحدی به‌عنوان نامزد موردنظر خود دست پیدا کنند و از یک وجاهت ملی و شناخت جامع‌الاطرافی از ناحیه مردم برخوردار باشند. چون برای رقابت در صحنه‌ای که علی‌الاصول جریان راست رادیکال علاقه‌مند است با تمام قوا در برابر اصلاح‌طلبان بایستد و چشم‌انداز توفیق‌آمیز آنها را به یأس مبدل کند، فرصت چندانی برای چهره‌های ناشناس در این میانه نیست.
برپایه این محورها به‌طور منطقی در برابر اصلاح‌طلبان در حال حاضر چهره‌ای کاملا شفاف و با تجربه کاملا موفق و البته مورد اعتماد مردم به نام سیدمحمد خاتمی قرار دارد و منطقا، عرفا و شرعا این انتخاب منحصربه‌فرد و کاملا هوشمندانه خواهد بود. در این رابطه خوشبختانه حول محور سیدمحمد خاتمی هم نخبگان سیاسی هم اکثریت قاطع لایه‌های جریان اصلاح‌طلبی، هم روشنفکران، هم تکنوکرات‌ها و هم مدیران لایق در عرصه ملی و از همه مهم‌تر مردم در سراسر کشور آن هم نه‌تنها طبقات مرفه و متوسط شهری حتی روستاییان و طبقات فرودستی که از نابسامانی‌های اقتصادی رنج می‌برند و آینده نگران‌کننده‌ای در برابر چشمان خود ترسیم شده می‌بینند، اتفاق نظر وجود دارد و به یک معنا او را منجی آینده این کشور می‌دانند. بر این اساس سیدمحمد خاتمی برای حضور در صحنه هیچگونه تردیدی را بر خود نباید روا بدارد و از عدم همبستگی احتمالی بین گروه‌های اصلاح‌طلب نیز نباید نگران باشد چرا که بر نقش محوری ایشان حتی منتقدان درون جریان اصلاحات تاکید دارند و قطعا او را همراهی خواهند کرد و از همه مهم‌تر آنکه آقای خاتمی چنانچه تردیدها را هرچه زودتر از خود بزداید، مطمئن باشد اگر اقبال ملی و رویکرد مردم به سمت ایشان از دور گذشته ریاست‌جمهوری بیشتر نباشد، کمتر نیست.
علاوه بر این تفاوت‌هایی که در این دوره جامعه نخبگان ما و مردم شریف ایران از رئیس‌جمهور محبوب آینده خود انتظار دارند و طبعا متفاوت از سال ۷۶ و ۸۰ است، می‌تواند در قالب برنامه ایجابی و با تکیه بر تجارب ارزنده مکتسبه هشت سال مدیریت دوره اصلاحات و هشت سال دوره سازندگی برای توجیه مردم و ترسیم آینده موفق به ملت ایران تقدیم شود و در این راه همه شخصیت‌های محوری اصلاحات و عناصری که این تکلیف را بر دوش خود خوب احساس می‌کنند در این مسیر یار و همراه ایشان خواهند بود.
سیدمحمد خاتمی باید بر این نکته واقف باشد که او چه بخواهد و چه نخواهد ماموریت تاریخی این دوره که همانا بازگشت مدیریت کشور بر پایه اصلی و منطقی خود است، بر دوش ایشان خواهد بود و این تکلیفی است که شخص ایشان نمی‌تواند برعهده نگیرد بلکه این تکلیف ولو طاقت‌فرسا به‌عنوان یک رسالت ملی و جسارتا شرعی بر دوش ایشان است. شاخص‌ترین چهره‌های جریان اصلاحات، شخصیت ممتاز و موثری چون آقای هاشمی رفسنجانی، فرهیختگان و روشنفکران این جامعیت و قابلیت و مسوولیت را برای سیدمحمد خاتمی نه‌تنها به رسمیت می‌شناسند بلکه بر او تاکید می‌کنند حضور او و فائق آمدنش بر همه تردیدها نه‌تنها راه را برای پیروزی جریان اصلاحات ساده و هموار خواهد کرد بلکه وجدان مردم را به یک آرامش مطلوب و مطبوعی خواهد رساند. در هر صورت فرصت را باید غنیمت بشماریم و به سوی بازسازی نظام به‌هم ریخته اقتصادی، اجرایی، فرهنگی و سیاسی کشور همت نماییم.
محمد عطریانفر
منبع : طراوت


همچنین مشاهده کنید