شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

کنترل بیولوژیکی آفات


۱۷۰۰ سال است که چینیان به طریقهٔ بیولوژیکی آفات را کنترل می‌کنند و از حشراتی برای کشتن حشرات دیگر بهره می‌گیرند. شاید مهمترین و چشمگیرترین استفادهٔ کنترل بیولوژیکی آفات، استفاده از مورچه‌های قاتل زرد رنگ مرکبات برای محافظت از درخت‌های ماندارین (نارنگی چینی) بوده باید. در یک متن قدیمی سال ۳۰۴ میلادی به نام شرح گیاهان و درختان مناطق جنوبی در مورد استفاده از مورچه‌های زرد گوشت‌خوار چنین آمده است: ماندارین نوعی نارنگی است که بسیار شیرین و خوشمزه است... مردم جیائوشی [تونکین] در بازارها مورچه‌هائی [گوشت‌خوار] در زنبیل می‌فروشند. لانه‌شان شبیه ابریشم است. زنبیل‌ها را به شاخ و برگ وصل می‌کنند و با مورچه‌های درون لانه می‌فروشند. رنگ مورچه‌ها زرد مایل به قرمز و اندازهٔ آنها بزرگتر از مورچه‌های معمولی است. این مورچه‌ها نارنگی نمی‌خورند بلکه به مورچه‌هائی که نارنگی می‌خورند حمله می‌کنند. در جنوب، اگر درخت‌های نارنگی دارای این چنین مورچه‌هائی نباشند، میوه‌ها از حشرات مضر صدمه می‌بینند و حتی یک میوه هم سالم نمی‌ماند.
نخستین بار با انتشار مقاله‌ای در نورث چایناهرالد در ۴ آوریل ۱۸۸۲ توجه غرب به مسئلهٔ کنترل بیولوژیکی آفات جلب شد. اما تا شیوع جدی آفت مرکبات در باغ‌های مرکبات فلوریدا در دههٔ ۱۹۱۰ موضوع مسکوت ماند، تا این که پس از این واقعه وزارت کشاورزی آمریکا در سال ۱۹۱۵ یک فیزیولژیست گیاهی برای تحقیق دربارهٔ مرکبات مقاوم در برابر آفات اعزام کرد و او مورچهٔ مرکبات را کشف کرد. در سال ۱۹۵۸ یک فیزیولوژیست گیاهی برای تحقیق دربارهٔ مرکبات مقاوم در برابر آفات اعزام کرد و او مورچهٔ مرکبات را کشف کرد. در سال ۱۹۵۸، یک دانشمند چینی به‌نام چین‌شو ـ جیان پیشنهاد بررسی مجدد مورچه‌ها را داد. استفاده از مورچه در باغ‌های مرکبات چین هنوز هم ادامه دارد.
● کنترل خودکار حجم صدا AVC
عبارت از نوعی کنترل بهرهٔ خودکار که حجم صدای یک گیرنده رادیو علی‌رغم تغییرات قدرت سیگنال ورودی به هنگام تضعیف یا تغییر ایستگاه ثابت نگاه می‌دارد. یک ولتاژ مستقیم متناسب با قدرت سیگنال صوتی خروجی از قسمت آشکارساز ثانویه گرفته می‌شود و به‌وسیلهٔ آن با یأس یک یا چند طبقهٔ تقویت کنندهٔ فرکانس میانی یا فرکانس رادیوئی جهت کنترل تغییر می‌کند [۷].
● کنترل سطح آب ـ دستگاه
الکترونیکی ـ ۲۲۰ ولت، ۵۰ هرتز، ۱۰ آمپر، با قابلیت قطع یک مدار و همزمان وصل مدار دیگر کابرد: برای تشخیص پر یا خالی بودن مخازن و تانک‌ها کاربرد دارد [۶].
● کنترل فاز ـ دستگاه
تک فاز ـ مشخصات ۲۲۰ ولت متناوب، ۵۰ هرتز، ۵ آمپر با زمان اتصال قابل اتصال تا ۶۰ ثانیه.
● کاربردها
برای تشخیص تغییرات ولتاژ بروز اختلالی در شبکه و دادن فرمان به کنتاکتور جهت قطع مدار مورد نظر کاربرد دارد [۶].
● کنترل و دریچه‌های کنترل مواد
دریچه‌های کنترل مواد در صنایع سیمان با هر میزان تولید، برای هدایت، مسدود کردن و تقسیم جریان مواد بکار می‌رود. دریچه‌هائی برای انواع مختلف مواد، کلینکرو سیمان طراحی گردیده است، این دریچه‌ها به قطعات قابل تعویض مجهز شده است.
این دریچه‌ها در اندازه‌های استاندارد طراحی شده و برای کاربرد در نقاله‌های مارپیچی، نقاله‌های زنجیری و نقاله‌های هوائی و سیلوها مورد استفاده قرار می‌گیرند.
باز و بسته کردن و تنظیم دریچه‌های کنترل مواد می‌تواند به‌وسیله یک سیستم اتوماتیک هیدرولیکی یا پنوماتیک انجام گیرد. کنترل دستی نیز در دریچه‌های کوچک امکان‌پذیر است. دریچه‌های تغییر مسیر، برای هر شوت، موتور جداگانه‌ای دارد و هر زمان که یک مسیر مسدو می‌گردد امکان عبور مواد از مسیر دیگر وجود دارد. مورد استفاده دریچه‌های تقسیم کننده بدین ترتیب است که امکان هدایت جریان مواد را در دو مسیر انتخابی به‌وجود می‌آورد.
برای مواد چسبنده دریچه کنترل به‌خصوصی طراحی شده است که به‌سرعت قابل شستشو می‌باشد و در نوع خاصی از آن کاربرد المنت‌های حرارتی ازانسداد و چسبیدن مواد به آن جلوگیری می‌کند.
منبع : مطالب ارسال شده