پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

این ده نفر


این ده نفر
۱) محمدرضا عارف
معاون رئیس جمهور سابق ایران هفته گذشته گفت اگر آقای خاتمی برای انتخابات ریاست جمهوری دهم نامزد نشود خودش آمادگی این را دارد که وارد انتخابات شود. این در حالی است که محمدرضا عارف برای انتخابات مجلس هشتم ثبت نام کرد و حتی صلاحیتش هم تایید شد، اما او در اعتراض به روند ردصلاحیت ها، از حضور در انتخابات انصراف داد و گفت چون شرایط حاکم بر رقابت های انتخاباتی عادلانه نیست در این رقابت شرکت نمی کند. جالب اینجاست که عارف این تصمیم را بدون هماهنگی با سران جبهه اصلاحات گرفت. حالا که نتایج انتخابات مجلس هشتم روشن شده و عارف هم دیده در انتخابات تهران و برخی از شهرستان ها چه رفتارهایی با اصلاح طلبان شده، پیدا نیست شرایط حاکم چه تغییری به نفع اصلاح طلبان کرده که ایشان می خواهد در انتخابات شرکت کند. مثل اینکه عارف برای حضور در انتخابات، انگیزه فراوانی هم دارد. او هفته گذشته به همراه همسرش به حسینیه جماران رفت و رای داد و اینچنین سبب شد که خبرگزاری ها عکس او را در کنار همسرش روی خط بفرستند. اصلاً همین که او حسینیه جماران را که بزرگان نظام در آنجا رای می دهند برای رای دادن انتخاب کرده نشان می دهد او چه علاقه یی دارد برای اینکه دیده شود و از حالا اسمش سرزبان ها بیفتد. اما جناب عارف باید بداند که جبهه اصلاحات از آنجایی ضربه خورد که آدم هایش تکروی را به کار گروهی و تشکیلاتی ترجیح دادند و باید به یاد بیاورد که چگونه تکروی بعضی از آدم ها در انتخابات ریاست جمهوری گذشته سبب شد آرای اصلاح طلبان چندتکه شود و انتخابات به نفع اصولگرایان پایان یابد. راستی تا یادمان نرفته باید بگوییم سیدمحمد خاتمی پس از شنیدن خبر کاندیداتوری عارف گفت؛ «ان شاءالله که مبارک است.»
۲) حامد کرزی
رئیس جمهور افغانستان یکشنبه گذشته در مراسم شانزدهمین سالگرد ورود مجاهدین افغانستان به کابل، مورد سوء قصد شبه نظامیان طالبان قرار گرفت اما آسیبی ندید. در حمله مسلحانه به جایگاه محافظت شده حامد کرزی، اعضای کابینه و تعدادی از دیپلمات های خارجی شرکت کننده در مراسم رژه نظامی، سه تن از جمله یک نماینده پارلمان کشته و ۱۰ تن دیگر زخمی شدند. در پی این اتفاق روز سه شنبه مجلس نمایندگان افغانستان وزرای دفاع، کشور و رئیس شورای امنیت ملی این کشور را در جلسه پارلمان استیضاح کرد، اما این طرح رای نیاورد. جالب اینکه در این جلسه امرالله صالح رئیس شورای امنیت ملی گفت توطئه ترور رئیس جمهور افغانستان، چهل و پنج روز قبل از آن در اسفندماه طرح ریزی شده بود و تعریف کرد که او اطلاعاتی را که از طراحی توطئه به دست آورده بود، به حامد کرزی و زلمای رسول مشاور امنیت ملی او ارائه کرده است و توضیح داد که «تروریست ها» یک اتاق را در نزدیکی محل انجام رژه نظامی، کرایه کرده بودند و از آنجا به جایگاه ویژه حمله کردند. پس از این حمله چند رسانه معتبر از وضعیت شکننده حامد کرزی نوشتند.
