سه شنبه, ۲۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 14 May, 2024
مجله ویستا

بررسی امکان تکثیر ناحیه ای از ژن لپیتن در گاومیشهای بومی ایران


بررسی امکان تکثیر ناحیه ای از ژن لپیتن در گاومیشهای بومی ایران
گاومیشهای بومی ایران از جمله ذخائرژنتیكی مهم كشور محسوب می شوند كه نقش قابل قبولی را در اقتصاد روستائیان بر عمده دارند. از جمله افقهای تحقیقاتی موجود در زمینه گاومیش ، ارائه راهكارهای مناسب اصلاح نژادی جهت بهبود خصوصیات تولید مثلی و تولیدی آنها می باشد. صفات مهم اقتصادی در گاومیش همانند سایر دامهای اهلی، طبیعت پلی ژنیك دارد و بنابراین تعیین سهم انفرادی هر مكان ژنی در تولید، بعید به نظر می رسد. بهر حال موفقیتهای اخیر در نقشه یابی مكانهای ژنی مسئول صفات كمی(QTL) ، دیدگاههای جدیدی را برای استفاده از اطلاعات ژنوم در برنامه های اصلاحی بوجود آورده است.
تشابهات نزدیك كروموزومی بین گاو و گاومیش باعث گردیده كه نقشه یابی ژنهای مهم اقتصادی در گاومیش با سرعت مناسبی پیش رود. طبق آخرین گزارش موجود از نقشه یابی ژنها در گاومیشهای جهان تا كنون ۶۷ ژن كنترل كننده صفات اقتصادی درگاومیش و ۳۲ قطعه DNA حاوی میكروساتلایت، شناسائی شده است.
ژن لپتین از جمله ژنهای مهم اقتصادی دیگر است كه در اوایل سال جاری ،اولین گزارشات از وجود این ژن ، وارد بانكهای جهانی ژن(NCBI,EBML,DDJB) گردید. Leptin از واژه loptos به معنی لاغری(thin) گرفته شده است. این هورمون در نتیجه جهش ایجاد شده درسطح ژن مسئول چاقی(obese gene) ایجاد می شود. منبع اصلی ترشح لپتین سلولهای آدیپوسیت بافتهای آدیپوز بخصوص آدیپوز سفید می باشد. اعتقاد بر این است كه لپتین عمده ترین كنترل كننده اشتها، متابولیسم انرژی، بلوغ، سندروم چاقی، باروری، ایمنی، افزایش وزن، تغییربرون ده سمپاتیك و پاراسمپاتیك واhyperinsulinemia,hyperphagia ودیابت نوع دوم در انسان می باشد. در این طرح با استفاده از نمونه های پایت اسپرم گاومیش(مركز اصلاح نژاد شیخ حسن ) و نمونه های خون اقدام به استخراج DNA ژنومی شد و سپس با استفاده از توالی موجود درناحیه ای از این ژن در گاو طراحی آغارگرهای مناسب جهت واكنش PCR صورت پذیرفت. نتایج حاصل وجود این ژن را در گاومیشهای بومی ایران تایید كرد. لذا بررسی پلی مورفیسم در سطح این ژن برای یافتن جنبه های كاربردی دیگر ضروری به نظر می رسد.
جوانمرد آرش، الیاسی زرین قبایی قربان، ایازی احد، اسدزاده نادر
منبع : پارس بیولوژی