یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا


حقوق بشر با قرائت سازمان ادوار تحکیم


حقوق بشر با قرائت سازمان ادوار تحکیم
سازمان ادوار تحکیم حاصل اجتماع عده ای از فعالین دفتر تحکیم وحدت است، که اینک به جرگه فارغ التحصیلان پیوسته اند.
جرقه تشکیل این سازمان به سال ۷۵ بازمی گردد که گروهی از فعالین بازنشسته دفتر تحکیم به منظور ادامه فعالیت های خود، تصمیم به تشکیل این سازمان گرفته و در شهریور ماه سال ۸۰ با اخذ مجوز رسمی از کمیسیون ماده ۱۰ احزاب و با چراغ سبز دولت اصلاحات، با نام سازمان دانش آموختگان ایران، رسماً فعالیت خود را آغاز کردند.
گفتنی است در پی اقدامات غیرقانونی سازمان یاد شده و همسویی آشکار آن با مواضع بیگانگان علیه نظام اسلامی، دبیرکل اسبق، سخنگو و عده ای از اعضای شورای مرکزی آن، بارها به زندان افتاده و سرانجام دفتر این سازمان نیز در تیرماه سال ۸۶ پلمب گردید.
گروهک ادوار تحکیم، در بهمن ماه سال ۸۶ با انتخاب احمد زیدآبادی (فعال شناخته شده ملی- مذهبی) به عنوان دبیرکل جدید سازمان، دور جدید فعالیت های خود را آغاز کرد. هر چند حضور فردی همچون زیدآبادی در این سازمان، که فعالیت چشم گیری در دوره دانشجویی و علی الخصوص در دفتر تحکیم در کارنامه وی دیده نمی شود، پرسش هایی را ایجاد می کند، اما پس از انتخاب وی به عنوان دبیرکل جدید و تصویب سند مواضع راهبردی سازمان، تحولات قابل توجهی در این گروهک قابل مشاهده است که این نوشتار به بررسی یکی از دیدگاه های کلان آنها می پردازد.
از مهم ترین پارامترهایی که سازمان ادوار تحکیم تاکنون به آن پرداخته و شاید بتوان آن را شاه راهی در جهت نیل به دیگر اهداف سازمان دانست مسئله «حقوق بشر» است، این موضوع را در سند مواضع راهبردی سازمان دانش آموختگان بدین شکل می توان دید: «سازمان دانش آموختگان، اعلامیه جهانی حقوق بشر را به عنوان مبنای حقوقی مناسبی برای تامین حقوق شهروندی در نظام قضایی دانسته و تلاش در جهت تحقق مفاد این اعلامیه و دفاع از آن را از مهم ترین کارکردهای خود می داند.» ۱
گذشته از توحیدی نبودن منشور حقوق بشر و مبنا قرار گرفتن آن توسط سازمان ادوار، مسئله اهمیت این حوزه برای سازمان، مقوله ای است که بایستی از منظری دقیق تر مورد ارزیابی قرار گیرد. اولین نکته ای که در این زمینه می توان گفت، موضوع قرار گرفتن حقوق بشر به عنوان استراتژی سازمان ادوار تحکیم است. و همانطور که در مطلب نقل شده از سند مواضع راهبردی سازمان مشهود است، یکی از مهم ترین کارکردهای این گروهک، تحقق مفاد اعلامیه حقوق بشر معرفی گردیده است.
