یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

مصاحبه سفیر ج.ا.ا. در روسیه با روزنامه "گازیتا"


مصاحبه سفیر ج.ا.ا. در روسیه با روزنامه "گازیتا"
ایران شرایط کسب روادید ورود به کشور را تسهیل کرده، بر آمادگی خود جهت مذاکرات در مورد برنامه هسته ای با اتحادیه اروپا تاکید کرده و معتقد است که روش عاقلانه آمریکا و متفقان آن مانع از وقوع جنگی جدید در آسیا خواهد شد. در خود کشور روند لیبرالسیون بهای کالاها و خصوصی سازی اقتصادی آغاز شده است. این مطالب را غلامرضا انصاری سفیر جمهوری اسلامی ایران طی مصاحبه ای با نادیژدا کوورکووا خبرنگار روزنامه "گازیتا" اعلام کرد.
جناب آقای سفیر، جان بولتون نماینده اسبق آمریکا در سازمان ملل متحد اعلام کرد که اسراییل بعد از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به ایران حمله خواهد کرد. از نظر شما این مسئله تا چه حد احتمال دارد؟
بهتر است که شما از خود آقای بولتون سئوال بفرمایید که از کجا این اطمینان را دارد.
از نظر اینجانب این منطقه دیگر تحمل عملیات نظامی دیگری را ندارد. اگر کسی به چنین کاری دست بزند، اشتباه بزرگی را مرتکب خواهد شد و کل منطقه از جمله افریقای شمالی را به بحران خواهد کشاند.
نمی توان چنین بحران هایی را محاسبه و یا کنترل نمود. باید در نظر داشت که در این منطقه مردم زیادی زندگی می کنند که دیدگاه های افراطی دارند. در میان مردم اندیشمند و عاقل بعید به نظر می رسد که کسانی پیدا شوند که از مناقشه نظامی حمایت کنند. به همین خاطر از نظر من چنین ایده ها به سر آدم هایی که اهل محاسبه هستند، نمی اید.
● شما بر درایت مقامات اسراییلی امیدوارید؟
رژیم صهیونیستی در حال حاضر با دشواری های بسیار دست به گریبان است اما فعلا احتیاط را از دست نداده است. تهاجم اسراییل به جنوب لبنان در سال ۲۰۰۶ به این کشور درس خوبی داد: هرگونه تهاجم در منطقه محکوم به شکست است.
من ادعا ندارم که کسی نمی تواند تعارض را علیه ایران آغاز کند. آنها می توانند این کار را انجام دهند اما آنها نه می توانند اوضاع را کنترل کنند و نه پیامدهای آن را و نه می توانند پایان آن را برنامه ریزی کنند.
● ملت ایران برای چنین اوضاعی آمادگی دارد؟
ملت ایران ملتی است که توانست طی هشت سال علیه تهاجم عراق در جنگی که رژیم صد حسین با حمایت آمریکا بر ما تحمیل کرد، ایستادگی کند. این ملتی است که ۲۹ سال دشمنی واضح آمریکایی ها را تحمل می کند. به همین خاطر این ملت در برابر چنین شرایط مقاومت خواهد کرد.
● تا چه حد تحریمات علیه ایران سنگین هستند؟
طبیعتا برای کشوری که در حال توسعه است چنین تحریماتی دشوار است اما این تدابیر پیامدهای مثبتی هم داشته است. طی سال ها تحریمات مختلف تامین کننده پتانسیل خلاق ملت ایران شده و دانشمندان و کارشناسان اقتصادی ما را به راه حل های موثر سوق داده است.
در دستورکار دولت خصوصی سازی منابع طبیعی و مالکیت های دولتی است.
دولت وابستگی بودجه از محل درآمد نفت را کاهش می دهد، سوبسید را کاهش و در جای دیگری از آنها استفاده می کند.
به همین خاطر تحریمات بدون تردید دشواری هایی بوجود آورده اند اما آنها جریانات اقتصادی کشور را به مسیر مطلوب برای ملت ایران سوق داده است.
هدف از تحریمات وادار ساختن ما به انصراف از تحقیقات هسته ای است. دقیقا ما توانستیم که از این مسئله اجتناب ورزیم.
● نظر کنونی ایران در باره دورنمای مذاکرات هسته ای چیست؟
شنبه گذشته آقای متکی وزیر امور خارجه ایران پاسخ (بسته پیشنهاد غرب) را به وزارت خانه های امور خارجه کشورهای عضو گروه "۱+۵" میانجیان بین المللی حل مسئله هسته ای ایران (پنج عضو دائم شورای امنیت بعلاوه آلمان) ارسال کرد، همچنین پیشرفت نسبی در خصوص مذاکرات برنامه هسته ای کسب شده است. طرف ایرانی تاکید می کند که برای انجام مذاکرات سازنده آمادگی دارد. ما امیدواریم که همکاران ما از این فرصت برای کسب نتایج مثبت استفاده کنند. کمک های متقابل اقتصادی و همکاری کشورهای منطقه نه تنها برای اقتصاد ما بلکه برای همسایگان ایران هم مهم است. اکثر شرکت کنندگان روند سیاسی خاور نزدیک پتانسیل ایران را در تامین ثبات در منطقه عالی ارزیابی می کنند. ما انتظار داریم که گروه "۱+۵" مذاکره کنندگان هسته ای همه نکات را در نظر گرفته و امیدواریم که امکانات موجود امروز از سوی طرفین صحیح ارزیابی شود تا ما شاهد نتایج مثبت باشیم.
