شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

خاورمیانه و پیش بینی رویدادهای حساس سیاسی


خاورمیانه و پیش بینی رویدادهای حساس سیاسی
کارشناسان و ناظران به دنبال تحولات پی در پی منطقه و شکست آمریکا و رژیم صهیونیستی در غزه پس از حملات سنگین رژیم اشغالگر و مقاومت فلسطینی ها ، نتایج سیاسی و منطقه ای خاصی را برای خاورمیانه پیش بینی کرده اند.
بسیاری از کارشناسان همچنان در حال بررسی و گفتگو درباره بعضی از مسائل و موضوع ها هستند که به حوادث روزهای گذشته مرتبط است، البته نظریات و آرای کارشناسان در پیش بینی افق های مرحله آینده منطقه به سه دسته تقسیم می شود :
۱) نظریه اول:
ـ نخست آن که عملیات نظامی اشغالگران در کرانه باختری و باریکه غزه در چارچوب نقشه این رژیم اسرائیل برای اعمال فشار در گفتگوهای صهیونیست ها با جنبش حماس است که با وساطت مصر در قاهره انجام می شود. جنبش حماس اعلام کرده است که بر شرط در برگیری هرگونه تفاهم در کرانه باختری و باریکه غزه پافشاری خواهد کرد ، درحالی که حملات موشکی و عملیات نیروهای مقاومت در داخل سرزمین اشغالی سال ۴۸ همچنان در مقابل تجاوزات و ترورها و محاصره در همه مناطق سرزمین فلسطین انجام شود.
اما تهدید باراک برای ادامه عملیات نظامی ، بیانگر تمایل او برای تغییر و بهتر کردن شروط این رژیم در مذاکرات است و امکان روی آوردن به یک ماجراجویی شکست خورده دیگر در باریکه غزه را کمرنگ تر می کند . تشدید حملات نظامی علیه فلسطینی ها هم از نظر سیاسی و هم از نظر نظامی ، میزان کینه رژیم اشغالگر علیه فلسطینی ها و سر باز کردن عقده های این رژیم از شکست سیاسی و نظامی در حمله به لبنان را نشان داد ، اگرچه عملیات نظامی رژیم اشغالگر در غزه با هماهنگی و همکاری وحمایتهای آمریکایی ها و اعراب آغاز و به مدت ۱۰ ماه به صورت مستمر ادامه یافت. جرج بوش امیدوار بود که بتواند با این عملیات، شصتمین سالگرد اشغال فلسطین و ایجاد رژیم صهیونیستی را با سرکوب مقاومت فلسطین جشن بگیرد.
ـ اظهارات اروپایی ها درباره ضرورت مشارکت حماس در مذاکرات درباره وضع فلسطین به معنای پافشاری آنان بر این قضیه است که عملیات نظامی و کشتار فلسطینی ها در باریکه غزه شکست خورده و بی نتیجه بوده است . البته تفاهم حاصل شده از این مذاکرات به رژیم اسرائیل فرصت می دهد تا به فشارهای خود که با واکنش ها و پاسخ قاطع مقاومت روبرو خواهد شد ، ادامه دهد ، و این امر تفاهم حاصل شده را به توافق سال ۱۹۹۶ لبنان بسیار نزدیک می کند .
این امر هفته های بیشتری وقت خواهد برد که شاید با تشدید عملیات رژیم اشغالگر و عملیات نیروهای مقاومت در باریکه غزه و کرانه باختری همراه شود. این امر نشان می دهد که یکی از اهداف سفر دوره ای چنی به خاورمیانه ، سازگار کردن رژیم صهیونیستی با واقعیت های جدید منطقه و ناتوانی این رژیم از ورود به جنگ های بزرگی است که پیش از این از وقوع آنها وعده می داد.
حتی اگر جنایت ها و هولوکاست باراک دوباره در غزه تکرار شود ، طبق نظریه کارشناسان ، این رژیم با نتیجه ای بسیار شدیدتر مواجه می شود و واکنش های رسمی و مردمی کشورهای عربی موضع آمریکا و رژیم صهیونیستی را متزلزل خواهد کرد.
ـ کارشناسان موافق با نظریه اول معتقدند که کاخ سفید در سفر آینده بوش به منطقه به دنبال ایجاد سازش باشد و توافق نامه جدیدی میان محمود عباس و اولمرت ارائه کند . آنان ابراز عقیده می کنند که این امر به مذاکراتی با دولت فلسطینی که بر اساس توافق نامه مکه ایجاد شده باشد ، خواهد انجامید. این کارشناسان همچنین پیش بینی می کنند که درهمین چارچوب روابط سوریه و عربستان بهبود یابد و بحران لبنان نیز از طریق ابتکار کشورهای عربی حل شود.
۲) نظریه دوم
