پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا


رکوردی که شکسته نخواهد شد


رکوردی که شکسته نخواهد شد
نام کشور «برونئی» که نقش چندانی در معادلات بین المللی و حتی منطقه یی ندارد و کل جمعیت آن معادل تعداد تماشاگران سه ورزشگاه یکصدهزار نفری آزادی یعنی تقریباً ۳۲۹ هزار نفر است، چندان به گوش آشنا نیست، اما در این کشور آسیای جنوب شرقی که تنها ۲۳ سال از استقلالش سپری می شود، رکوردی در عرصه معماری ثبت شده که به نظر نمی رسد هرگز شکسته شود. این رکورد، عنوان وسیع ترین قصر حکومتی دنیاست که البته عنوان بزرگ ترین بنای سکونتی جهان را نیز با خود یدک می کشد.
«فن معماری» این هفته به بررسی قصر «آستانه نورالایمان» (Istana Nurul Iman) می پردازد که مساحتی تقریباً معادل یک دهم کشور برونئی دارد،
این قصر در بندر سری بگاوان واقع شده و زمانی که هنوز فیلیپین یکی از مستعمرات امریکا بود، توسط گروهی از معماران فیلیپینی با مدیریت «لئوناردو لوسین» بنیاد نهاده شد.
به دلیل شرایط سیاسی خاص این کشور که وضعیت بسته و محدودی دارد، در این قصر که محل سکونت و زندگی خانواده دولتی سلطان برونئی است، اجازه عکسبرداری به عکاسان، خبرنگاران و هنرمندان داده نمی شود، با این حال ماهواره های نرم افزار گوگل ارث، عکس هایی از آن مخابره کرده اند.
مساحت نسبی قصر نورالایمان ۲۰۰ هزار متر مربع است که موسسه کتاب رکوردهای گینس آن را به عنوان بزرگ ترین قصر دنیا ثبت و معرفی کرده است.
این قصر شامل ۱۷۸۸ اتاق است و ۲۵۷ حمام دارد که این رقم نیز در نوع خود یک رکورد محسوب می شود. در گاراژ مخصوص این قصر نیز ۱۱۰ ماشین قرار می گیرند و از همه جالب تر اینکه سالن آمفی تئاتر یا همایش های این قصر، گنجایش بیش از چهار هزار نفر را دارد، همچنین در مسجد مخصوص قصر حکومتی نورالایمان که در کشور اسلامی برونئی واقع شده، به صورت همزمان ۱۵۰۰ نمازگزار می توانند عبادت کنند. هزینه ساخت قصر برابر با ۴/۱ میلیارد دلار برآورد و در پایان تسلط انگلیسی ها بر برونئی، دارالسلام تحویل سلطان اول این کشور شده است.
از ویژگی های فنی منحصر به فرد قصر آن است که برای روشنایی بخش های مختلف آن همزمان به طور متوسط، ۵۱ هزار لامپ ۱۰۰ وات استفاده می شود و با توجه به روشنایی ۲۰ ساعته آنها در طول روز، حدود ۱۰۲ میلیون وات برق در روز مستقیماً توسط «آستانه نورالایمان» مصرف می شود.
گذشته از این، در هر کدام از ۵۶۰ اتاق اصلی این قصر که متعلق به اعضای خانواده سلطان «حسن البلکیا» است، یک چلچراغ قرار دارد و با این حساب، شاید نتوان آمار درستی از مصرف انرژی روزانه این قصر به دست آورد،
به دلایل امنیتی مختلف، قصر تنها در روز عید فطر به روی عموم باز است و در این روز که جشن های مختلفی در سالن ها و سرسراهای این کاخ عظیم برگزار می شود، حدود ۴۰ هزار نفر بازدیدکننده از کشورهای مختلف دنیا به دیدن آن می آیند.
جالب است بدانیم که در مقایسه با قصر ۷۷ هزار مترمربعی باکینگهام انگلیس و کاخ سفید ۵ هزار مترمربعی، این بنا یک غول معماری به حساب می آید که تا به حال هیچ سازه بشری نتوانسته با آن رقابت کند. تنها قصر پادشاهی خانواده سلطنتی مادرید اسپانیا با ۱۴۵ هزار متربع است که با ۵۵ هزار مترمربع اختلاف، رتبه دوم عظیم ترین قصرهای دنیا را به خود اختصاص داده است.
قسمت های مختلف این قصر به دلیل عظمت فراوان، از طریق خیابان ها و پل های هوایی متعدد به یکدیگر متصل می شوند و رود بزرگ برونئی نیز از میان باغ ها و بوته زارهای آن می گذرد.
در محوطه های متعدد این قصر همچنین دریاچه های مصنوعی قرار گرفته اند که خانه هایی با گنبدهای طلایی به سبک معماری هندی و مالایی دارند. هرچند جنگل های انبوه اطراف این قصر به همراه گروه محافظان پرتعداد آن، هرگز اجازه نزدیک شدن شهروندان و افراد عادی را نمی دهند اما هرساله به محض اعلام شدن رفع ممنوعیت بازدید، هزاران نفر از کشورهای مختلف به ویژه هندوستان، کامبوج، فیلیپین و دیگر ممالک همجوار، به سمت آن هجوم می آورند.
در قصر آستانه نورالایمان، جمعاً ۶۲ آسانسور تعبیه شده که راه ارتباطی اتاق های داخلی با یکدیگر است، اما برای ارتباط مقامات دولتی مختلف از جمله نخست وزیر با سلطان یا برخی از وزرای ساکن در قصر با نخست وزیر، از خیابان هایی استفاده می شود که به صورت تقاطع غیرهمسطح روی دریاچه ها و رود ملی برونئی بنا شده است.
علاوه بر ساختمان قصر اصلی، ۷ قصر اقماری کوچک به صورت برج های آسمانخراش یا معابد شرقی، چسبیده به قصر بنا شده است که برای پذیرایی برخی از میهمانان غیررسمی یا دیده بانی و... از آنها استفاده می شود.
از در ورودی قصر که مخصوص میهمانان است تا محل اقامت سلطان، یک خیابان سه بانده وجود دارد که به وسیله تاسیسات حفاظتی، دوربین های مداربسته، سرعت سنج ها و علائم هشداردهنده راهنمایی و رانندگی، حرکت اتومبیل ها را نیز در آن کنترل می کنند. تصاویر ماهواره یی ارائه شده از قصر نشان می دهند که «آستانه نورالایمان» در نمای کلی و از بالا، به شکل مسجدی با گنبد دایره یی شکل بنا شده است و هر کدام از قصرهای اقماری نیز پنجره ها و درهای این مسجد هستند.
سیدایمان ضیابری
منبع : روزنامه اعتماد