ایران و کشورهای اروپایی در حال حاضر پایه های مذاکراتی خوبی دارند که می تواند بر اساس پیشنهادات ایران به اتحادیه اروپا و بسته مشوق های اتحادیه اروپا به ایران پایه گذاری شود.
● روابط میان ایران و روسیه امروزه در چه وضعیتی است؟
طبیعت و خداوند متعال ما را همسایه کرده است. در منطقه ما مسائل زیادی وجود دارد که برای رفع انها باید به یکدیگر کمک کنیم. به نظر من در آینده دو کشور باید تعامل نزدیک تری داشته باشند به همین خاطر در حال حاضر لازم است که برای همکاری موثرتر در همه زمینه های آماده شویم.
● در ماه مه خبر الحاق روسیه به تحریمات علیه ایران بلافاصله بعد از به روی کار آمدن رییس جمهور جدید منتشر شد. این خبر چگونه ارزیابی شد؟
تا آنجایی که اطلاع دارم روسیه به قطعنامه ۱۸۰۳ تا آغاز بکار آقای مدویدیف ملحق شد. این یک روند قانونی بود که توسط روسیه انجام شد. ما نیز تعجب نکردیم. تعجب ما از آن بود که این عمل با چه واکنشی از سوی مطبوعات مواجه شد.
● فقط برای اتباع روسیه دریافت روادید ورود به ایران در مرزهای این کشور امکان پذیر است؟
این مطلب صحت دارد. از این به بعد در مرزهای امکان دریافت روادیدهای کوتاه مدت برای اتباع تمامی کشورها میسر شده است نه تنها برای روسیه. آندسته از افرادی که برای امور کاری سفر می کنند و بیش از یک هفته قصد دارند که در ایران بسر ببرند باید برای دریافت ویزا از قبل اقدام کنند. به تجار توصیه می کنم که به موقع با سفارت تماس حاصل کنند.
● سال ۲۰۰۹ بیستمین سالگرد ارتحال آیت الله خمینی(ره) و ۳۰-مین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی است. تصمیم دارید که در این خصوص مراسم و یا کنفرانس هایی در روسیه برگزار کنید؟
برای این تاریخ ها تدابیری در نظر گرفته شده است از جمله تدابیری برای معرفی صحیح میراث امام خمینی. کشورهای غربی تلاش زیادی برای تحریف چهره و میراث امام خمینی کرده اند. وظیفه ما آنست که به مردم جهان و روسیه آن را بدون تحریف نمایش دهیم.
● یا در ایران انتظاراتی از نتایج انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا وجود دارد؟
طی ۲۹ سال ما چند سیر انتخاباتی در آمریکا مشاهده نمودیم و بارها منتظر گام های مثبت بودیم. جالب است که تازمانی که آمریکایی های رسما مسئولیتی را دریافت نکرده اند قضاوت آنها منطقی است اما به محض اینکه به کاخ سفید وارد میشوند، همه چیز تغییر می کند. نمی دانم که در کاخ سفید چه اتفاقاتی رخ می دهد. باید منتظر بود و دید که این بار سیاست جدید چه خواهد بود.
● آیا آمریکا رسما سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران را بعنوان ترورسیت معرفی کرده و یا همه چیز فقط با سرو صدا در رسانه های گروهی به پایان رسیده است؟
تاآنجایی که من مطلع هستم آمریکا چنین اعلامیه ای صادر نکرده است. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران ساختاری دولتی است. از نظر حقوقی چنین اعلامیه هایی امکان پذیر نیست. اما اگر چنین تصمیماتی اتخاذ گردد ما از طرف خود عملا و به طور قانونی واکنش نشان خواهیم داد.
● آیا امکان حضور دانشجویان و یا جهانگردان آمریکایی به ایران و بلعکس وجود دارد؟
خصومت آمریکا علیه ایران از همان روزهای اول انقلاب اسلامی بوجود آمد. طی هشت سال ما در برابر تهاجم عراقی ایستادیم که از سوی آمریکا و کشورهای اروپایی حمایت می شد. اما طی این سال های طرفین ورود اتباع دو کشور را به خاک خود ممنوع نکردند.
تنها استثنا مربوط به رژیم صهیونیستی است که ما آن را برسمیت نمی شناسیم.
