یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

لطفا مرا بشویید


لطفا مرا بشویید
● نگاهی به وضعیت توالت‌های بین‌راهی و نقش آن در انتقال بیماری‌ها
یكی از بزرگ‌ترین مشكلات ما در حین سفر، استفاده از توالت عمومی است. اطمینان نداشتن به بهداشت این محیط‌ها و آلودگی‌های آن گاهی اوقات مسافر را از استفاده آن باز می‌دارد و او را وادار می‌كند كه بخشی از سفر را تحت فشار و در انتظار دستشویی مناسب طی كند.
هرچقدر هم كه آدم تمیزی باشید، تعداد و انواع میكروب‌هایی كه همیشه روی دستتان وجود دارد، شما را شوكه می‌كند. هر بار كه یك شیء یا فردی را لمس می‌كنید میكروب‌‌ها به دست شما منتقل می‌شوند البته همه میكروب‌ها خطرناك نیستند و برخی باكتری‌ها، مفید هم هستند. به هر حال، هر بار كه از توالت‌های عمومی استفاده می‌كنید، احتمال ابتلای شما به بیماری افزایش می‌یابد البته تحقیقات نشان داده است، هرچند ۹۵ درصد افراد به‌دنبال استفاده از توالت‌های عمومی دست‌های خود را می‌شویند ولی فقط ۶۷ درصد آنها این كار را به درستی انجام می‌دهند.
حدود ۳۰ درصد افراد از استفاده از توالت‌های عمومی‌ می‌ترسند؟ آیا این ترس پذیرفتنی است؟
میكروب‌ها در محیط مرطوب رشد می‌كنند و در فضولات طبیعی زنده می‌مانند كه تقریبا این وضعیت در همه توالت‌های عمومی یافت می‌شود.
● عاملان ریز و درشت
بسیاری از بیماری‌ها ازطریق توالت‌های عمومی منتقل می‌شوند. این بیماری‌ها می‌توانند از یك سرماخوردگی و آنفلوآنزای معمولی باشند تا بیماری‌های روده‌ای و عفونت‌های پوستی. برخی افراد نسبت به انتقال بیماری‌های جنسی ازطریق توالت‌های عمومی نگرانند كه البته احتمال آن بسیار كم است، چون اكثر باكتری‌ها و ویروس‌هایی كه عامل بیماری‌های جنسی هستند خارج از محیط بدن، مدت زمان بسیار كوتاهی زنده می‌مانند.
خطر بزرگ‌تری كه در توالت‌های عمومی با آن مواجه هستیم، احتمال ابتلا به انواع انگل‌هاست كه ازطریق تماس با مدفوع سرایت می‌كند. فرد مبتلا به‌وسیله باكتری با هر سطحی كه لمس كند مثل دسته توالت‌ فرنگی، شیر دستشویی و دستگیره در به‌وسیله باكتری بیماری را منتقل خواهد كرد.
● مراقب باشید
شلوغ بودن توالت‌های عمومی، زمین خیس یا چاله‌‌های آب، در دسترس نبودن كاغذ توالت، صابون یا حوله كاغذی و استشمام بوهای ناخوشایند، همه نشانه‌های نامناسب بودن توالت هستند كه باید مورد توجه قرار گیرند. بوی ناخوشایند توالت‌های عمومی از اوره موجود در ادرار خشك شده ایجاد می‌شود كه تمیزكننده‌های معمولی آن را از بین نمی‌برند.
● پیشگیری بهتر از درمان
▪ در طول روز چندین بار دست‌هایتان را به‌طور صحیح بشویید.
▪‌ تا موقعی كه دست‌هایتان را نشسته‌اید، به چشم‌ها، بینی، صورت و دهانتان دست نزنید.
▪ مواد شوینده‌ای كه نیاز به آب ندارند، مثل ژل‌های شست و شو را همراه داشته باشید.
▪ در توالت‌های عمومی دستمال توالت همراه داشته باشید.
