چهارشنبه, ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 8 May, 2024
مجله ویستا

جوان گرایی در دولت نهم از شعار تا عمل


جوان گرایی در دولت نهم از شعار تا عمل
طبق آمار رسمی بیش از یک سوم جمعیت کشور را جوانان تشکیل می دهند که در آستانه ازدواج و تشکیل زندگی مستقل هستند و مهمترین نیازهایشان اشتغال و مسکن است.
هفته دولت، فرصتی است تا اندکی تامل کنیم و به آن چه در گذر شتاب زده زمان پنهان مانده، نظر افکنیم. باید رنج و تلاش مسئولان متعهد کشور را ارج نهیم، خدمات نادیدنی دولتمردان خدمت گزار و صاحب منصبان درد آشنا را سپاس گوییم .
امروزه جوانان در سیاستگذاری ها به عنوان محور اصلی دولت نهم شناخته شده اند.
جوان­گرایی یکی از مهمترین شعارها و برنامه­های دولت نهم بوده که در راستای نیل به آن طرح­ها و برنامه­های مختلفی ارائه شده، بسیاری از این اقدامات زیربنایی بوده و اثربخشی آنها در درازمدت خود را نشان خواهد داد، اما بخشی دیگر از جمله در بحث واگذاری تسهیلات ازدواج، اشتغال و ... ملموس­تر است. پرداختن به هر دو جنبه از سوی رسانه ملی در تبیین عملکرد دولت در جهت اعتلای جامعه با رویکرد جوان گرایی می­تواند موثر باشد.
● دولت، جوانان، اشتغال
طبق آمار رسمی بیش از یک سوم جمعیت کشور را جوانان تشکیل می دهند که این ها در آستانه ازدواج و تشکیل زندگی مستقل هستند و مهمترین نیازهایشان اشتغال، مسکن و ازدواج است. طی سالهای پس از انقلاب همواره سعی بر این بوده است که با ایجاد شغل، میزان بیکاری و در نتیجه آسیبهای اجتماعی ناشی از آن کاهش یابد و در نتیجه اشتغال جوانان در صدر توجهات دولت قرار دارد.
سازمان ملی جوانان که در دولت نهم به معاونت رییس جمهور ارتقا پیدا کرد به عنوان متولی سیاست گذاری، برنامه ریزی و نظارت بر امور جوانان برنامه های حفظ و ارتقای سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی جوانان، ساماندهی شاخص های امور جوانان، ساماندهی مطالعات علمی و پژوهشی حوزه جوانان، ارتقای نقش نهاد خانواده؛ برنامه ملی شناسایی و تقویت تشکلهای غیر دولتی و مردمی مرتبط با جوانان، ایجاد سامانه نظام مند هدایت و ارزیابی فعالیتهای فراغتی استانها، طراحی و ابلاغ دستورالعمل اجرایی غنی سازی برنامه های اوقات فراغت استانها، طراحی و حمایت از اجرای نمایشگاه غنی سازی اوقات فراغت، طراحی و ابلاغ دستورالعمل شناسایی و معرفی الگوهای برتر فراغتی، حمایت از برنامههای محتوایی راهیان نور به منظور بهره مندی از ظرفیت هویت ساز دفاع مقدس، طرح ارتقای هویت ایرانی جوانان با تأکید بر آگاهی بخشی به دستاوردهای ۳۰ ساله انقلاب اسلامی، طراحی و گسترش حلقه های گفتگوی جوان در سراسر کشور، حمایت از برنامه ها و طرح های مردمی با اولویت موضوعی هویت، ازدواج و اوقات فراغت، حمایت از تولید و توزیع گسترده بسته های آموزشی و توانمندساز در موضوع ازدواج، برگزاری ۳۰ نشست توجیهی در هر استان به منظور آگاه سازی جامعه و مسئولان نسبت به اهمیت ازدواج به موقع، آگاهانه و آسان، حمایت از برگزاری جشنواره تولیدات فرهنگی -هنری ازدواج، حمایت از طرح ایجاد مرکز جامع مشاوره ای با محوریت ازدواج، پیگیری تأسیس شورای هماهنگی مراکز مشاوره کشور، راه اندازی بانک اطلاعات جامع و دائمی نخبگان و جوان یاوران و ایفای نقش جدی در تدوین سیاستهای اجتماعی برنامه پنجم سازندگی کشور را عهده دار است که در جهت نیل به این اهداف گام بر می دارد.
