شنبه, ۲۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 11 May, 2024
مجله ویستا

اثر استرس شوری و خشکی در تغییر فعالیت اسید فسفاتاز در کالوس یونجه (Medicago sativa L)


اثر استرس شوری و خشکی در تغییر فعالیت اسید فسفاتاز در کالوس یونجه (Medicago sativa L)
آنزیم اسید فسفاتاز به طور گسترده در بخش های مختلف گیاهان یافت می شود. این آنزیم به دو صورت داخل سلولی و خارج سلولی فعالیت های متفاوتی در سلول انجام می دهد. به عنوان مثال افزایش میزان فعالیت آن در اثر تنش شوری و خشکی را می توان نام برد. در گیاه یونجه نیز می توان نسبت به ایجاد کالوس مقاوم به خشکی و شوری اقدام نمود. ابتدا کالوسهای یونجه توده یزدی تولید شده از کشت قطعات ساقه در محیط کشت Ms حاوی ۲,۴D کاینتین و عصاره مخمر تحت تیمار غلظتهای ۰، ۲، ۴، ۶، ۸ و ۱۰ درصد مانیتول و همچنین غلظتهای ۰، ۰.۲، ۰.۴، ۰.۸و ۱ درصد نمک (Nacl) در شرایط Invitro قرار گرفت. اندازه گیری فعالیت آنزیم نشان دهنده افزایش فعالیت آنزیم اسید فسفاتاز بود. همچنین رقم همدانی نسبت به رقم یزدی در استرس شوری تغییرات کمتری نشان داد. نظیر چنین نتایجی را استرس خشکی روی میزان فعالیت اسید فسفاتاز در توده همدانی نشان داد. این مطالعه در مجموع نشان داد که تغییر فعالیت اسید فسفاتاز در استرس شوری و خشکی وابسته به ژنوتیپ است.
علی اکبر احسان پور
فریبا امینی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی