یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

دستاورد پنجاه سال فضانوردی


دستاورد پنجاه سال فضانوردی
▪ ۴ اکتبر ۱۹۵۷؛ اولین ماهواره ساخت بشر با نام «اسپوتنیک یک» به فضا پرتاب شد. این ماهواره به اندازه یک توپ بسکتبال بود و پس از قرار گرفتن در مدار با ارسال منظم سیگنال های رادیویی آغاز عصر فضا را اعلام کرد.
▪ ۳ نوامبر ۱۹۵۷؛ اتحاد جماهیر شوروی در ادامه فعالیت های فضایی خود، سگی به نام لایکا را با ماهواره «اسپوتنیک دو» به فضا پرتاب کرد تا اثر سفر فضایی را روی بدن موجود زنده بررسی کند.
▪ ۳۱ ژانویه ۱۹۵۸؛ امریکا در این تاریخ اولین ماهواره خود را با نام «اکسپلورر یک» در مدار قرار داد. با اطلاعات به دست آمده از اکسپلورر کمربند مغناطیسی ون آلن کشف شد.
▪ اول اکتبر ۱۹۵۸؛ ایالات متحده امریکا سازمان هوا فضای خود را با نام سازمان ملی هوانورد و فضانوردی تاسیس کرد.
▪ ۲ ژانویه ۱۹۵۹؛ اتحاد جماهیر شوروی برنامه لونا را برای کسب اطلاعات در مورد ماه آغاز کرد. مجموعه کاوشگرهای لونا طی ۱۶ سال و انجام ۴۸ ماموریت اکتشاف های بسیار مهمی در مورد ماه و زمین انجام دادند.
▪ ۱۲ آوریل ۱۹۶۱؛ یوری گاگارین مرزهای فضا را پشت سر گذاشت و سفری را تجربه کرد که پیش از او هیچ انسان دیگری موفق به انجام آن نشده بود.
▪ ۵ مه ۱۹۶۱؛ مرکوری اولین برنامه فضایی سرنشین دار ایالات متحده بود که فضانوردی به نام آلن شپرد را با خود داشت و پروازی زیر مداری را انجام داد.
▪ ۲۲ ژوئیه ۱۹۶۳؛ اولین کاوشگر بین سیاره یی پرتاب شد، مارینر نام اولین مجموعه از کاوشگرهای روباتی بین سیاره یی است که برای تحقیق در مورد سیاره های نزدیک زمین (مریخ، تیر و ناهید) طراحی و ساخته شد. از ده فضاپیمای این برنامه، هفت ماموریت موفقیت آمیز و سه مورد به شکست انجامید.
▪ ۱۶ ژوئن ۱۹۶۳؛ والنتینا ترشکوا اولین زنی است که به فضا رفت. وی دو سال پس از پرواز گاگارین در کپسول وستوک، ۴۸ بار دور زمین چرخید و سه روز را در فضا سپری کرد. این مدت زمان، از کل زمان پروازهای فضایی سرنشین دار امریکا تا آن زمان بیشتر بود.
▪ ۱۸ مارس ۱۹۶۵؛ الکسی لئونوف از فضاپیمای وسخود که در حال گردش به دور زمین بود خارج شد و در حالی که با طناب به فضاپیما متصل بود به مدت ۱۲ دقیقه در فضا راهپیمایی کرد.
▪ ۱۶ نوامبر ۱۹۶۵؛ ونرا نام مجموعه کاوشگرهایی است که شوروی برای کسب اطلاعات از سیاره زهره طراحی کرد. ونرای ۳ که در ۱۶ نوامبر ۶۵ به سمت زهره پرتاب شد، در اول مارس ۱۹۶۵ به سیاره زهره رسید.
▪ ۲۳ آوریل ۱۹۶۷؛ فضاپیمای سایوز که موفق ترین فضاپیمای سرنشین دار روسیه بود، اولین پرواز خود را انجام داد. شوروی این فضاپیما را با هدف رسیدن به ماه طراحی کرد.
▪ ۱۵ سپتامبر ۱۹۶۸؛ اولین فضاپیما به گرد ماه چرخید و بازگشت. زوند ۵ سه روز پس از پرتاب به نزدیکی ماه رسید و پس از چرخش به دور ماه به سمت زمین روانه شد.
