جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا


تعریف سازمان های بین المللی از بیکاری و اشتغال


تعریف سازمان های بین المللی از بیکاری و اشتغال
مدتی پیش تر که آمار یک رقمی شدن بیکاری در ایران توسط رسانه های دولتی به طور گسترده یی تبلیغ می شد به طور تقریبی هر جا که بودیم به شکلی به سمت این بحث هدایت می شدیم و گویا مثل بحث های سهمیه بندی بنزین که خوراک راننده تاکسی ها شده، روزی ما هم با این قضیه پیوند خورده بود،
خلاصه اینکه هر کسی هم دلیلی برای صحیح یا غلط بودن چین آماری ارائه می داد و بعضی نیز با خبردار شدن از چنین مطلبی اصل قضیه را زیر سوال می بردند.
به علاوه وقتی که من به عنوان علت اصلی توضیح می دادم که تعریف فرد شاغل اینچنین شده است که هر کسی که در هفته حدود یک ساعت فعال بوده باشد شاغل به حساب می آید، چنان به دید انکار به من نگاه می کردند که گویا اشتباهی بزرگ در بیان مطلبی اقتصادی مرتکب شده ام،
خلاصه آنکه این مساله تا جایی پیش می رفت که خودم هم به این مساله شک می کردم که مبادا در راهنمایی مخاطب اشتباه کرده باشم و به گمراهی اشاره کرده باشم،
تا اینکه به کامپیوتر مراجعه کردم و در رابطه با این موضوع جست وجویی انجام دادم و باخبر شدم که گویا فراهم آورندگان این تعریف و نتایج، به شدت از نتایج و ارقام ارائه شده دفاع کرده و آن را به حساب انعکاس واقعیت می گذارند و حتی برای اولین بار نام سازمان های بین المللی نیز به میان آمده و از همخوانی این تعریف با آنچه سازمان بین المللی کار معیار قرار می دهد یاد می کنند.
حتی معاونی در وزارت کار بیانی تئوریک هم به توجیه خود افزوده بود و عنوان می کرد؛ با این کار تمامی کسانی که نقشی ولو اندک در تولید ناخالص داخلی کشور دارند در نتایج نشان داده شده و هیچ کسی از دایره تحلیلی اینچنینی خارج نمی شود و...
خلاصه وقتی با چنین ادعای بزرگی در زمان های مختلف و توسط اشخاص مختلف روبه رو شدم واقعاً به خودم شک کردم که مبادا اشتباهی بزرگ مرتکب شده باشم. ولی باز کمی شک کردم و به سراغ منابع سازمان بین المللی رفتم تا با چشمان خودم از واقعیت باخبر شوم.
پس از اندکی جست وجو یاد یکی از مراجعی افتادم که دکتر طایی در زمان تدریس درس اقتصاد کار و نیروی انسانی تحت عنوان KILM((Key Indicator of the Labour Market به ما معرفی کرده بودند.
این سند مجموعه تعاریف و شاخص هایی را که مورد قبول سازمان بین المللی کار در رابطه با کار شایسته انسان است و مسائل مربوط به کمی سازی آن و متغیرهای مرتبط با این بازار را شرح می دهد و به طور دوره یی نیز به روز شده و اصلاح می شود. و خوشبختانه نرم افزار آن نیز به چند زبان زنده دنیا موجود و قابل دانلود مستقیم از سایت آن است.
وقتی نرم افزار را دانلود و روی دستگاه نصب کردم سریع به سراغ بخش مربوط به نرخ های اشتغال و... در۲-۷ Kilm رفتم. که در آن انواع اشتغال و تقسیم بندی های مربوط به آن را ارائه داده بود.
در بخشی که به مسائل مربوط به اشتغال اشاره می کند از واژه «Some Work» یاد می کند که برای ملموس بودن مطلب عنوان می کند که این واژه معادل است با حداقل یک ساعت کار در هفته. که گویا همین مطلب هم مورد استناد مدیران مخلص، انقلابی و متعهد دولت، قرار گرفته است.
البته در همین بخش عنوان می شود که اغلب کشورها برای آمارگیری های خود معیاری بالاتر از این میزان یک ساعت کار در هفته را مورد توجه قرار می دهند.
و سپس به مشکلاتی که عدم امکان مقایسه این تفاوت مابین کشورها و در زمان های مختلف ایجاد می کند اشاره می کند. و در یکی از پاورقی ها یادآور می شود که آنچه مورد قبول سازمان بین المللی کار قرار دارد و در بررسی ها، تعدیل ها و... از آن استفاده می کند تعریفی است که در کنفرانس بین المللی آمارگران نیروی کار ارائه شده است و بر آن اساس فرد شاغل کسی است که حداقل یک سوم ساعات کاری مرسوم یک کشور را در دوره یی که مد نظر پرسشگر است (مثلاً یک هفته گذشته) مشغول به کار بوده باشد. که در آن دیگر تفاوت ساعات کاری کشورها و دیگر مسائل مرتبط با آن رفع شده و معیاری جهت قیاس بین کشوری نیز فراهم می شود.
لازم به ذکر است که تا پیش از این نیز تعریف فرد شاغل کاملاً با این تعریف هماهنگ بوده و برای ۴۴ ساعت کاری هفته های اداری کشور ما، ۱۵ ساعت کار مورد توجه قرار می گرفت.
و در نهایت امر نیز در این بخش از گزارش، پس از این تعریف ها نیز نموداری تعدیل شده و مقایسه یی از سطح اشتغال در کشورهای مختلف در سال ۲۰۰۶ میلادی ارائه می کند که نتیجه آن برای کشور ما بسیار جالب است. اگر به این نمودار مراجعه کنیم، سطح اشتغال کشورمان، توسط این سازمان مورد استناد مدیران مرتبط با آمارگیری اشتغال و بیکاری و ... مابین ۵۰ تا ۵۹ درصد عنوان شده و بنابراین نرخ بیکاری کشور باید حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد باشد، البته باید توجه داشت که این نرخ، نسبت نیروی شاغل به کل جمعیت است و نه نسبت نیروی شاغل به جمعیت فعال که بنابراین در این مجموعه بیکاران، افراد بازنشسته، غیرجویای کار و... نیز محاسبه شده اند کوه باید آنها را از محاسبه خارج کرد که در صورت انجام این کار نرخ بیکاری حدود ۲۰درصد خواهد شد که در بخش بعدی این گزارش یعنی۸ت Kilm نیز به آن اشاره شده است.
منبع؛ کاریز
منبع : روزنامه اعتماد