پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

آتش جنگ در غزه


آتش جنگ در غزه
آتش جنگ در غزه با یورش زمینی و حملات هوایی ارتش اسرائیل در حالی كه درگیری‌های فتح و حماس روند خطرناك‌تری پیدا كرده است، شعله‌ورتر از هر زمان دیگری در حال زبانه كشیدن است.افزایش شمار كشته‌ها و زخمی‌ها و آوار شدن تاسیسات زیربنایی فلسطینی‌ها، غزه را به سمت وقوع فاجعه‌ای انسانی می‌كشاند. با گذشت حدود ۳ ماه از توافق مكه و موافقت فتح و حماس برای تشكیل دولت وحدت ملی، اختلافات رفع نشده دو طرف چون آتشی از زیر خاكستر بار دیگر شعله‌ور شده است. ادامه درگیری‌های داخلی فلسطینی‌ها در غزه به گونه‌ای است كه به نظر نمی‌رسد این تلاش‌ها مثمرثمر واقع گردد و شاید در اتفاقی كم‌نظیر سرزمین‌های اشغالی در سالروز اشغال فلسطین در شدیدترین شكل خود شاهد درگیری‌های داخلی است. در این باره آنچه اهمیت می‌یابد و قابل بررسی است همزمانی حملات ویرانگر اسرائیل در غزه و برخی اظهارات آن نسبت به درگیری‌های داخلی فلسطینی‌هاست.
● حملات شدید ارتش اسرائیل در غزه را می‌توان از دو زاویه مورد بررسی قرار داد.
▪ نخست آنكه همانگونه كه برخی محافل پیش‌بینی می‌كردند، این حملات با هدف سرپوش گذاردن بر نتایج اعلام شده تحقیق كمیته وینوگراد ‌درباره جنگ سی و سه روزه اسرائیل در لبنان صورت می‌گیرد.
▪ برخلاف پاره‌ای تحلیل‌ها كه درباره پیامدهای جنگ لبنان ارائه می‌شود و دولت اولمرت را در سراشیبی سقوط و اضمحلال تصور می‌كند، به نظر می‌رسد حملات ارتش اسرائیل علیه فلسطینی‌ها در غزه با هدف تحكیم موقعیت اولمرت و جلب رضایت افكار عمومی در فلسطین اشغالی انجام می‌شود. در همین حال همزمانی این حملات با درگیری‌های داخلی فلسطینی‌ها می‌تواند احتمال دوم را تقویت كند.
با درنظر گرفتن اظهارات شیمون پرز در حمایت از فتح در مقابله با حماس و كمك به آن در جهت ساقط كردن دولت اسماعیل هنیه، به نظر می‌رسد، اسرائیلی‌ها علاوه بر اهرم‌های اقتصادی و نظامی خود علیه دولت فلسطین، قصد دارند با دامن زدن به درگیری‌های فتح و حماس و جانبداری آشكار از فتح، دولت فلسطین و حماس را در شرایط سخت قرار دهند. تجربه یك سال و اندی تشكیل دولت از جانب حماس و مواضع اسرائیل در قبال تحولات داخلی فلسطین حاكی از تلاش سیستماتیك و برنامه‌ریزی شده اسرائیل و آمریكا برای ساقط كردن دولت حماس است. این تلاش‌ها به گونه‌ای است كه حتی اسرائیلی‌ها با تشكیل دولت وحدت ملی نیز كنار نیامده‌اند و به چیزی كمتر از شناسایی خود از جانب حماس و خلع سلاح آن رضایت نمی‌دهند. در این میان هرچند حماس ضمن تشكیل دولت برآمده‌ از آرای فلسطینی‌ها خود را یك دولت منتخب می‌داند، اما بر سلاح مقاومت برای مقابله با اشغالگری اسرائیل اصرار می‌ورزد. رژیم صهیونیستی تلاش‌های خود را برای انتخاب یك راه برای حماس متمركز كرده است. به همین جهت فشارهای خود را علیه حماس و فلسطینی‌ها تشدیدكرده است. با این اوصاف كه اراده‌ای جدی در جامعه جهانی برای خاتمه اشغالگری اسرائیلی‌ها وجود ندارد، غزه همچنان چرخه خشونت و درگیری كه تبعات آن دامنگیر فلسطینی‌هاست، خواهد بود.
منبع : روزنامه تهران امروز