اما دایره وسعت حقوق بشر در نظرگاه سازمان ادوار بسیار وسیع است به نحوی که همه شئون زندگی بشری را شامل می شود. در این زمینه سخنگوی سازمان چنین می گوید: «حقوق بشر نه فقط حقوق سیاسی که مجموعه ای از حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی نیز هست. امروزه حتی حق محیط زیست و حق بر توسعه نیز به عنوان نسل سوم حقوق بشر مورد شناسایی جامعه بین المللی قرار گرفته است... امروزه اگر کارگران خواهان دستمزد عادلانه و رعایت موازین حقوق کار هستند. اگر اقشار مختلف مردم خواهان تامین حداقل معاش و زندگی آبرومندانه و در شأن حیثیت ذاتی انسان ها هستند و اگر تعداد زیادی از مردم در مناطق محروم کشور خواهان دسترسی به آب سالم و امکانات بهداشتی و درمانی هستند، همه این مطالبات بر اساس کنوانسیون های بین المللی که دولت جمهوری اسلامی هم به اجرای بسیاری از آن ها متعهد می باشد، بخشی از حقوق بشر محسوب می شود.»۲
از این منظر جنبه کارکردگرایانه مسئله حقوق بشر برای سازمان ادوار خودنمایی می کند، آن چه که عبدالله مؤمنی- سخنگوی سازمان ادوار- بدین صورت از آن یاد می کند: «حقوق بشر[برای سازمان ادوار تحکیم] هم استراتژی و هم تاکتیک است.»۳
پیوند مسئله حقوق بشر به عنوان اصلی ترین شعار ادوار تحکیم با مسئله معیشت و رفاه مردم، سیاستی عوام فریبانه برای جلب آراء مردمی و یافتن پایگاه اجتماعی در میان آنان قلمداد می گردد، چرا که تاکنون مشی سیاسی سازمان اندک قرابتی با محتوای نیازمندی های مردم نداشته است. نکته ای که ذکر آن مفید به نظر می رسد سخنان رضا علیجانی، فعال ملی- مذهبی و سردبیر نشریه توقیف شده «ایران فردا» در خصوص (سایه حقوق جهانی بشر بر ایران) است که طی مصاحبه ای با سایت ادوار نیوز به آن اشاره داشته است: «باید بگویم نان شب اولین حقوق بشر است. و تمامی کسانی هم که در ایدئولوژی و اندیشه، انسان را به آزادی تعریف کرده اند در استراتژی، نخست به نان و تضمین حیات او پرداخته اند... بر این اساس است که بنده فکر می کنم راه دموکراسی و حقوق بشر در ایران قطعاً از رفاه اجتماعی و تامین نیازهای اولیه زندگی (در حد متوسط) می گذرد.»۴
اشاره ای به این وضوح بر تاکید مدعیان آزادی خواهی نسبت به مسئله معیشت مردم و هم چنین، اعتقاد به گذار راه دموکراسی و حقوق بشر از این گذرگاه، آن گاه که با مواضع قبلی سازمان ادوار قیاس می گردد تصویری از یک چرخش استراتژیک را نمایان می نماید. این تغییر موضع در اولین نگاه، تفسیری جز تلاش برای کاهش فاصله با توده های اجتماعی و ترمیم بحران منزلت ایجاد شده برای اصلاح طلبان نخواهد داشت.
سخنگوی سازمان ادوار، دومین بهره تاکتیکی از حقوق بشر را اینگونه بیان می کند: «حقوق بشر با توجه به گستره خود می تواند محملی باشد جهت نزدیکی تمام نیروهای دموکراسی خواه و بستری باشد برای همبستگی جنبش های مختلف.»۵
از این گذرگاه، سازمان دانش آموختگان در تلاش است تا ضمن برقراری پیوند با فعالین دانشجویی، قومی، چپ، زنان، کارگری و ... با انتشار بیانیه هایی در جهت دادخواهی برای آن ها و اعتراض به نقض حقوقشان وارد عرصه فعالیت و اثرگذاری در این حوزه ها شود.
با توجه به این نکته به راحتی می توان به کارکردهای کمیته های حقوق بشر و زنان سازمان ادوار پی برد. همان طور که بیان شد ابزار ایجاد ارتباط با دیگر گروه ها در این بخش، انتشار بیانیه ها و اطلاعیه های اعتراض آمیز، در جهت همراهی و همدلی با آن هاست.
گذشته از همراهی و ایجاد پیوند با دیگر مجموعه ها، کمیته حقوق بشر سازمان ادوار هدف دیگری را نیز دنبال می کند و آن، ایجاد جو نارضایتی و سیاه نمایی از وضعیت موجود کشور است. این کمیته هدف اخیر خود را با انتشار مستمر و برنامه ریزی شده اخبار نقض حقوق بشری دنبال می کند که بخش ویژه ای را در سایت سازمان ادوار به خود تخصیص داده است.
