پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا
محصولات دودی؛ خوشمزه اما پرخطر
امروزه بیش از گذشته متخصصان علوم غذایی به اهمیت تاثیر غذای مناسب برای پیشگیری از ابتلا به بیماریها از جمله پیشگیری از انواع سرطانها پی بردهاند. موضوعی که هماکنون نگرانیهای خاصی را به دنبال دارد استفاده بیرویه از محصولات دودی شده است که با استقبال روز افزون جوانان و نوجوانان همراه است.
از دیر باز دودی کردن روشی برای افزایش ماندگاری برخی از مواد غذایی نظیر گوشت، ماهی و یا گاهی برای خشک کردن و بهبود رنگ و طعم برنج بوده است. این روش به دلیل ایجاد طعم مطلوب، تولید فرآورده متنوع، ایجاد خاصیت آنتیاکسیدانی و کمک به بهبود و تثبیت رنگ محصول در فرآوردههایی نظیر سوسیس و کالباس نیز به وفور اعمال شده است.
این فرآیند میتواند مانع رشد باکتریها شده و تجزیه چربیها را آهسته کند. ولی در مقابل ارزیابی مضرات این روش کاری بس دشوار است که نمیتوان آن را در چند جمله خلاصه کرد. تاکنون بیش از صدها جزء مضر و سمی در دودشناسایی شده است که برای سلامتی انسان مضر و در برخی موارد سرطانزایی آن نیز به اثبات رسیده است.
در روش دودی کردن ۸ الی ۱۰ ساعت محصول را در معرض دودهای تولید شده به وسیله سوختن تدریجی چوبهای جنگلی قرار میدهند. دود حاصل، سوخت ناقص چوب درختان پهن برگ نظیر: سپیدار، توسکا و ... میباشد که نوع آن میتواند در میزان عوارض و اختلالات حاصله بر سلامت مصرفکننده تاثیر زیادی داشته باشد.
ترکیبات موثره در دود اگر کنترل شده نباشد در شرایط حرارتی بالا میتواند هیدروکربنهای حلقوی سرطانزایی نظیر آنتراسن در محصول ایجاد کند که بسیار خطرناک هستند. این مشکل بیشتر در محصولاتی که به صورت سنتی و خارج از نظارت بهداشتی تولید میشوند به وفور دیده میشود.
امروزه در روشهای جدید و صنعتی از دود مایع که از تقطیر، تصفیه و تغلیظ دود معمولی به دست میآید استفاده میشود که عوارض آن کمتر است. در میان محصولات دودی، فرآوردههای گوشتی سوسیس و کالباس به دلیل مصرف بیرویه در میان اقشار جامعه بیش از همه سلامت مصرفکنندگان را تهدید میکنند.
آنچه مسلم است چنین فرآوردههایی در مقایسه با سوسیس و کالباس معمولی از مقدار بیشتری مواد نیتراتی که احتمال تبدیل آن در بدن به نیتروزآمین زیاد است تشکیل شدهاند. مصرف چنین فرآوردههایی باعث افزایش سرطانهای کولون، رکتوم، معده و ... میشود.
در کشورهای اروپای شرقی و ایسلند که مصرف چنین محصولاتی فراوان است با شیوع بالایی از سرطانهای معده روبهرو هستیم که در کشور ما نیز صادق است. تحقیقات نشان داده است خطر ابتلا انواع بیماریها از طریق مصرف محصولات دودی در مقایسه با خطر بیماریهای ناشی از مصرف زیاده از حد چربی اشباع شده به یک اندازه است.
● توصیه:
۱) اگر از مصرف گوشتهای دودی یا نمک سود لذت میبرید فقط گهگاه و به مقدار کم از آنها استفاده کنید. به دلیل آن که اینگونه محصولات بتدریج اثرات سویی بر بدن میگذارند، حتیالامکان از مصرف زیاد آنها در یک زمان یا به صورت طولانیمدت خودداری کنید. محصولات دودی اگر به طور مرتب در رژیم غذایی مصرف نشوند چندان مشکلساز نیستند.
۲) در هنگام دودی کردن محصولاتی نظیر ماهی، گوشت، سوسیس و کالباس از نمک زیادی استفاده میشود. مصرف اینگونه محصولات علاوه بر مضرات آن منجر به افزایش فشارخون میگردد. لذا، مصرف آن را به افراد دارای فشارخون بالا توصیه نمیکنیم.
منبع : روزنامه جام جم
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
تعمیر جک پارکینگ
خرید بلیط هواپیما
ایران آمریکا اسرائیل مجلس شورای اسلامی دولت نیکا شاکرمی معلمان رهبر انقلاب مجلس خلیج فارس بابک زنجانی دولت سیزدهم
آتش سوزی تهران پلیس زلزله قتل آموزش و پرورش شهرداری تهران سیل قوه قضاییه سلامت دستگیری سازمان هواشناسی
قیمت خودرو قیمت طلا قیمت دلار خودرو بازار خودرو دلار بانک مرکزی ایران خودرو سایپا کارگران تورم قیمت
سریال مشهد تلویزیون فیلم سینمایی مسعود اسکویی سینمای ایران سینما فیلم رسانه ملی دفاع مقدس
مکزیک
رژیم صهیونیستی غزه فلسطین جنگ غزه حماس روسیه نوار غزه انگلیس ترکیه یمن اوکراین نتانیاهو
فوتبال استقلال پرسپولیس سپاهان تراکتور علی خطیر لیگ برتر ایران رئال مادرید لیگ قهرمانان اروپا باشگاه استقلال بایرن مونیخ لیگ برتر
هوش مصنوعی تلفن همراه اپل گوگل همراه اول اینستاگرام تبلیغات واکسن وزیر ارتباطات ناسا پهپاد
سرطان فشار خون کبد چرب دیابت بیماری قلبی ویتامین کاهش وزن قهوه