شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

یک مسیر معقول به سمت ایران


یک مسیر معقول به سمت ایران
سیاست فعلی آمریکا در قبال حکومت تهران تا امروز نتیجه ای جز حرکت تهران به سمت انرژی اتمی نداشته است. استفاده از استراتژی هویج و چماق به نظر می رسید موثر عمل کند اما در حالتی که دستور کار حمله نظامی روی میز ارتش آمریکا بود ایران برنامه های هسته ای خود را بدون هیچ دغدغهای پیگیری می کرد.
ممکن است که این استراتژی چماق و هویج در مورد الاغها جواب بدهد اما قطعاً در مورد کشورهای مهم این گونه نخواهد بود و آمریکا در صورتی که این تهدید حمله نظامی و غوغای تغییر نظام را در ایران کنار بگذارد بخت بیشتری در رابطه با ایران خواهد داشت.
کشورهایی مانند بزریل، آرژانتین و آفریقای جنوبی را در نظر بگیرد. ابتدا به سرعت به سمت دستیابی به سلاح اتمی حرکت می کردند. آمریکا تهدید کرد که رژیم آنها را تغییر خواهد داد و آنها برنامه هسته ای خود را فراموش کردند. اما آیا این سیاست چماق و هویج در مورد پاکستان و هند هم جواب داد و مانع دستیابی آنها به سلاح هستهای شد و بلافاصله بعد از دستیابی آنها به این گونه از سلاح ها آمریکا رابطه‏ی حسنه با آنها برقرار کرد. به نظر شما این کار چه پیامی برای رهبران ایران دارد؟
یک رهیافت موفق در مورد ایران باید هم منافع امنیتی آنها را در نظر بگیرد هم منافع امنیتی ما را. نه یک حمله‏ی هوایی آمریکایی و نه یک حمله‏ی اسرائیلی به تاسیسات هستهای ایران موفق نخواهد بود که ایران را حتی از مواضع هسته‏ایش عقب بنشاند و علاوه بر اینها آمریکا مجبور است هزینه های احتمالی عکس العمل ایران را بپردازد. این امر خاورمیانه را ناامن خواهد کرد پس از آن افغانستان و پس از آن جریان نفت با خلل روبرو خواهد شد و هزینه های آن هر روز بیشتر خواهد بود و تشنج در خاورمیانه در واقع اسرائیل و آمریکا را نابود خواهد کرد.
با دادن حق قانونی بهره بردن از انرژی هستهای به ایران که خط قرمز امنیتی ایرانیان در مذاکرات به شمار می رود میتوانیم سیاست را به یک واقعیتی نزدیک کنیم که این گره پیچیده را باز خواهد کرد. در این حالت آمریکا نشان داده است که آماده مذاکره با ایران است و مذاکره بی قید و شرط طرفین را پذیرفته است.
چنین رویکرد منعطف و گستردهای باعث خواهد شد تا ایران با پرداختن به توان و برنامه تولید انرژی هستهای از تبدیل کردن این برنامه به تولید سلاح هسته ای خودداری کند و هیچ دلیل منطقی وجود ندارد که سیاستی که در قبال شوروی ، هند و پاکستان موثر بوده در مورد ایران جواب ندهد.
منفعت بلند مدت این رویکرد دیپلماتیک جدید این است که می تواند کمک کند تا ایران به سمت نقش سنتی خود در آرام کردن منطقه خلیج برگردد و همکاری خود را با آمریکا در این زمینه مانند سابق و قبل از ۱۹۷۹ از سر بگیرد. از جهت دیگر دولت شیعی ایران می تواند آمریکا را در این جنگ خسته کرده و القاعده یاری کند.
و در آخر باید گفت در نظر بگیرید که تحریم ها و تهدیدهای آمریکا ایران را مجاب کند که باید درآمد بیشتری از نفت و گاز به دست بیاورد. این قطعا باعث افزایش قیمت انرژی خواهد بود. اما همکاری آمریکا و ایران و تزریق منابع نفت ایران به بازارهای جهانی باعث تعدیل قیمت انرژی خواهد شد و بیشک آمریکاییها علاوه بر این که باید مبلغ کمتری برای پر کردن مخازن سوخت خود بپردازند بلکه هزینه کمتری را باید برای حل تعارضات منطقه خلیج صرف کنند.
منبع : سایت الف