گفتنی است مسئله حقوق بشر در معادلات جاری بین المللی در حقیقت ابزاری است برای تهدید و یا منکوب نمودن کشورهای در حال توسعه و جهان سوم و کشور ما نیز پس از پیروزی انقلاب بارها از این حوزه مورد هجوم و تهدید قرار گرفته است. پس از روی کار آمدن گفتمان اصول گرایی در تیرماه ۱۳۸۴، تعدادی از سازمان های بین المللی حقوق بشری گردهم آمده و با صرف وقت و پول بسیار، به رصد مطبوعات مکتوب و الکترونیکی ایران اسلامی پرداخته و به طور ماهانه، با انتشار گزارشاتی مبنی بر نقض گسترده، مستمر و برنامه ریزی شده حقوق بشر در ایران، سعی در ایجاد تنش و ناآرامی در داخل کشور را دارند. سازمان هایی همچون سازمان دیده بان حقوق بشر، انجمن فعالان حقوق بشر، اتحاد برای دفاع از حقوق بشر، کانون دفاع از حقوق بشر و... که پایه گذار اصلی آن ها صهیونیست ها بوده و هدفی جز محمل سازی برای فشار بر مخالفین ندارند.
اما آن چه ذکر آن ضروری می نماید این است که، سایت ادوار نیوز از سال ۸۴ به بعد، به یکی از منابع مورد استناد ثابت گروه های حقوق بشری خارج از کشور تبدیل شده و طبق پژوهش های به عمل آمده این سایت و سایت خبرنامه امیرکبیر جزء اصلی ترین منابع مورد توجه گروه های مذکور در جهت نقل اخبار به اصطلاح نقض حقوق بشری، به خصوص در حوزه دانشجویی می باشند.
همانطور که بیان شد مقوله حقوق بشر، یکی از سرفصل های اصلی دشمنان نظام، در جهت تحمیل فشار از خارج به ایران اسلامی است. از این رو به نظر می رسد پیگیری این مقوله توسط سازمان ادوار و تأکید بر آن، اجرای همان تئوری معروف بنیاد سورس با عنوان «فشار از درون» می باشد. اگر غیر از این است، انعکاس منظم و بی وقفه بیانیه های کمیته های حقوق بشری خارج از کشور، توسط سایت سازمان ادوار با چه منظوری صورت می گیرد؟ آیا برگزاری جلسات مختلف و انتشار بیانیه های گوناگون توسط سازمان ادوار مبنی بر نقض حقوق بشر، دلیل دیگری دارد؟ اگر بتوان با اغماض و تسامح، این اقدامات سازمان ادوار را از زمره مزدوری برای دشمنان خارج کرد، به واقع حجم گسترده همنوایی ها و همکاری های این سازمان با دشمنان را چه می توان خواند؟
نمونه ای از این همنوایی در موضعگیری صریح وزارت امور خارجه آمریکا در خصوص مرگ یک فعال دانشجویی و بیانیه انتشار یافته از سوی سازمان ادوار تحکیم در اعتراض به برخورد با فعالان دانشجویی و کارگری مشهود است: «شان مک کورمک- سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا- ضمن ابراز نگرانی از مرگ اکبر محمدی، یکی از فعالین غائله ۱۸ تیر، می گوید: ما از دولت ایران می خواهیم که به حقوق انسانی همه شهروندان ایرانی، اعم از دانشجویان، اقلیت های مذهبی، کارگران و زنان احترام بگذارد و کسانی را که به جرم دفاع از آزادی و ارزش های انسانی در بند می باشند، آزاد کند.»۶
از سوی دیگر در اعتراض کمیتأ حقوق بشر سازمان ادوار تحکیم به بازداشت اخیر فعالان دانشجویی، چپ، قومی و حقوق بشری که به تاریخ ۷۱ آذرماه سال ۶۱۳۸ در سایت ادوار نیوز منتشر گردیده آمده است: «به رغم اعتراض ها و هشدارهای مکرر و پیاپی نهادهای حقوق بشری بین المللی و داخلی از جمله این کمیته، متأسفانه همچنان سیاست استفاده از زندان برای برخورد با منتقدان، دگراندیشان و فعالان حقوق بشر از سوی بخش هایی از نهادهای قضایی و امنیتی جمهوری اسلامی در جریان است ]...[ و همچنین بدین مهم توجه می دهد که عاملان و آمران سلب حقوق و آزادی های قانونی شهروندان بایستی توسط محکمه ای صالح و مستقل به سبب پایمال ساختن حقوق مسلم گروهی از شهروندان، کیفر شوند.»
