پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

پیشرفت و تحول در تکنولوژی چاپ جوهر افشان ـ بخش دوم


پیشرفت و تحول در تکنولوژی چاپ جوهر افشان  ـ بخش دوم
تکنولوژی چاپ در پرینترهای جوهر افشان به روشهای متفاوتی صورت می گیرد که در بخشهای گذشته به برهه ای از تاریخ آن و بخشی از تکنولوژی موجود اشاره مختصری گردید.
برای آشنایی بیشتر با تکنولوژی های ساخت چاپگرهای جوهر افشان نظرتان را به چارت زیر جلب می نمائیم و متعاقبا سعی می کنبم تا در مورد آن توضبحات لازم داده شود.
تکنولوژی ساخت انواع چاپگرهای جوهر افشان در جدول فوق مشخص شده است. با توجه به شماره مذکور در هر جدول و با مراجعه به جدول ذیل ، کارخانجاتی که از تکنولوژی های نام برده استفاده می کنند مشخص می شوند.
براساس متدولوژی پاشش جوهر، پرینترهای جوهر پیوسته به دو گروه باینری و یا پاشش ترکیبی تقسیم می شود. در روش باینری قطرات جوهر توسط میدان الکتریکی شارژ و یا شارژ نمی شوند. قطرات شارژ شده به کاغذ برخورد می نمایند در صورتیکه قطراتی که شارژ نشده توسط مجرای خاصی مجددا به منبع جوهر برگردانده می شود.در پاشش ترکیبی قطرات جوهر سطح بیشتری از کاغذ را پوشش می دهند. سیستم میدان الکتریکی و برگشت جوهر شارژ نشده کاملا شبیه نوع باینری است. به شکل جریان میدان الکتریکی در هر دو سیستم و زاویه دار بودن مسیر ولتاژ بالا در مدل پاشش ترکیبی توجه کنید. هر دو نوع پرینتر در چاپ کد، تاریخ تولید ، تاریخ انقضاء ، قیمت و دیگر مشخصات محصولات به کار می رود. کارخانجاتی مانند ویدیو جت، دومینو، ایمج، توکزوت و ویلت در ساخت و فروش گسترده این نوع چاپگرها فعال هستند. اخیرا شرکت معظم نور (Nur ) نوعی از این پرینتر را به عرض حدود ۵ متر وارد بازار نموده است.
شکل فوق دیاگرامی از روش پاشش جوهر در پرینترهای جوهر پیوسته باینری را نشان میدهد.
می توان این ادعا را مطرح کرد که اکثر شرکتهای تولید کننده پرینتر مبنای تکنولوژی ساخت را بر اساس سیستم Drop on Demand گذاشته اند. مبنی بر اینکه روش پدید آوردن قطرات جوهر به چه شیوه ای باشد، تکنولوژی Drop on Demand به چهار شیوه یا روش تقسیم بندی می شود که عبارتند از ترمال ، پیزو الکتریک ، الکترواستاتیک و اکوستیک. اکثر پرینترهای موجود در بازار سیستم ترمال یا پیزوالکتریک را در اختیار گرفته اند. دو روش دیگر یعنی الکترو استاتیک و آکوستیک در مراحل تحقیق و بررسی می باشد و تعداد محدودی از این گونه چاپگرها در جهان عرضه شده است.
اگر چه پرینترهای ترمال از اولین گروه از چاپگرهای Drop on Demand نیست که به بازار عرضه شده ولی می توان به این موضوع اذعان داشت که این قبیل چاپگرها مورد توجه بسیاری از تولید کنندگان قرار گرفته است. پرینترهای ترمال نیز از نظر نوع پاشش به دو گروه تقسیم می شوند.
در نوع پاشش از بالا یا Roof Shooter نازل تزریق در بالا و روبروی المان حرارتی قرار گرفته است. از این روش در پرینترهای HP ، Lexmark و Olivetti استفاده می گردد.
نوع پاشش از جانب یا Side Shooter المان حرارتی مقابل نازل نیست و جانب آن قرار دارد. این سیستم پاشش مورد استفاده در پرینترهای زیراکس و کنون می باشد.
در مورد روش پاشش توسط دیسک پیزو الکتریک و با توجه به تغییراتی که اعمال ولتاژ در آن ایجاد می نماید، بحث در مورداین تکنولوژی بسیار شیرین و جالب توجه است. اعمال ولتاژ به دیسک پیزوالکتریک موجب می شود که پیزوالکتریک نوسان نماید. این نوع نوسان با توجه به نوع پیزوالکتریک به ۴ نوع خمش، فشار، پیچش و برش ظاهر می شود. به بیان دیگر دیسک های پیزو الکتریک در مقابل جریان الکتریسیته تغییر ابعاد می دهند. به شکل زیر دقت نمائید و به تغییر قطب ولتاژ الکتریکی و متناسب با آن تغییر ابعاد و همچنین شکل دیسک پیزوالکتریک توجه نمائید.
در واقع اساس پاشش در این تکنولوژی عبارت است از استفاده از تغییر فرم دیسک پیزو الکتریک در حین اعمال جریان الکتریکی و انتقال این تغییر فرم جهت افزایش فشار به جوهر محبوس در محفظه و نهایتا خروج جوهر از نازل می باشد.
کامران بهین آئین