▪ ۲۰ ژانویه ۱۹۶۹؛ آپولو موفق شد به سلامت اولین انسان را روی سطح ماه فرود آورد. فضاپیمای آپولو در ۱۶ ژانویه سه فضانورد به نام های نیل آرمسترانگ، ادوین (باز) آلدرین و مایکل کالینز را با موشک ساترن ۵ به فضا برد. فضاپیما پس از چهار روز در مدار ماه قرار گرفت.
▪ ۱۹ آوریل ۱۹۷۱؛ اولین ایستگاه فضایی دنیا متعلق به اتحاد شوروی با نام سالیوت یک پرتاب شد. تجربه حاصل از ایستگاه های فضایی اولیه که تنها از یک بخش ساخته شده بود، راه را برای ساخت ایستگاه های فضایی بزرگ تر هموار کرد.
▪ ۱۲ آوریل ۱۹۸۱؛ اولین فضاپیمای قابل استفاده مجدد در جهان پرواز کرد. شاتل فضایی اولین وسیله نقلیه فضایی است که با هدف قابلیت استفاده مجدد و در نهایت کاهش هزینه های پرتاب ساخته شد.
▪ ۲۸ ژانویه ۱۹۸۶؛ شاتل فضایی چلنجر ۷۳ ثانیه پس از پرتاب منفجر شد و همه هفت سرنشین آن جان باختند. قرار بود اولین معلم با نام مک آلیف با این فضاپیما به فضا سفر کند که متاسفانه ناکام ماند.
▪ ۲۰ فوریه ۱۹۸۶؛ ایستگاه فضایی میر پرتاب شد. میر از موفق ترین ایستگاه های فضایی جهان بود که از بخش اصلی تشکیل شده بود. این ایستگاه ۱۵ سال عمر کرد و طی این مدت ۸۶ هزار بار زمین را دور زد.
▪ ۲۴ آوریل ۱۹۹۰؛ تلسکوپ فضایی هابل که موفق ترین ابزار ستاره شناسی جهان است، پرتاب شد. این تلسکوپ به طور مشترک توسط ناسا و اسا ساخته شد و آینه اصلی آن ۴/۲ متر قطر دارد و از زمان پرتاب تاکنون نقشی انکارناپذیر در پیشرفت نجوم و اختر فیزیک داشته است.
▪ ۲۸ آوریل ۲۰۰۱؛ اولین گردشگر فضا به نام دنیس تیتو چهل سال پس از پرواز یوری گاگارین و با هزینه شخصی خود به عنوان گردشگر به فضا سفر کرد.
▪ اول فوریه ۲۰۰۳؛ شاتل فضایی کلمبیا هنگام بازگشت به زمین و لحظاتی پیش از فرود منفجر شد و همه هفت سرنشین آن جان باختند.
▪ ۱۵ اکتبر ۲۰۰۳؛ فضاپیمای چینی شن زوی ۵ حامل فضانوردی به نام یانگ لی وی پرتاب شد و کمی بعد در مدار زمین قرار گرفت. شن زو پس از پرتاب در ارتفاع ۳۳۰ کیلومتری ۱۴ بار به دور زمین گشت.
▪ ۲۱ ژوئن ۲۰۰۴؛ اولین فضاپیمای خصوصی جهان پرواز کرد.فضاپیمای اسپیس شیب وان با سرمایه گذاری کامل بخش خصوصی ساخته شد و توانست جایزه ایکس پرایز را از آن خود کند.
▪ ۱۸ سپتامبر ۲۰۰۶؛ انوشه انصاری به عنوان اولین زن گردشگر فضا سفر خود را آغاز کرد. وی همراه دو فضانورد دیگر با فضاپیمای سایوز از ایستگاه بایکونور قزاقستان راهی ایستگاه فضایی بین المللی شد و پس از هشت روز اقامت در ایستگاه فضایی بین المللی راهی زمین شد.
▪ ۱۵ بهمن ۱۳۸۶؛ ایران موشک کاوشگر یک را به فضا پرتاب کرد و یازدهمین کشور دارای فناوری پرتاب موشک و ماهواره شد.
منبع : روزنامه اعتماد


همچنین مشاهده کنید