۳) عباس کیارستمی
برای خیلی ها نام عباس کیارستمی، تداعی کننده نخل طلای جشنواره کن یا به طور مشخص تر کن سال ۱۹۹۷ است؛ جایی که عباس کیارستمی به طور مشترک با شوهی ایمامورای فقید برنده نخل طلا شد. نکته بحث برانگیز این روزهای محافل سینمایی که اکنون حسابی تحت الشعاع جشنواره کن شصت و یکم قرار گرفته، عدم حضور فیلم آخر استاد «شیرین» در بخش مسابقه است. البته معلوم نیست فیلم را کلاً در هیچ بخشی نپذیرفته اند یا کیارستمی تنها خواهان حضور شیرینش در بخش مسابقه بوده. کیارستمی از جمله کارگردانانی بود که سال گذشته و به مناسبت بزرگداشت شصتمین دوره این فستیوال سینمایی، در پروژه «هر کس سینمای خودش» شرکت داشت و فیلم سه دقیقه یی «رومئوی من کجاست» را به عنوان هدیه خود و سینمای ایران تحویل کن و علاقه مندان سینما داد. باید قبول کرد چنین حضوری در کنار غول ها و بزرگان حال حاضر سینمای جهان، خیلی معتبرتر و بیشتر از جایزه بازیگری هر فستیوالی مایه افتخار است. قبل از نخل طلای کیارستمی و کلاً جدای این جایزه، همین که نام کیارستمی و آثارش در فهرست برترین آثار سال کایه دو سینما، بارها و بارها ذکر شده یا منتقد صاحب نام و بی همتایی درباره سینمای او کتاب نوشته، خود نشان دهنده اهمیت و اعتبار سینمای او است. نکته جالب توجه شاید این است که همگان به این فکر بوده اند که با متصل شدن به کیارستمی و نام او می توانند به فستیوال های بزرگ راه پیدا کنند و مثلاً در همین کن حاضر شوند. حال آنکه امسال ظاهراً خود استاد جایی در کن ندارد و باز به احتمال فراوان، آن اعتبار و حضور درخشان کیارستمی در عرصه های جهانی(حداقل کن) را باید کمی کمرنگ تر شده بپنداریم. اینکه گفته شد ظاهراً جایی در کن ندارد به این مورد برمی گردد که باز ظاهراً استاد طی یکی دو روز گذشته عازم فرانسه شده تا درباره فیلمش و عدم حضور آن در کن صحبت کند. ای کاش خود او هم به همه بفهماند که دیگر جایزه جشنواره ها برایش آنقدر مهم نیستند. ما که طعم گیلاس را هنوز به یاد داریم.
۴) آیت الله صانعی
جماعت نسوان در بین مراجع آیت الله صانعی را دارند که همواره در این سال های اخیر، در حوزه، به عنوان جدی ترین حامی حقوق زنان مطرح بوده است. در آخرین اظهارات مطرح شده در این خصوص از جانب ایشان چنین آمد که «بسیاری از مسائل مانند دیه را مطرح کردیم، حتی بالا تر از آن ما می گوییم زن می تواند امام جمعه و امام جماعت بشود. شما دیگر چه می خواهید؟ اما این وظیفه قانونگذار است که بر این اساس قانون وضع کند و اگر قانونگذار دلش نخواست که این قوانین را وضع کند، در آن صورت مقصر ما نیستیم.» تبرج نیز از دیگر مسائلی بود که مرجع نواندیش حوزه به آن اشاره کرده و گفته بودند؛ «چکمه چه ربطی دارد به این حرف ها؟ چکمه تبرج نیست. چکمه را می پوشند چون برف می بارد.» اما شاید در میان این احکام و نظرات، حکم این مرجع در خصوص عدم اجرای سنگسار در دوران غیبت امام معصوم، از همه جدی تر بود. ولی به قول ایشان گوش شنوایی وجود ندارد. از دیگر دیدارهای خبرساز آیت الله صانعی، دیدار دانشجویان دفتر تحکیم وحدت (طیف علامه) با ایشان بود. اما محور بحث ها در این دیدار نیز حقوق زنان بود. این بار بحث چندهمسری مطرح شده بود و از طرح این بحث برای حل «مشکل ازدواج جوانان» به شدت انتقاد کرده و گفته بودند؛ «ما امروز با مشکل ازدواج جوانان مواجه هستیم و برخی مسوولان به جای اینکه به صورت ریشه یی با این معضل مواجه شوند می گویند کسانی که مشکل مالی ندارند بروند و زن دوم بگیرند. آخر مگر ازدواج تجارت است که کسی که پول بیشتری دارد برود زن دوم بگیرد. باید مشکل معیشت و مسکن جوانان حل شود.» با وجود این احکام، ما مردها نیز باید مرجعی را بیابیم تا ما هم بتوانیم حقوقمان را استیفا کنیم.
