چهارشنبه, ۲۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 15 May, 2024
مجله ویستا


کلیسای سورپ سرکیس ، خوی


كلیسای سركیس در زمین محصوری به وسعت 0/5 هكتار كه در محل قدیمی امام‌زاده شهرستان خوی قرار دارد، واقع است.
به استناد بررسی‌های انجام گرفته، قدمت این كلیسا به دو دوره متفاوت قرن چهارم و دهم میلادی برمی‌گردد. با توجه به اینكه سركیس مقدس در سال 378 میلادی زندگی می‌كرد، قرن چهارم به نظر صحیح‌تر می‌آید.
شكل خارجی كلیسا مكعب مستطیل است به طول 32 متر و به عرض 16 متر و به ارتفاع 18 متر. در داخل آن شش ستون سنگی وجود دارد. كف داخلی كلیسا حدود 80 سانتی‌متر از كف خارجی آن گودتر است و ضخامت دیوارهای جانبی بنا حدوداً 1/20 متر است. در انتهای ضلع شمال شرقی، محراب كلیسا قرار دارد كه دو اطاق كوچك نیز در كنار و طرفین آن بنا شده است.
طرح كلیسا تحت تأثیر طرح معابد ایرانی است و دارای 2 در ورودی از سمت جنوب و غرب است. همچنین 8 روزنه كوچك از سمت جنوب و شمال، 3 روزنه از شرق و یك پنجره‌ كوچك از مغرب به بیرون كلیسا مشرف است. تقریباً دو پنجم پایین دیوارهای بنا سنگ‌چین و سه پنجم بالای آن‌ها آجرچینی می‌باشد. سنگ‌ها از نوع آهكی تیره‌رنگی است كه به صورت مكعب مستطیل تراشیده شده و به صورت رگه‌چینی و با دقت بسیار روی هم قرار داده شده، ولی در قسمت آجرچینی آن دقت كافی نشده است.
سنگ‌های قوس سر درهای ورودی بنا، دارای نقوش است و در بعضی قسمت‌ها نیز نقش صلیب بر روی سنگ‌ها حك شده است.
كلیسای سورپ سركیس از نظر تزئینات ساده و تنها بخش محراب كه اینك نیمه ویران است، دارای نقاشی مذهبی شامل گل و بوته و نقوش اسلیمی با رنگ‌های تند بر روی گچ است.
كلیسا به دنبال حوادث 1918 خوی كه منجر به مهاجرت مسیحیان شد، علیرغم ثبت آن در فهرست آثار فرهنگی مورد توجه لازم قرار نگرفته است.