از سوی دیگر سیاست توزیع اعتبارات سازمان به صورت استانی که موجب تحولات چشمگیری در استانها شده است نیز رویکرد عدالت محور دولت به ویژه در حوزه جوانان را بیشتر نمایان میکند.
در سال ۸۶ در مجموع از سوی دولت ۲۹۰ میلیارد ریال به صورت متمرکز به اوقات فراغت جوانان اختصاص یافت که نسبت به سال ۸۳ رشدی معادل پنج برابر را نشان میدهد.
● دولت، جوانان و فناوری اطلاعات
گسترش و توسعه فناوری های اطلاعاتی یکی از مهمترین برنامه های دولت در توجه به مسائل جوانان و اعتلای جامعه است.
عمده ترین اهداف توسعه فناوری اطلاعات بالابردن سطح آموزش، قدرت دادن به سازمانهای غیر انتفاعی، توزیع مناسب اطلاعات محیطی، بهبود وضع بهداشت اطلاعات محیطی، بهبود جامعه روستایی، حفظ امنیت عمومی، ایجاد کتابخانه های دیجیتالی و حفظ میراث فرهنگی، توسعه فناوری های اطلاعاتی به ویژه آموزش و فراهم سازی شرایط ورود هرچه بیشتر جوانان به این عرصه ها است که غنی سازی ساعات بیکاری افراد جامعه، غنی سازی فرهنگ جامعه، کاهش فشار بر روی شهرها از طریق توانمند سازی افراد برای انجام کارها از طریق راه دور و کار در منزل، اشتغال زایی، فراهم آوردن فرصتهای تازه برای بالابردن بهره وری و جو رقابت و فراهم آوردن زمینه لازم برای آموزش مادام العمر و به روز کردن دانستی ها از ثمرات آن بوده است.
حمایت از تیم های جوانان برای حضور در رویدادهای مهم بین الملل در حوزه فناوری اطلاعات توسط شورای عالی اطلاع رسانی و سازمان ملی جوانان از دیگر اقدامات دولت برای بستر سازی حضور قشر جوان در جامعه اطلاعاتی بوده است. همچنین ایجاد شبکه سراسری مدارس ایران ، حمایت از پایان نامه های دانشجویان درتأسیس خبرگزاری جوانان و ... از مهمترین اقدامات دولت جمهوری اسلامی در ارتباط با جوانان درحوزه ITاست.
● بانک ایده جوانان
طرح بانک ایده جوانان از سوی سازمان ملی جوانان و حوزه مشاوران جوان رئیس جمهور برای گردآوری ایده های مردمی و انتقال آنها به دولت ارائه شد. دولت نهم با رویکرد خوبی نسبت به جوانان برای خود این تضمین را ایجاد کرد که همیشه به روز فعال و پر جنب و جوش و مبتکر باشد.
● دولت، جوانان، اوقات فراغت
از دیگر فعالیتها در حوزه جوانان میتوان به طرح غنی سازی اوقات فراغت جوانان اشاره کرد که برای مثال در سال گذشته ۳۲ میلیارد تومان اعتبار به آن اختصاص یافت که نسبت به سال ۸۵ دو برابر شده بود.در لایحه بودجه سال ۸۶ پنجاه درصد از اعتبارات مصوب به روستاها و ورزش روستایی اختصاص یافت.
اجرای طرح اردوهای جهادی با هدف ساخت و ساز جوانان، مشارکت آنان در امور اجتماعی، تقویت حس تشکل گرایی، تعریف آموزه های دینی، حرکت از یک فضا و وارد شدن به فضایی دیگر، انجام کارهای ساده، زود بازده و با کیفیت پایین به جوانان، در قالب طرح هجرت، از دیگر برنامه های دولت در جهت اوقات فراغت جوانان بوده است.
با این وجود و با همه تلاشها مسئله جوانان و اهمیت اهتمام به آنان از جمله مسائلی است که باید روز به روز بیشتر به آن پرداخت و نیاز جوانان امروز کشور رشد و توسعه در تمامی زمینه ها و به نوعی به روز شدن رفع نیازمندیهای آنان است.
هفته دولت، هفته اقتدار و پیروزی دولتی است که حمایت و پشتیبانی میلیونها تن از ملت خود را همراه دارد.
هفته دولت، هفته افتخار و سربلندی دولتی است که تمام همتش؛ خدمت به محرومان جامعه و رفع نیاز دردمندان و مستمندان است و هفته دولت، هفته سپاس و قدردانی از دولتی است که هدفش اجرای حدود الهی و احکام آسمانی اسلام و ایجاد جامعه ای سرشار از عدالت، نظم و امنیت است.
منبع : برنا نیوز