گفتنی است این بیانیه در سه بخش با عناوین «دانشجویان، فعالان حقوق بشری و اقلیت قومی» تنظیم گردیده است.
شنیدن این جملات از قول یک مقام رسمی دولت آمریکا، و مشاهده این میزان هماهنگی و هم صدایی در بیانیه ها و اقدامات سازمان ادوار با اظهارات مک کورمک هیچ جای تردیدی را در وابستگی این گروهک به دشمنان باقی نمی گذارد.
البته در جایی که به گزارش سالانه دیده بان حقوق بشر به نقل از سایت بی بی سی: «وزارت خارجه آمریکا به طور مرتب نارضایتی خود را از عملکرد حکومت ایران در زمینه حقوق بشر اعلام داشته است ]و[ این نهاد در ماه فوریه سال ۶۲۰۰، بودجه ای ۵۷ میلیون دلاری را برای حمایت از پیشرفت فعالیت های دموکراسی خواهانه و حقوق بشرطلبانه در ایران پیشنهاد کرد ]...[»۷، نباید هم تعجب کرد که چنین هم پیمانان گوش به فرمانی را در داخل کشور داشته باشد.
پرده افکنی رهبر معظم انقلاب از چهره سراسر تزویر گروهک های به اصطلاح مدافع حقوق بشر، گفتنی های حایز اهمیتی در خود دارد: «امروز جبهه استکبار علناً و صریحاً در مقابل اسلام ایستاده است. درست است که جمهوری اسلامی را آماج حملات خودشان از لحاظ سیاسی و تبلیغاتی قرار می دهند، لکن دشمنی آنها با جمهوری اسلامی هم به خاطر همین است که جمهوری اسلامی پرچم اسلام را بلند کرده است، اسلام را در دل های آحاد امت اسلامی زنده کرده است، به اسلام رونق بخشیده است، عزت بخشیده است و خود به خاطر اسلام عزت پیدا کرده است. برای این است که با جمهوری اسلامی مخالفت می کنند ]...[ اسم حقوق بشر را می آورند، اسم دموکراسی را می آورند، اسم انرژی هسته ای را در یک برهه ای می آورند؛ این ها را بهانه دشمنی قرار می دهند، لکن واقع قضیه چیز دیگری است، واقع قضیه این است که این ها می دانند اسلام می تواند امت اسلامی را به یک قدرت عظیم تبدیل کند، با این مخالفند.»
«سازمان ملل و کمیته حقوق بشر و سازمان های مختلف گوشه و کنار عالم منتظرند ببینند آمریکا با چه کسی بد است تا به بهانه حقوق بشر، روی او فشار بیاورند.»۸
«سازمان های حقوق بشر، سازمان ملل و سازمان های کوچک و بزرگی که به اسم های گوناگون در دنیا هستند، کمین گرفته اند تا یک دولتی که با آمریکا میانه ای ندارد، یک گوشأ دنیا اندک چیزی در او پیدا شود، فوراً بوق هایشان را بلند کنند که آقا نقض حقوق بشر شده است.»۹
محسن یزدانی
پی نوشت ها:
۱. «مواضع و دیدگاه های کلان سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی سازمان دانش آموختگان منتشر شد»، wwwadvarnewsus، ۸۲.۱۸۶.۱
.۲ «دفاع از حقوق بشر هم استراتژی و هم تاکتیک». عبدالله مؤمنی، wwwadvarnewsus، ۴۲.۱۱.۸۶
.۳ همان
۴. «سایه حقوق بشر بر ایران»، رضا علیجانی wwwadvarnewsus، ۳.۲۱.۶۸
۵. «دفاع از حقوق بشر هم استراتژی و هم تاکتیک»، عبدالله مؤمنی wwwadvarnewsus، ۴۲.۱۱.۶۸
.۶ «گروه های حقوق بشر آمریکا، مرگ فعال ایران را محکوم می کنند». wwwAmericagov.persian
۷. «گزارش دیده بان حقوق بشر از وخیم شدن وضعیت آزادی ها در ایران»، wwwbbccouk
۸. جمهوری اسلامی، ۳۱.۲۱.۲۷، خطبه های نمازجمعه
۹. حدیث ولایت. ج۴. ص۲۰۲، ۲.۳.۹۶
منبع : روزنامه کیهان


همچنین مشاهده کنید