شنبه, ۲۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 11 May, 2024
مجله ویستا

بررسی تغییرات کمی و کیفی اسانس گیاه Smyrnium cordifolium Boiss در مراحل مختلف رشد گیاه


بررسی تغییرات کمی و کیفی اسانس گیاه Smyrnium cordifolium Boiss در مراحل مختلف رشد گیاه
Smyrnium cordifolium گیاهی است از خانواده جعفری که در نواحی غرب وجنوب غرب ایران به صورت وحشی می روید و در این مناطق دارای مصارف متعدد غذایی و دارویی است. گیاه مذکور در مراحل قبل از گلدهی، گلدهی و رسیدگی میوه ها جهت بررسی تغییرات کمیوکیفی اسانس در طی مراحل مختلف رشد جمع آوری گردید. گیاهان جمع آوری شده پس از خشک شدن در سایه با روش تقطیر با آب (Hydrodistillation) مورد اسانس گیری قرار گرفتند، بازده اسانس مراحل مختلف بین w/w و ۰.۳% تا w/w و ۰.۷% متغیر بود.
بیشترین مقدار اسانس مربوط به مرحله رسیدگی میوه ها و کمترین مقدار مربوط به مرحله قبل از گلدهی بود. اسانسها جهت تجزیه و شناسایی مواد متشکله آن به دستگاههای GC و GC/MS تزریق شدند. ترکیبات شناسایی شده موجود در اسانس در مراحل مختلف رشد گیاه از نظر کمی و کیفی تفاوتها و شباهت هایی را با هم نشان می دهند. در اسانس این گیاه در مجموع ۱۸ ترکیب شناسایی گردید. که از بین آنها دو سزکویی ترپن اکسیژنه کوروزرن و کوروزرنون بیشترین مقادیر را دارا هستند. از ترکیبات مشترک و شاخص این گیاه در مراحل مختلف رشد می توان به جرماکرن - دی، ایزوپیمارول و فیلوکلادانول اشاره کرد.
حمزه امیری
رمضان علی خاوری نژاد
عبدالحسین روستاییان
محمد هادی
مشکات السادات
منبع : پایگاه اطلاعات علمی