▪ از دستمال توالت‌هایی كه روی جادستمالی، بالای توالت یا روی قفسه قرار داده شده استفاده نكنید.
▪ از دستمال توالت‌های خیس یا مرطوب یا دستمالی كه به‌نظر می‌رسد، قبلا خیس شده است استفاده نكنید.
▪ از آنجا كه قسمت داخلی كاسه توالت آغشته به میكروب زیادی است، در هیچ شرایطی این سطح را لمس نكنید.
▪ موقع كشیدن سیفون‌، باز و بسته‌كردن شیر آب یا بازكردن در برای خروج از توالت، هرگز از دست‌هایتان استفاده نكنید. این كار را با دستمال كاغذی انجام دهید.
اگر در سوئیت‌ یا اقامت‌گاهی كه در سفر كرایه می‌كنید، دوست دارید توالت‌ را تمیز كنید، از مواد پاك‌كننده یا سركه استفاده كنید اما هرگز این دو ماده را با هم به كار نبرید. برای شستن دهانتان از لیوان‌های یك بار مصرف استفاده كنید و مسواك‌هایتان را در حالت عمودی قرار دهید. در لوله‌های فاضلاب هم سركه بریزید و قبل از كشیدن سیفون‌ در توالت را ببندید.
● برای شستن دست‌هایتان روش‌های زیر را به‌كار ببرید:
▪ با استفاده از كف صابون و آب گرم، دست‌هایتان را بشویید. دقت كنید، كف دست، بین انگشت‌ها، پشت دست، مچ دست و زیر ناخن‌هایتان را خوب شسته باشید. شستن دست‌هایتان به این شیوه باید دست‌كم ۲۰ ثانیه طول بكشد!
▪ دست‌هایتان را با آب گرم خوب آب بكشید.
▪ برای خشك كردن دست‌هایتان از حوله كاغذی استفاده كنید چون اكثر افراد از حوله استفاده نمی‌كنند تا دست‌هایشان خوب خشك شوند. تا حد امكان از خشك‌كن‌های جریان هوای گرم استفاده نكنید و سعی كنید به هیچ چیز دست نزنید.
▪ بعد از خشك‌كردن دست‌هایتان، زمان خروج‌ از توالت برای بستن شیر آب و بازكردن در، از دستمال توالت استفاده كنید.
● برای بچه‌دارها
اگر با فرزند خردسال خود سفر می‌كنید، نكات ایمنی درباره توالت‌های عمومی و برخورد با غریبه‌ها را برای او توضیح دهید و به او بیاموزید اگر در توالت‌ عمومی غریبه‌ای به او نزدیك شد، فریاد بزند و كمك بخواهد و به مسوِولان قسمت پناه بیاورد. این كار را قبل از سفر انجام دهید تا سیستم امنیتی خانواده را تقویت كرده باشید. از توالت‌های تاریك یا دارای راهروهای طولانی استفاده نكنید و به دنبال توالت‌های دارای روشنایی كامل بگردید. موقع استفاده از توالت‌های عمومی همراه فرزندتان بروید. در صورتی كه خودتان همراه فرزندتان به توالت نمی‌روید، خواهر و برادرها را با هم بفرستید یا دوستی را با فرزندتان همراه كنید. از آنها بخواهید مراقب یكدیگر باشند و با هم از توالت خارج شوند.
اگر خودتان با فرزندتان داخل توالت نمی‌شوید، پشت در بایستید و از آنجا فرزندتان را صدا بزنید و بگویید: <من پشت در ایستاده‌ام. اگر نیاز به كمك داشتی به من بگو.> و سپس از او بپرسید: <خوبی؟ چیزی نمی‌خواهی؟> از كودكتان بخواهید حتما به سوِالات شما پاسخ بدهد. در صورتی كه پاسخی نشنیدید، بلافاصله در را باز كنید و مطمئن شوید كه مشكلی برای فرزندتان پیش نیامده است.‌
منبع : روزنامه سلامت