۵) عبدالله جاسبی
کمتر کسی را می توان سراغ گرفت که بدون حرف و مصاحبه و به صرف اهمیت ندادن و نادیده انگاشتن منتقدان عصبانی خود خبرساز شود. جاسبی یکی از این افراد است. رئیس دانشگاه آزاد این هفته به دانشگاه پلی تکنیک نرفت و در جلسه یی که قرار بود به مناظره او با عباس سلیمی نمین و علیرضا زاکانی اختصاص داشته باشد، حضور نیافت و باز هم خبرساز شد. اگرچه سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اعلام کرد در جریان ماوقع نبوده برنامه از پیش هماهنگ نشده است. پس از طرح برخی شبهات از سوی زاکانی و سلیمی نمین در روزنامه ها در ماه های اخیر و جوابیه های دانشگاه آزاد و جوابیه های آقایان به جوابیه ها و... برخی گروه های دانشجویی وابسته به دولت و قاعدتاً منتقد سرسخت دانشگاه آزاد، برای برگزاری مناظره بین طرفین اعلام آمادگی کردند تا اینکه قرعه به نام دفتر- به اصطلاح- تحکیم (طیف شیراز) افتاد و جلسه «سیری در عملکرد دانشگاه آزاد» دوشنبه در دانشگاه پلی تکنیک برگزار شد. با اینکه سلیمی نمین و زاکانی به نوبه، در جایگاه سخنران، از انتقاد به شخص عبدالله جاسبی در حد توان لحظه یی فروگذار نشدند و جماعتی از حضار هم دم به دم ایشان دادند، با این حال گروهی از دانشجویان و حضار در مراسم به روند معترض شدند و جسته و گریخته به دفاع از جاسبی و دانشگاه آزاد برخاستند.
۶) محمدرضا گلزار
قرارداد چندده میلیون تومانی محمدرضا گلزار برای بازی در یک فیلم باعث به وجود آمدن واکنش هایی متفاوت از جمله تعیین سقف برای دستمزدها شده است. گفته می شود گلزار به واسطه فروش چند میلیاردی فیلم های اخیرش، رقم درخواستی برای حضور در فیلم های جدید را به بیش از پنجاه میلیون تومان افزایش داده است. مساله تعیین سقف برای دستمزد بازیگران سینما و تلویزیون مدتی است که از سوی برخی مسوولان تلویزیونی یا تهیه کنندگان سینمایی مطرح شده است. اما به نظر می رسد مشکل اصلی بیشتر درباره فضایی است که تولید انبوه تله فیلم های تلویزیونی در مورد دستمزدهای بازیگران به وجود آورده تا درخواست های چند بازیگر خاص. تهیه کنندگان سینما شاید در ظاهر با پرداخت دستمزدهای چند ده میلیونی به چند بازیگر خاص مخالف باشند، اما در باطن از انجام چنین کاری راضی هستند چراکه گیشه فیلم خود را به نوعی گارانتی کرده اند. از یک طرف تهیه کنندگان تلویزیونی برای داشتن ویترین بهتر و بالطبع دریافت بودجه بیشتر، حاضر به پرداخت هر گونه دستمزد درخواستی از سوی چند بازیگر اصلی فیلم شان هستند و از طرف دیگر افزایش دستمزد بازیگران درجه دو و سه تلویزیونی، روی دستمزد بازیگران درجه یک سینمایی تاثیر گذاشته است؛ چرا که وقتی یکی بازیگر درجه دو سینما برای ایفای نقش در یک تله فیلم رقمی در حدود ۲۰ میلیون تومان طلب می کند، آن وقت دیگر تکلیف سوپراستارها مشخص است.
۷) محمود محمدی عراقی
همواره از خبر دور بود. حجت الاسلام محمدی عراقی از جمله روحانیانی است که به رغم بر عهده داشتن مسوولیت های مهم هرگز اهل جنجال نبود و جز در مناسبات کاری سخن نمی گفت. او هفته گذشته ناخواسته در کانون ماجرایی ژورنالیستی قرار گرفت که خود کوچک ترین نقشی در آغاز و انجام آن نداشت. قطعاً روزی که محمدی عراقی با گرفتن جواب مثبت از محمدتقی مصباح یزدی داماد استاد آن روز و استراتژیست امروز می شد گمان نمی کرد این انتساب روزی موجب جنجال رسانه یی اینچنین شود. به دنبال نقلی از یکی از نزدیکان امام در خصوص امتناع آن حضرت از صدور حکم نمایندگی ولی فقیه در سپاه پاسداران برای محمدی عراقی یکی از روزنامه های صبح با تشکیک در این خاطره باعث بازگشایی یکی از پرونده های تاریخ انقلاب شد. مجادله روزنامه موثر صبح تهران و مهم ترین سایت خبری اصولگرا بر سر این بوده که در سه ساله اواخر جنگ تحمیلی و به دنبال شهادت آیت الله محلاتی در غیاب نماینده ولی فقیه، محمدی عراقی به عنوان قائم مقام وظایف نماینده را به انجام می رساند. اینکه این دوران که با انتصاب حجت الاسلام عبدالله نوری از سوی امام(ره) پایان یافت با تایید و همراهی ایشان صورت گرفته یا قائم مقام به صورت موقت و تا زمان انتصاب نماینده جدید عهده دار مسوولیت بود موضوعی شد که به استناد دو طرف مباحثه به صحیفه امام انجامید.در این ماجرا پای دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام و فرمانده اسبق سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هم به میان کشیده شد.
