دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

پیش شرطهای ایران در مذاکرات هسته‌ای


پیش شرطهای ایران در مذاکرات هسته‌ای
جیمی کارتر رئیس جمهور پیشین آمریکا که هم اکنون دوران بازنشستگی خود را سپری می‌کند، چندی پیش اعتراف کرد که اسرائل بیش از ۱۵۰ بمب هسته‌ای دارد.
رئیس جمهور آمریکا در دوران انقلاب اسلامی که رسوایی طبس(طبس گیت)را در پرونده‌ی خود یدک می‌کشد، حتی از وجود این تعداد سلاح هسته‌ای که در اختیار رژیم صهیونیستی است ابراز نگرانی کرده است.
این در حالی است که مقامات رژیم صهیونیستی همواره سعی در کتمان و انکار وجود سلاح هسته‌ای را داشتند.اما این اعتراف و اعلام از سوی جیمی کارتر نشان داد که ادعای کشورهایی همچون جمهوری اسلامی ایران مبنی بر وجود سلاح هسته‌ای در اسرائل بی پایه و اساس نبوده است.
رژیم صهیونیستی با توجه به این که یکی از کشورهای عضو سازمان ملل متحد است، اما همواره قوانین و قطعنامه‌هایی را که علیه این رژیم صادر شده زیر پا گذاشته است.این رژیم در آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای عضو نیست، قراردادها و قوانین این آژانس را رعایت نمی‌کند و خود را ملزم به اجرای آنها نمی‌داند، اجازه‌ی بازرسی از تأسیسات هسته‌ای خود را به بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نمی‌دهد، عضو ان پی تی نیست، پروتکل الحاقی را امضاء نکرده و الی آخر.البته در این میان کشورهای دیگری هم هستند که عضو آژانس نمی‌باشند.اما بحث رژیم صهیونیستی و داشتن سلاح هسته‌ای این رژیم مبحثی است که کشورهای غربی به ویژه آمریکا زیاد تمایلی پرداختن به آن را ندارند.
اکنون دوره تازه‌ای از مذاکرات ایران و گروه ۵+۱ آغاز شده است.برخی تحلیلگران و رسانه‌های غربی مذاکرات ایران و کشورهای ۵+۱ را در سه سطح تقسیم بندی کرده‌اند.
سطح اول را همان چیزی می‌دانند که در حال حاضر بین مسئولین جمهوری اسلامی ایران و سولانا جریان دارد.
سطح دوم مذاکرات را با عنوان «تعلیق در برابر تعلیق»تعبیر می‌کنند.
سطح سوم مذاکرات ایران و کشورهای ۵+۱را هم همان بسته‌ی پیشنهادی ۵+۱ می‌دانند. همان بسته‌ای که سولانا آن را گشاده دستانه خوانده بود. یعنی شرط کشورهای گروه ۵+۱ مبنی بر تعلیق غنی سازی اورانیوم از سوی ایران.
در خلال گفتگوها بر سر مسئله هسته‌ای ایران زمزمه‌هایی از سوی آمریکا و اسرائیل و برخی رسانه‌های غربی و تحلیلگران آنها مبنی بر تهدید نظامی علیه ایران مطرح شد، که البته این تهدیدات با پاسخ برخی مقامات نظامی و سیاسی کشور از جمله فرمانده کل سپاه پاسداران روبرو شد و کارایی دیپلماسی دفاعی را نشان داد.
گرچه جامعه جهانی خواستار حل و فصل مسالمت آمیز مسئله هسته‌ای ایران است و طبق اسناد و مدارک و گزارش‌های بازسان آژانس بین‌امللی انرژی اتمی ایران فعالیتی خارج از چارچوب آژانس نداشته است، اما اقدامات آمریکا و رژیم صهیونیستی نشان می‌دهد که سیاست‌های اتخاذ شده از سوی آنها بر اساس شکست مذاکرات ایران و کشورهای گروه ۵+۱ طرح ریزی شده است.
طبیعی است که ایران طبق مقررات و قوانین بین‌المللی از جمله ان پی تی و اساسنامه‌ی آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای دنبال بهره‌برداری صلح آمیز از این انرژی است، اما آمریکا و اسرائیل به دنبال این هستند که جمهوری اسلامی ایران را از حقوق قانونی هسته‌ای خود محروم کنند.
بر همین اساس می‌توان گفت مذاکرات یک سطح بیشتر ندارد، آن هم مذاکرات بدون پیش شرط از سوی آمریکایی‌ها.مذاکرات باید بر اساس سیاست بر-برد پی‌گیری شود.
در این میان جمهوری اسلامی ایران در مقابل پیش شرط‌های کشورهای عضو ۵+۱ بحث سلاح‌های هسته‌ای رژیم صهیونیستی را طرح کند.یکی از شروطی که می‌تواند کشورهای ۵+۱ را در حالت انفعالی قرار دهد.ایران می‌تواند درخواست کند که مراکز هسته‌ای اسرائیل باید مورد بازرسی بازرسان آژانس قرار گیرد و حتی باید کلاهکهای هسته‌ای این رژیم با نظارت آژانس منهدم شود.
مذاکره کنندگان هسته‌ای کشورمان می‌توانند دستور کار مذاکرات را نگرانی جامعه جهانی به ویژه جهان اسلام از تهدیدات هسته‌ای رژیم صهیونیستی قرار دهند و سپس این درخواست را مطرح کنند که باید رژیم صهیونیستی و حتی دیگر کشورهای دارای سلاح هسته‌ای به عضویت آژانس در آیند و به قوانین آژانس پایبند باشند، طرح خلع سلاح هسته‌ای خاورمیانه از خلع سلاح هسته‌ای رژیم صهیونیستی آغاز شود.
آمریکا و اسرائیل به هیچ عنوان مایل نیستند که بحث فعالیت‌های صلح آمیز هسته‌ای ایران از راه دیپلماتیک و مذاکرات سازنده حل و فصل شود.
همانطور که در پرونده هسته‌ای کره شمالی مشاهده شد، گرچه فشارهای آمریکا به این کشور تأثیر گذاشت و مقامات کره شمالی کوتاه آمدند اما آمریکا هنگامی که کره شمالی اقدام به از بین بردن تأسیسات هسته‌ای خود کرد، گفت:ما هنوز راضی نیستیم!
رایس در همین زمینه اعلام کرد؛کره شمالی به شبهات و سوء ظن‌های آمریکا در مورد غنی سازی اورانیوم و تکنولوژی تکثیر سلاح‌های هسته‌ای پاسخ نداده است.
باید توجه داشت که کره شمالی کشوری است که به سلاح هسته‌ای دست پیدا کرده است و تفاوت فاحش ایران و کره شمالی در همین است و تأکید مقامات ارشد جمهوری اسلامی بر فعالیت صلح آمیز هسته‌ای ایران موید این امر است.
گرچه پاسخ جمهوری اسلامی ایران به بسته پیشنهادی گروه ۵+۱ ارئه شده اما هنوز از محتوا و مفاد آن اطلاعی در دست نیست.
به هر حال آنچه روشن است، تأکید جمهوری اسلامی ایران بر غنی سازی در پاسخ به بسته‌ی پیشنهادی گروه ۵+۱وجود خواهد داشت.
منبع : روزنامه جام‌جم


همچنین مشاهده کنید