دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

ایران همچنان برنده است


ایران همچنان برنده است
گزارش ژنرال دیوید پترایوس فرمانده نیروهای ارتش آمریکا در عراق و رایان کراکر سفیر ایالات متحده در بغداد به اعضای سنا بار دیگر ایران را به یکی از موضوعات اصلی رقابت های انتخاباتی آمریکا بدل کرده است. اینک به نظر می‌رسد دموکرات‌ها و جمهوریخواهان می‌دانند که بدون کمک ایران پیروزی در عراق غیرممکن است. مارتین واکر تحلیلگر یونایتدپرس در یک گزارش تحلیلی به بررسی این موضوع پرداخته که ترجمه گزیده‌ای از آن در پی می آید:
«هفته گذشته پرزیدنت احمدی نژاد از روز «ملی فناوری هسته ای در کشورش» برای اعلام آغاز به کار شش هزار دستگاه سانتریفیوژ برای غنی سازی اورانیوم در تاسیسات هسته‌ای نطنز استفاده کرد.
ساعتی بعد در حالی که وی در حال بازدید از مدل های بهینه سازی شده سانتریفیوژهای ایرانی بود، تلویزیون دولتی این کشور تصاویری از دانش آموزان ایرانی را نشان می داد که فریاد می زدند: «انرژی هسته ای حق طبیعی(مسلم) ماست».
با این حال ایران تنها به دلیل برنامه هسته ای بلندپروازانه اش به موضوع انتخابات ریاست جمهوری امریکا تبدیل نشده است، پترایوس و کراکر هر دو به اعضای سنا هشدار دادند که ایران با ادامه حمایتش از شبه نظامیان شیعه به بخشی مهم از مشکل کنونی آمریکا در عراق تبدیل شده است.(سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان اتهامات مطرح شده از سوی پترایوس و کراکر علیه جمهوری اسلامی ایران را کاملا تکذیب کرده است – مترجم)
کراکر علیرغم آنکه از شدت عمل آمریکا برای نابودی گروه های تحت حمایت ایران در عراق سخن گفت با این حال تاکید کرد نقش ایران در اوضاع کنونی عراق بسیار مهم تر از آن است که بتوان آن را نادیده گرفت.
وی با اشاره به اهمیت به کارگیری دیپلماسی در مقابل ایران گفت: «ما از روابط سازنده ایران و عراق حمایت می کنیم و به همین خاطر فرآیند مذاکرات سه جانبه را برای بهبود اوضاع امنیتی عراق آغاز کردیم، اینک نوبت ایران است که انتخاب کند».(جمهوری اسلامی ایران از آبان‌ماه گذشته مذاکرات مستقیم با ایالات متحده در مورد امنیت عراق را به حالت تعلیق در آورده است- مترجم).
در حالی که فرماندهان نظامی آمریکا همواره ایران را به عنوان «بخشی از مشکل» تلقی کرده اند دیپلمات های وزارت امور خارجه، تهران را به عنوان «بخشی از راه حل» برای عراق می دانند. اما ممکن است حق با هر دو گروه باشد، این موضوعی است که هفته گذشته در درگیری های مرگبار میان نیروهای امنیتی عراق و شبه نظامیان وفادار به مقتدی صدر در بصره به خوبی نمایان شد.
به عقیده بسیاری «نبرد بصره» که با فرمان مستقیم نوری المالکی آغاز شد بخشی از تلاش دولت عراق و متحدان سیاسی آن، حزب الدعوه و مجلس اعلای انقلاب عراق، برای تضعیف مقتدی صدر و افزایش کنترل دولت بر میادین نفتی بصره پیش از انتخابات سراسری ماه اکتبر بود، با این حال وقتی که ثابت شد نیروهای تحت فرمان دولت از مهارت و تجربه لازم برای شکست دادن نیروهای جیش المهدی برخوردار نیستند و اوضاع به شکل پیچیده ای گره خورد، همه نگاه ها به سمت ایران دوخته شد.
علی الادیب از اعضای حزب الدعوه و هادی العامری از مجلس اعلا در سفری مخفیانه به شهر قم در ایران رفتند، جایی که گفته می شود مقتدی صدر دروس مذهبی اش را ادامه می‌دهد.
در قم هر سه طرف بر سر آتش بس به توافق رسیدند، ولی حصول این توافق بدون حضور طرف چهارم ، یعنی ایران، غیر ممکن به نظر می رسید (جمهوری اسلامی ایران حضور مقتدی صدر در ایران و ایفای چنین نقشی را در برقراری آتش بس تکذیب کرده است-مترجم).
آتش بس بصره بار دیگر ثابت کرد جنگی که دولت بوش علیه حکومت صدام آغاز کرد تا چه حد به افزایش نفوذ ایران در عراق، و در سراسر خاورمیانه، منجر شده است. حال مسئله این است که برنده انتخابات امریکا چگونه با ایران قدرتمندشده کنار خواهد آمد؟
هر دو نامزد دموکرات معتقدند که اگر دولت مالکی می‌تواند متحد ایران باشد پس آمریکا نیز می تواند با آن کشور مذاکره کند، با این حال بین هیلاری کلینتون و باراک اوباما یک اختلاف نظر قابل توجه وجود دارد.
سال گذشته هیلاری کلینتون نیز در کنار ۷۵ نماینده دیگر سنا بر ادعای دولت بوش مبنی بر تروریست بودن سپاه پاسداران صحه نهاد و قطعنامه ای را علیه این نهاد تصویب کرد، اما اوباما حاضر نشد به این قطعنامه رای مثبت بدهد.
نامزد تعیین شده جمهوریخواهان سناتور جان مک کین نیز آشکارا گفت که علیرغم هشدارهای کراکر و پترایوس هیچ دلیلی وجود ندارد که آمریکا به «هرکاری» برای متوقف ساختن تهدید ایران متوسل شود: «بگذارید قاطعانه بگویم که من هم نگران نفوذ ایران هستم، ولی هیچ دلیلی وجود ندارد که کسی فکر کند که آماده جنگ با آن کشور شده ام. مطمئن باشید که چنین نخواهد بود».
مک کین همان فردی است که پیش تر گفته بود که بدتر از بمباران ایران، ایرانِ دارای بمب اتم است، ولی او اینک بهتر از دو رقیب دموکرات اش پیچیدگی اوضاع عراق را درک می کند و می داند این ایران است که تصمیم می گیرد که عراق بار دیگر به آتش کشیده شود یا کمی امن تر شود.
مرجع : United Press
منبع : خبرگزاری آفتاب


همچنین مشاهده کنید