یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا


نوگرا بودن جوانان، فرصت است یا تهدید؟


نوگرا بودن جوانان، فرصت است یا تهدید؟
پسر جان این موهات رو كوتاه كن! آخه این چه سرو وضعیه كه برای خودت درست كردی؟ دختر تو با این لباس تنگ احساس خفگی نمی كنی؟ اگر در خانواده‌تان جوان و نوجوان دارید حتما این جملات و یا مشابه آنها را بارها و بارها شنیده‌اید. حتی اگر در خانواده جوان و نوجوان ندارید حتما در خیابان با جوانانی روبه رو شده‌اید كه به دلیل پوشیدن لباسهای غیرمعمول و یا اصلاح و آرایش خاص موی سر و صورت و انجام رفتارهایی كه با فرهنگ و رسوم اجتماعی ما همخوانی ندارد. مورد اعتراض قرار میگیرند و عمل خود را به عنوان مد و مدگرایی توجیه میكنند‌!‌
● مد چیست؟
اما واقعا مد چیست؟ خوب است؟ بد است؟ مد در اصل كلمه‌ای‌ ‌فرانسوی است كه البته در انگلیسی هم كاربرد دارد. ریشه‌ اصلی‌ آن به لاتین و شاید قبل از لاتین به رم باستان برمی‌گردد كه از‌ modo گرفته شده است. در ترجمه‌ی‌ modo می‌گویند آن چیزی كه در جریان و رایج است یا می‌گویند‌ ‌چیزی كه تعلق به روز دارد و جدید است. اما آنچه ما بیشتر در فارسی از آن استفاده می‌كنیم، همین اصطلاح مد و مدگرایی‌ ‌است.
مد در فارسی به معنای سلیقه، اسلوب، روش و شیوه و... به كار میرود و در اصطلاح، روش و طریقهای موقتی است كه براساس ذوق و سلیقه افراد یك جامعه و سبك زندگی از جمله شكل لباس پوشیدن، نوع آداب پذیرایی، معاشرت، تزیین، معماری خانه و... تنظیم میشود. بنابراین، با بررسی ابعاد مختلف حیات اجتماعی بشر میتوان گفت: كه پدیده مد اولا، همیشه در تاریخ بشر بوده و منحصر به دوره معاصر نیست.
ثانیا، هرگاه این پدیده در هر دورهای از تاریخ، آگاهانه و با گزینش و انتخاب و با توجه به فرهنگ و چارچوبهای فكری و اعتقادی جامعه صورت گرفته نه تنها موجب پیدایش نارساییهای فرهنگی و اجتماعی نشده بلكه به عنوان یك دستآورد اجتماعی، به نوبه خود به رشد و تعالی فرهنگ و تمدن جوامع كمك زیادی كرده و زمینه آراستگی مناسب جنبه ظاهری زندگی مردم و افراد را فراهم آورده است.
آفرینش انسان به گونهای است كه همواره از حالت یكنواختی گریزان بوده و در مقابل، همیشه از تحول و نوآوری و تنوع در شكل و شیوه زندگی استقبال میكند. این تمایل در حالت عادی و در صورتی كه پذیرش تحول و نوآوری از روی آگاهی و به صورت تدریجی و آرام صورت پذیرد، ظاهر زندگی آدمی را خوشایند و دلپذیر میسازد. اما باید مراقب بود كه این فرآیند، از حالت طبیعی خود خارج نشود. زیرا همه استعدادهای فطری اگر از حالت طبیعی و معقول خود خارج شوند، جنبه انحرافی پیدا كرده و آثار سویی به بار میآورند.
● چه كسی قربانی مد است؟
"كارین الدور" یك -خبرنگار بخش مد - اظـهـار مـی‌دارد كـه قربانی مد به فردی اطلاق می‌شود كه در یك زمان معین تمام لباس‌های جدید و مارك‌دار را بر تن می‌كند و خود را شبیه مانكن‌های ویترین مغازه‌ها می‌كند. این فرد بیشتر شبیه به یك دلقك است.
دومین تعریف از طرف یكی از طراحان قدر لباس است.او می‌گوید: "اسیر مد كسی است كه در خرید كردن بیش از اندازه وسواسی باشد و فقط بخواهد "آخرین مد" را بپوشد بدون در نظر گرفتن اینكه لباس به او می آید یا خیر."
از نظر من قربانی مد كسی است كه فقط می خواهد لباس‌های روز را بپوشد. او تمام لباس‌هایی را كه از طرف طراحان مطرح پیشنهاد می‌شود، خریداری كرده (در آن واحد) آنها را ناشیانه با یكدیگر ادغام می كند و همین امر باعث می‌شود تیپ وحشتناكی پیدا كند و نه ظاهری زیبا. این افراد ممكن است یك كت و شلوار را كه اصلا مناسب حالشان نیست، تنها به این دلیل كه فروشنده زیرك به آنها گفته "آخرین مدل كت و شلوار" است خریداری كنند.
● چگونه می‌توانیم خوش تیپ باشیم اما اسیر مد نشویم؟
▪ ‌‌چیزی را بر تن كنید كه فكر می‌كنید زیباست نه لباسی را كه دیگران تصور می‌كنند، مد است.
▪ باید همیشه در لباس‌های خود احساس راحتی كنید، بنابر این لباس‌هایی را بر تن كنید كه مناسب حال شما هستند.
▪ همیشه در ذهن خود طرز پوششتان را مجسم كنید و آنها را طوری ادغام كنید كه برازنده شما باشند. اگر احساس كردید زمانی كه لباس‌های مد خود را می‌پوشید و آن كفش‌های نوك تیزتان را به پا می‌كنید، مردم جور دیگری به شما نگاه می‌كنند؛ بهتر است دیگر از آنها استفاده نكنید، چرا كه این نوع لباس‌ها برای شما ساخته نشده‌اند.
▪ در هر فصل چند لباس جدید خریداری كنید و آنها را با لباس‌های دیگری كه در كمد خود دارید، ادغام كنید. این راه هم كم هزینه است و هم شما را در كلیه فصول خوش تیپ نگه می‌دارد.
▪ پیش از خرید یك لباس جدید، از خودتان سوال كنید كه آیا به دلیل مد آن را می‌خرم و یا از آن خوشم می‌آید؟ به علاوه از خود بپرسید كه اگر مثلا آن مارك روی جیب جلوی این پیراهن نبود، باز هم آن را می‌خریدم؟ اگر واقعا آن لباس را دوست نداشته باشید با پوشیدن آن راحت نخواهید بود و در نتیجه بهتر است از خرید آن صرف‌نظر كنید.
▪ تیپ خود را بر اساس آنچه در تلویزیون یا مجله‌ها می‌بینید، تغییر ندهید. افراد معروف و هنرپیشه تنها برای جلب توجه لباس‌های عجیب غریب و رنگ به رنگ می‌پوشند و این شیوه لباس پوشیدن آنها مناسب زندگی روزمره آنها نیست. ‌
هانیه زائررضایی
منبع : روزنامه سلامت