۸) شکیب خلیل
رئیس اوپک هشدار داد که احتمال سیر صعودی بهای نفت خام و رسیدن آن به بشکه یی دویست دلار وجود دارد. شکیب خلیل دلیل این را، افت ارزش دلار می داند که بر جذابیت سایر دارایی ها از جمله نفت نزد سرمایه گذاران خارجی می افزاید. این در حالی است که هفته گذشته قیمت نفت با ثبت رکوردی تازه به مرز صدو بیست دلار رسید و با توجه به اینکه اوپک نشان داده تمایلی به افزایش سهمیه کشورهای تولیدکننده برای مهار بهای نفت ندارد، پیش بینی نفت دویست دلاری دور از انتظار نیست. این در حالی است که بی بی سی در گزارشی حملات مکرر به تاسیسات نفتی در نیجریه، ضعف دلار در امریکا و نگرانی های عمومی درباره کمبود عرضه مقابل تقاضای جهانی را دلایل افزایش قیمت نفت در سال ۲۰۰۸ دانست.
۹) آیت الله هاشمی شاهرودی
ده سال قبل کمتر کسی فکر می کرد، آن کسی که به جرائم سیاسی سر و سامان می دهد، آیت الله هاشمی شاهرودی باشد. حتی نمایندگان مجلس ششم، وقتی این طرح را مطرح کردند و به نتیجه یی نرسید، در خیالشان هم نمی گذشت، که چند سال بعد، این اصلاحات توسط هاشمی شاهرودی پیگیری می شود. رئیس قضا، بالاخره، در این هفته در جلسه مسوولان عالی قضایی، در بررسی لایحه قانون مجازات اسلامی، ماده ۴، جرم سیاسی را پذیرفت. این لایحه، در جلسه مذکور با موضوع جرم سیاسی، مورد بحث و بررسی قرار گرفت و در پایان مسوولان عالی قضایی مصادیق جرم سیاسی و مجازات های مرتبط با هر کدام از این جرائم را به تصویب رساندند. جرم سیاسی و مطبوعاتی، گر چه با هم در قانون در نظر گرفته شده است، اما سال ها فقط تخلفات مطبوعاتی با حضور هیات منصفه برگزار می شد و مجرمین سیاسی از این حق محروم بودند. این هم خبری خوب برای مجرمین سیاسی.
۱۰) رائول کاسترو
آیا توان رائول کاسترو برای تحمل فشارهای بین المللی از فیدل کمتر است که قوانین کوبا اینچنین پرشتاب در حال تغییر است؟ یا اینکه رائول کاسترو مفهوم گذر زمانه را عمیق تر از برادرش درک می کند.او کمتر از برادر بزرگ سخنرانی می کند و بیشتر از او مسوولیت قبول می کند و مفهوم تغییر نسل در کوبا را بهتر می فهمد.اکنون دنیا می تواند ببیند که اگر بیماری معده کاسترو نبود، کوبایی ها همچنان از استفاده از تلفن همراه منع می شدند و اصلاحات اقتصادی در ساختار کمونیستی این کشور را به فراموشی می سپردند. رائول کاسترو که در تمام طول این سال ها با برادرش همراه بوده شیوه مملکتداری را به خوبی آموخته و می داند تنها با ساعت ها سخنرانی کردن برای مردم در وضعیت معیشتی آنها بهبودی حاصل نمی شود.در هفته اخیر یک خبر مهم دیگر رسانه یی دنیا را شگفت زده کرد و آن اینکه از این پس کوبا اجرای حکم اعدام را متوقف می کند،، مجرمین به جای آنکه تیرباران شوند به حبس های طولانی مدت محکوم خواهند شد. این اتفاقات نشان دهنده آن است که حکومت های ایدئولوژیک مانند کمونیسم تنها قائم به آدم هایی است که با یا بدون آنها پایان تاریخ رقم خورده است.
منبع : روزنامه اعتماد