دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا


ازتوریزم تا تروریزم


ازتوریزم تا تروریزم
چندی پیش ،بارش شدید باران باعث گردید تا تورنمنت بین المللی تنیس دبی كه یكی از رویداد های ورزشی برجسته جهان می‌‌ باشد و امارات متحد عربی با استفاده از برگزاری منظم آن در پی نمایش خود به عنوان یك شهر عربی نمونه قرن ۲۱ است، به طور موقت تعطیل گردد. در آن روز حتی سقف بسیاری از ساختمان های مجلل دبی چكه كردند، به طوری كه مدیران آنها برای جلوگیری از آبروریزی بیشتر دست به دامان زمین شو ها شدند. البته این اتفاق كوچك برای شهری كه قصد دارد گام های بلندی برای مبدل شدن به مركز جهانی تجارت ، حمل و نقل و توریزم بردارد، چندان مهم نیست. چندی پیش هم یك اتفاق ناگوار دیگر برای این شهر - كشور پر زرق و برق رُخ داده بود. ماجرا از این قرار است كه به دنبال تلاش مقامات دبی برای خرید سهام ۸/۶ میلیارد دلاری شركت بزرگ حمل و نقل كانتینری P O انگلیس - كه عملیات تجاری خود را در شش بندر بزرگ ایالات متحد انجام می‌‌ دهد - مقامات كنگره آمریكا از بیم ریسك های امنیتی همراه آن، سروصدای زیادی به راه انداخته و خواستار فسخ این معامله شدند. این سروصدا تعجب بازرگانان اماراتی را كه فكر می‌‌ كردند كار تمام شده است، به شدت برانگیخت كه نهایتا به انصراف انجامید.این در حالی است كه رییس جمهور آمریكا یكی از موافقان و هواداران انعقاد این قرارداد بود. البته برای شركت حمل ونقل كانتینری DP World دبی كه در كنار شركت های هاچیسون هنگ كنگ و PSA سنگاپور، یكی از بزرگ ترین شركت های كانتینربر جهان به شمار می‌‌ رود، خرید P O حتی بدون اختیار استفاده از بنادر شش گانه آمریكا، باز هم توجیه پذیربود.
جالب است بدانید كه این توصیه خود سرمایه داران غربی است كه به مقامات اماراتی پیشنهاد داده اند قبل از اینكه ذخایر نفتی شبه جزیره رو به افول بگذارد، در تأسیس و شكل گیری دیگر كسب و كار های بین المللی سرمایه گذاری نمایند. براساس تحقیقات به عمل آمده، نفت دبی تنها تا ۱۰ سال دیگر دوام خواهد داشت، هرچند مقامات اماراتی اقتصاد خود را آنقدر توسعه داده اند كه در حال حاضر درآمد های نفتی تنها ۷ درصد محصول ناخالص داخلی این كشور را تشكیل داده است. به موازات، تاكنون تحت رهبری و حاكمیت خانواده سلطنتی المختوم، سرمایه گذاری های عظیمی در زمینه های مختلف اقتصادی در دبی صورت گرفته است. یكی از این سرمایه گذاری ها، به احداث برج عظیم و مرتفع دبی مربوط می‌‌ شود كه با ۸۰۰ متر ارتفاع، به عنوان مرتفع ترین برج جهان، مراحل پایانی ساخت خود را پشت سر می‌‌ گذارد. ساخت هتل های لوكس، پارك مجلل آبی وایلد وادی واتر، جزایر مصنوعی جدید ساحلی - كه یكی به شكل درخت خرما و دیگری به شكل نقشه جهان است- از دیگر سرمایه گذاری های جزیره دبی می‌‌ باشند كه دیوید بكهام، ستاره مشهور فوتبال انگلیس و جهان، یكی از خریداران و سرمایه گذاران آن است. در عین حال، هر سال حدود ۵ میلیون جهانگرد وارد شهر دبی می‌‌ گردند كه با افتتاح جاذبه های توریستی جدید، در آینده نزدیك شمار آنها به دو برابر افزایش خواهد یافت.
●الگوی سنگاپور
سنگاپور الگوی امارات به شمار می‌‌ رود.سنگاپور با مدل موفقیت آمیز اقتصادی خود ثابت كرده كه تركیب پول وتجارت و توریزم، یك فرمول موفق اقتصادی برای یك شهر - كشور به شمار می‌‌ رود. دبی هم با الگوبرداری از همتای خود، هم اكنون در تلاش است تا خود را به یك كانون امور پولی و مالی ، تجارت بین الملل وحمل و نقل منطقه ای بین المللی تبدیل كند. در این میان، شركت حمل و نقل هوایی ملی این كشور موسوم به خطوط هوانوردی امارات، با در اختیار داشتن تركیب مناسبی از هواپیما های بوئینگ و ایرباس و سفارش خرید مدل های جدید این دو پرنده از جمله ایرباس دو طبقه A سوپر جامبو و همچنین كسب جوایز بین المللی توانسته است گوشه ای از موفقیت امارات را در زمینه حمل و نقل منطقه ای و بین المللی به نمایش بگذارد. اخیراً هم یك كمپانی جدید تحت عنوان شركت هوا - فضای دبی تأسیس شده كه تاكنون ۱۵ میلیارد دلار در ساخت هواپیما و خدمات هوانوردی سرمایه گذاری كرده است. این كمپانی در همسایگی فرودگاه جدید جبل علی تأسیس شده كه دارای ۶ باند پرواز و ظرفیت حمل ۱۲۰ میلیون مسافر در سال می‌‌ باشد. همان طور كه حامیان و مقامات دبی تأكید می‌‌ ورزند، امارات هم اكنون به شاهراهی میان اروپا و بازار های پُررونق آسیا تبدیل شده است. اما تبدیل امارات به كانون حمل و نقل، تجارت و توریزم منطقه، با یك مشكل بزرگ مواجه است و آن اینكه، ممكن است آمریكا تصمیم بگیرد دبی را به عنوان كانون تروریزم منطقه معرفی كند و این همان ریسك بزرگی است كه فكر جزیره نشینان اماراتی را سخت به خود مشغول كرده است، چرا كه در آن صورت روِیای آنها نابود خواهد شد.
منبع : ماهنامه اقتصاد ایران


همچنین مشاهده کنید