سالانه بیش از ۴ میلیون نفر از اتباع کشور ما به خارج از کشور سفر می کنند. دانشجویان، اساتید، جهانگردان، هنرپیشگان و خبرنگاران آمریکایی بدون هیچ مانعی به ایران سفر می کنند. اما آمریکایی ها همیشه برای اتباع ما مانع تراشی کرده اند. مخصوصا خبرنگاران، دانشجویان و اساتید دانشگاه های ما هنگام دریافت ویزا (آمریکا) با مشکل مواجه هستند. اما ما مقابله به مثل نکردیم. از نظر ما ارتباطات باید در تمامی سطوح باشد. ما چیزی برای پنهان سازی نداریم. تاسیسات هسته ای ما در نطنز و اراک که پیرامون آنها این همه سرو صدا بلند شده است، در نزدیکی جاده های اصلی کشور قرار دارند.
کشورهای دیگر با داشتن چنین دشمنان بزرگی مانندآمریکا ممکن بود که به محدودیت ورود برای اتباع آنها اقدام می کردند، اما ما نیازی به اینکار نداریم.
● آیا بورس نفتی ایران محاسبات خویش را به یورو تبدیل کرده است؟
ما تلاش می کنیم که نفت خود را به ارزهای مختلف بفروش رسانیم. ما کاملا دلار را در این محاسبات حذف کردیم. هیچ مشکلی در این رابطه برای ما رخ نداده است.
● دورنمای اپک گازی چگونه خواهد بود؟
مذاکرات بیش از یک سال است که انجام می شود. گاز تمیزترین سوخت است. به همین خاطر ایجاد ساختاری که حقوق تولید کنندگان و مصرف کنندگان گاز را تامین و حفظ کند، اجتناب ناپذیر به نظر می رسد. برغم نگرانی های برخی از کشورها فکر می کنم که چنین سازمانی تاسیس شود.
● مشکل بنزین در ایران چه بوده است؟
مصرف بنزین در کشور ما بسیار هنگفت است و بهای آن بسیار پایین. در حدود ۱۰ سنت به ازای هر لیتر و باید آن را در خارج از کشور تهیه نمود. اگر بهای بنزین در روسیه هم به همین اندازه بود، مردم برای دوچرخه هایشان هم آن را می خریدند. بعنوان مثال هزینه سوخت برای سفر میان تهران تا مشهد که مسافت آن در حدود ۹۰۰ کیلومتر است، به اندازه دو ساندویچ است. در جهان بهای بنزین در حال افزایش است و در ایران خیر. حتی ۱۰۰ پالایشگاه جدید هم نمی تواند نیازهای بنزین ارزان را تامین کند. تیم آقای احمدی نژاد بر روی برنامه افزایش بهای بنزین کار می کند.
● افزایش بهای بنزین در کنار برنامه خصوص سازی به معنای انصراف از برنامه های اجتماعی است؟
برنامه های اجتماعی ما برای همه سطوح مردم هنوز هم به قوت خود باقیست. دولت به برنامه تحولات اقتصادی، لیبرالیزاسیون در زمینه بهای سوخت و انرژی، تصحیح سوبسیدها، فعال سازی بخش خصوصی، ارائه برخی از اختیارات به بخش خصوصی و همچنین تحولات در بخش مالیاتی، واردات و صادرات مشغول است.
● آیا شما از پیامدهایی که گریبانگیر روسیه طی سال های ۱۹۸۰-۱۹۹۰ شد هراس ندارید؟
شما اداره کشور خود را به دست دیگران دادید. ما اینکار را نخواهیم کرد. تحولات اقتصادی در جهت منافع ملی کشور شما در زمان زمامداری آقای پوتین انجام شد و به اندازه کافی هم موفقیت آمیز بود. ما خواستار تحولات اقتصادی به خاطر توسعه اقتصادی هستیم. دولت ها در تمام دنیا تجار خوبی نبوده اند. ما خواستار آنیم که تجارت به دست تجار خصوصی داده شود و به این حال نظارت کلی حفظ گردد.
فهرست منابع:
۱. سر آنتونی پارسونز: کتاب "غرور و سقوط"، ترجمه دکتر منوچهر راستین، ص ۱۹۵
۲. م .س. ایوانف: کتاب تاریخ نوین ایران، ص ۲۱۹
۳. همانجا
۴. احسان طبری: شاه چه می خواهد و ما چه میخواهیم، مجله دنیا، شکاره ۳، پائیز ۱۳۴۲
۵. اسناد و دیدگاهها: حزب توده ایران از آغاز پیدایش تا انقلاب بهمن ۱۳۵۷، ۶۹۰
۶. اسناد و اعلامیه های حزب توده ایران، از شهریور ۱۱۳۵۷- اسفند ماه ۱۳۵۸، ص ۵۰
۷. حمید صفری: در آستانه انقلاب، مجله دنیا، شماره ۵ سال ۱۳۵۸، ص ۳۰
۸. روزنامه کیهان، ۳ آذر سال ۱۳۴۵
منبع : صدای مردم