ـ اعزام ناوگان آمریکا به دریای مدیترانه نشانه آمادگی این کشور برای یک حمله گسترده است ، و روشن شده است که هنگامی که درگیری های اولیه امریکایی ها یا اسرائیلی ها آغاز شود ، یک درگیری همه جانبه در فلسطین ، لبنان ، سوریه ، عراق و یا حتی ایران بروز خواهد کرد . به ویژه آن که بر اساس اطلاعات به دست آمده دولت بوش بر انجام یک حمله نظامی حتی به صورت سمبلیک در داخل ایران پافشاری می کند ، زیرا فرصت برای انجام این اقدام نظامی که اسرائیلی ها نیز پس از اشغال عراق، بسیار بر آن پافشاری می کنند در آینده دست نخواهد داد.
ـ وضع داخلی لبنان حکایت از آن دارد که در این کشور جنگی آغاز خواهد شد ، که طرفهای لبنانی وابسته و مجری طرح های آمریکا در آن نقش دارند . کارشناسان پایبند به این نظریه معتقدند که سفر جعجع به آمریکا در اجرای بندهای نقشه آمریکا به منظور انجام عملیات نظامی گسترده با همکاری نظامیان رژیم اشغالگر در لبنان و سوریه ، نقشی اساسی ایفا خواهد کرد.
ـ بر اساس نظریه این کارشناسان ، استعفای والون ، فرمانده منطقه خاورمیانه در ستاد مشترک ارتش آمریکا به معنای آن است که تصمیم ها برای این جنگ گرفته شده است.
این کارشناسان معتقدند که مسئله اکنون فقط به زمان بستگی دارد ، و هدف از سفر چنی به منطقه، تعیین نکات سرنوشت ساز مرتبط به طرح جنگ و همچنین تعیین ماموریت های هم پیمانان آمریکا در منطقه از جمله کشورهای عربی محور شرم الشیخ و رژیم صهیونیستی است.
۳) نظریه سوم :
ـ اسرائیل احتمال یک شکست بزرگ دیگر را بعید می داند ، به همین دلیل توان خود را در غزه آزمود که البته نتایج آن کاملا آشکار است درنتیجه چاره ای جز قبول تفاهماتی که توازن نیرو را در منطقه افزایش می دهد وجود ندارد .
کارشناسان اسرائیلی نیز با اقرار به این موضوع معتقدند نتیجه عملیات غزه که ۱۰ ماه برای انجام آن تلاش شد ، نشانه شکست آمریکا و اسرائیل است ؛ ولی این شکست برای آغاز سازش مناسب نیست بلکه برای آمادگی بیشتر است ، و اگر این مدت انتظار تا پس از انتخابات آمریکا طول کشید ، برای فراهم شدن شروط یک حمله گسترده علیه مقاومت در لبنان و فلسطین و همچنین کشور سوریه خواهد بود.
ـ محور اختلاف میان فالون و مردان کاخ سفید در داخل ستاد ارتش آمریکا بر سر انتخاب یکی از گزینه های " توافق مستقیم با ایران و اقدام به خارج کردن تدریجی نیروهای آمریکایی از عراق" یا " حفظ تعداد کنونی نیروهای آمریکایی در عراق و انصراف از تعهدات دولت بوش در خصوص کاهش تدریجی نیروهای آمریکایی در عراق پس از ماه ژوئن " است.
استقرار نیروهای دریایی آمریکایی در آب های منطقه هم بازتاب تلاش برای آمادگی به منظور مقابله با نگرانی ها در خصوص فروپاشی هم پیمانان عرب و لبنانی است که پس از شکست سنگین در غزه ملموس تر شده است . نیروی دریایی آمریکا همچنین به عنوان وزنه ای در مقابل نیروی دریایی روسیه به شمار می رود که با قدرت در دریای مدیترانه حضور دارد. تحکیم همکاری روسیه و سوریه که اخیرا به موضوع رسانه های غرب تبدیل شده است، نیز می تواند از عوامل این حضور دریایی آمریکا باشد.
ـ پیش از آنکه رویکرد آمریکایی جدیدی شکل گیرد که بر اساس قاعده پذیرش منطق حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات با نیروهای مقابله با طرح های آمریکا در منطقه مبتنی باشد، دولت آمریکا و رژیم صهیونیستی ترجیح می دهند بازی خود را در لبه پرتگاه ادامه دهند و تلاش کنند شماری از رهبران را ترور و جایگاه از دست رفته آمریکایی و اسرائیلی را در منطقه بازیابند تا مذاکراتی که پس از آن صورت می گیرد، در شرایط بهتری از نظر آنان برگزار شود . این مساله ای است که پیش بینی می شود در همه عرصه های درگیری اجرا شود، به طوری که گروه آمریکا و اسرائیل و همدستان عرب و منطقه ای ایشان به اهداف مهمی دست پیدا می کنند.
ـ بازی بر لبه پرتگاه نیازمند زمینه سازی های ضمنی هم پیمانان واشنگتن در زمینه داده های تعادل کلی و ضرورت کاهش سطح تنش در همه جبهه ها است بدون آنکه توافقنامه های فراگیری پیش از انتخابات آمریکا و نتایج آن امضا شود.
منبع: " خبرگزاری الشرق "
منبع : خبرگزاری آریا


همچنین مشاهده کنید