دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

سونوگرافی روش تشخیص کارآمدی در مطالعه دستگاه تولید مثل ماکیان است


سونوگرافی یك روش تشخیص غیر تهاجمی و كار آمد در مطالعه دستگاه تولید مثل ماكیان است به گزارش سرویس پژوهش ایسنا ، یلدا احمدی فارغ التحصیل دامپزشكی دانشگاه ارومیه در پایان نامه تحصیلی خود نشان داد : امكان استفاده از سونوگرافی در مطالعه دستگاه تولید مثل مرغهای تخمگذار وجود دارد كه برای این امر ، ۱۷ قطعه مرغ تخمگذار با سن ۵۶ هفته تهیه و بطور مجزا در ، قفس های انفرادی نگهداری شد .
وی همچنین از هر پرونده به طور روزانه در سه رهیافت ایستاده (ST) ، خوابیده به پهلو (IT) و به پشت (DO) بدون استفاده از داروهای بیهوشی یا داروی آرامبخش سونوگرافی به عمل آورده است . و اندازه گیری شامل فولیكول ها ، زرده ها ، زرده های رها شده ، زرده با آلبومین و تخم مرغ با پوسته بود كه از نظر شمارش فولیكول ها و زرده های موجود در تخمدان ، تفاوت معنی داری در بین وضعیت های سه گانه مشاهده نگردید .
وی در ادامه افزود :‌ با توجه به اینكه قطر زرده ها ،‌ضخامت سفیده و ابعاد تخم مرغ دارای پوسته درهر سه رهیافت قابل اندازه گیری بودند ، اما تفاوت معناداری مشاهده نشد .
همچنین از آنجایی كه پرنده در وضعیت ایستاده راحت تر و آرامتر بوده و وضعیت تخمدان ، زرده ها و اویدوكت كه در حالت و شكل طبیعی خود قرار داشته ، لذا این روش نسبت به وضعیت های خوابیده ارجح تر است .
گفتنی است ، تصویر نگاری اندامها با استفاده از امواج اولتراسوندیك ، تكنیك تشخیصی است كه از حدود ۲۰ سال پیش در طب دامی برای مطالعه بافت های نرم و مورد استفاده قرار گرفته است . از همان ابتدا به علت ساختار آناتومیكی خاص ، اعتقاد بر این بود كه سونوگرافی در پرندگان با محدودیتهایی مواجه باشد.
منبع : مؤسسه مرغداری ایران


همچنین مشاهده کنید