شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

نقش ویتامین ها در بدن


نقش ویتامین ها در بدن
گاه صنعت ، تغییراتی در تغذیه طبیعی ایجاد می کند که موجب از بین رفتن ویتامینهای آن می شود . دانشمندان معتقدند اگر به مفهوم استرلیزه خوب فکر کنیم به زودی پی خواهیم برد که یک غذای استرلیزه مثل یک زمین بایر است که هیچ چیز زنده ای برای ادامه حیات و زندگی در آن نمی روید غذای استرلیزه ظاهر یک غذا را دارد . بدون آنکه خاصیت یک غذای معمولی را داشته باشد وقتی یک غذا فاسد می شود از بوی بد آن می فهمیم که غیر قابل مصرف است و آن را دور می ریزیم ولی اگر همین غذا استرلیزه شود چون بو و طعمی ندارد ما را غافلگیر کرده و ممکن است ما آن را با تمام سمومی که دارد بخوریم . هر بار که مجبور می شویم غذای کنسرو شده و آری از ویتامین میل کنید حتماً آن را با غذای تازه ویتامین دار ترکیب کنید . برای کودکی که از شیر مادر محروم است و فقط از شیر استرلیزه تغذیه می کند ، مقدار کمی آب پرتقال و یا آبلیموی تازه به شیر او اضافه کنید . همچنین به کودکانی که از شیر استرلیزه گرفته و تغذیه می کنند باید شیره یک موز را گرفته و با کمی آب قند مخلوط کرده و بخورانند . طرز تهیه ی غذای تازه و مفید دیگری را برای بچه های شیر خوار توصیه شده است چنین است : به اندازه مساوی جو و گندم را با هم مخلوط کنید و چهار قاشق سوپ خوری از این مخلوط را در هاون خوب بکوبید تا نرم شود بعد در ظرفی که یک لیتر و نیم آب دارد بریزید و روی آتش ملایمی در هوای آزاد بجوشانید پس از آن که نیم لیتر آب آن بخار شد صاف کنید و با شکر، شیرین کرده به کودک خود بخورانید . چند نوع ویتامین در جهان وجود دارد ؟ این سؤالی است که نمی توان به راستی و درستی به آن پاسخ داد . زیرا شماره ویتامین هایی که از روی حروف الفبا تعیین شده و با پیشرفت علم و دانش در حال توسعه است هنور کامل نشده است.
● ویتامین های خیلی معروف عبارتند از :
▪ ویتامین A کمبود
ویتامین (A) در بدن رشد را متوقف می کند و استحکام استخوانها را به مخاطره می اندازد و موجب بیماری اگزوفتالمی می شود اگزوفتالمی نوعی بیماری شدید چشمی است که منجر به کوری می شود . مصرف مواد دارای ویتامین ( A) همچنین برای جلوگیری از بیماری راشیتیسم در کودکان ضرورت دارد . ویتامین آادرنان ، جوانه گندم ، شیر ، کره تازه ، سرشیر ، پنیر ، زرده تخم مرغ ، چربی گاو ، دل ، قلوه و مغز ، انواع ماهی ، روغن مایع ، عسل و بیشتر سبزی ها و میوه ها وجود دارد .
▪ ویتامین (B )
فقدان ویتامین (B) در غذا باعث کم خونی ، لاغری مفرد و اختلالات گردش خون و نهایتاً منجر به روز بیماری بری بری می شود . ویتامین B اشتها را تحریک و عمل هضم و جذب را آسان می کند . این ویتامین در نان ، جوانه گندم ، جوانه غلات وسبزی ها ، دانه کتان ، مالت ، شیر ، مخمر آب جو ، پنیر ، زرده تخم مرغ ، گوشت های بدون چربی ، صدف و بسیاری از میوه ها و سبزی ها وجود دارد برای تولید و جوانه حبوبات و غلات آنها را یک ساعت در آب خیس کنید و پس آن را بیرون آورده و در ظرفی سفالین بریزید . پس از دو یا سه روز روی آن را حوله ی مرطوبی بیاندازید تا جوانه بزند .
▪ ویتامین D
ویتامین D مثل ویتامین A علیه بیماری راشیتیسم مبارزه می کند و بخصوص برای کودکان لازم و ضروری است . این ویتامین در جوانه گندم ، شیر ، کره تازه ، پنیرهای چرب ، زرده تخم مرغ ، روغن مایع ، روغن های مایع نباتی و ماهی وجود دارد . و به مادرانی که به سلامتی و تندرستی کودکان خود علاقه دارند توصیه می شود هر روز به ناهار فرزند خود ماده مغزی زیر را بیافزایید : یک قاشق سوپ خوری گندم را در آبی که کمی نمک داشته باشد خیس کنید پس از سه روز وقتی جوانه زد با آب ، شسته و بکوبید سپس با کمی کره و یا سرشیر مخلوط کرده و به کودک بخورانید . ویتامین D را از هوای آزاد ، نور خورشید و اشعه ماورای بنفش نیز بدست می آید . این عوامل در برابر چربی طبیعی پوست بدن ، تولید ویتامین D می کنند و به همین جهت نوزادی که در برابر هوای آزاد و نور آفتاب قرار نمی گیرد با وجودی که خوب تغذیه می شود مبتلا به راشیتیسم می گردد .
▪ ویتامین C
بدن ما به ویتامین C بسیار نیازمند است فقدان این ویتامین موجب بیماری اسکوربوت می شود که علائم آن سستی و بی حالی ، لق شدن دندانها ، خونریزی لثه ها ، ریزش موها و حتی شکستن ناخن ها است . اسکوربوت بیماری است که دریانوردانی که اغلب غذای کنسرو شده می خورند به آن مبتلا می شوند و به محض این که آب میوه تازه مثل آب پرتقال ، لیمو ، گوجه فرنگی را به غذای خود اضافه می کردند شفا می یافتند ویتامین C در شیر (به مقدار خیلی کم) ، کره تازه ، سرشیر ، جگر ، صدف ، شیره انگور (به مقدار خیلی کم) و بیشتر سبزی ها مخصوصاً سبزی های سبز بخصوص میوه های تازه وجود دارد . ویتامین C در میوه های روغن دار مثل بادام ، گردو و فندوق ، دانه غلات و حبوبات (نخود ، لوبیا ، باقلا و عدس) وجود ندارد ولی اگر همین حبوبات را خیس کنند پس از جوانه زدن ویتامین C در آن ایجاد می شود . به همین دلیل در کشورهای خاور دور حبوبات و غلات را به صورت جوانه زده در آورده و با غذا مصرف می کنند .
تهیه کننده : علی اکبر نجفی دانش آموز دوم ریاضی زیر نظر دبیر فیزیک دبیرستان : محمد جواد شیرزاد.
منبع : سازمان آموزش و پرورش استان خراسان


همچنین مشاهده کنید