چهارشنبه, ۲۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 15 May, 2024
مجله ویستا


مراسم گلاب‌گیری ، استان اصفهان


صنعت گلا‌ب‌گیری كه همیشه با نام قمصر همراه است، اهمیت ویژه‌ای در توسعه اقتصادی منطقه دارد. در این مراسم كه منحصراً در فاصله ماه‌های اردی‌بهشت، خرداد و تیرماه انجام می‌شود، از گل محمدی جهت تهیه گلاب استفاده می‌شود. گلاب را به نسبت غلظت یا رقت تولید‌شده آن، گلاب سنگین یا سبك می‌نامند كه در صورت سنگین بودن، ارزش بیش‌تری دارد. به همین جهت، كارگاه‌های بزرگ اسانس‌گیری بین راه قمصر و كاشان ایجاد شده است. اسانس حاصله به فرانسه و بلغارستان یعنی بزرگ‌ترین تهیه‌كننده عطریات در دنیا صادر می‌گردد.
نحوه گلاب‌گیری چنین است :
گل‌چین‌ها از پگاه راهی گلستان می‌شوند تا گل‌ها را پیش از آن كه آفتاب دیده باشند،‌ از شاخه جدا كنند؛ زیرا معتقدند كه آفتاب عطر گل را می‌پراند. در میان گل‌چین‌ها می‌توان كودكان، پیرمردان و پیرزنان را نیز مشاهده كرد كه هر یك پارچه‌ مربع شكلی را از چهار گوش بسته و برگردن می‌اندازند و گل‌ها را با چالاكی و سرعت و بی‌آنكه باكی از خارها داشته باشند، از شاخه می‌چینند و در این پارچه‌ها می‌ریزند؛ و سپس آن‌ها را در گونی‌های بزرگ خالی كرده و روانه كارگاه‌های گلاب‌گیری می‌كنند.
مدت گلاب‌گیری هر بار 8 ساعت طول می‌كشد و دیگ‌ها به طور مداوم،‌ در شبانه‌روز بر شعله‌اند و 3 بار پر و خالی می‌شوند و به اندازه وزن گل‌ها در دیگ‌ها آب می‌ریزند. گلاب‌گیرها از 24 كیلوگرم گل، در حدود 20 كیلوگرم گلاب معمولی می‌گیرند.