جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

مرزه


مرزه
گیاه چند ساله ای است كه گل آوری آن از تیر تا شهریور می باشد. مرزه گیاه بومی مدیترانه شرقی و جنوب غربی آسیا است. رشد آن در مناطق شیبدار سنگلاخی, مزارع و كناره بزرگراه ها و راه آهن می باشد. هم بصورت وحشی و هم كشت شده در نواحی مدیترانه, اروپای مركزی, هند, آفریقای جنوبی و آمریكای شمالی یافت می شود. احتمالا برای اولین بار در ایتالیا كشت شده و بدین علت است كه در قرن نوزدهم نیز در اروپای مركزی عمدتادر باغات صومعه ها كاشته می شد. قسمت های هوایی بانضمام برگ ها و در بعضی مواقع فقط قسمت های فوقانی گل دار جمع آوری می گردد. بصورت خوشه ای دسته شده و یا بر روی قابهای چوبی پهن كردن و در سایه و با حرارت مصنوعی كمتر از ۴۰درجه سانتی گراد خشك می شوند. این دارو دارای عطر و بوی تند و زننده ای با مزه ای كه طعم فلفل را به یاد می آورد و بعد درون ظروف حلبی نگهداری می شوند.
این گیاه دارای ۸/۰ تا ۵/۱ درصد اسانس بهمراه تانن, رزین و موسیلاژ می باشد. دارای خاصیت بادشكن, كمك به هضم و دارای خاصیت ادرار آوری ملایم و همچنین دافع كرم می باشد. بصورت دم كردنی در گرفتگی معده وروده و همچنین بسیار موثر در دفع كرم می باشد. برگهای خام آن عمدتا بهمراه لوبیا و سالاد فصل, خیار, ماهی, گوشت, كالباس و سوسیس مصرف می شود. اسانس این دارو درصنایع غذایی كاربرد دارد. دارو بصورت وحشی جمع آوری می شود. منبع اصلی تهیه آن نواحی مدیترانه می باشد. همچنین به میزان محدود در اروپای مركزی و دیگر نواحی كشت می شود. داروی خام تهیه شده از دیگر گونه های آن مثل هر دو در نواحی مدیترانه ای می روید كاربرد دارویی دارند.
منبع : سایت کشاورزی