سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا


شاید زمانی دیگر آیا قفل دریافت وام در بانک ها کلید می خورد؟


شاید زمانی دیگر آیا قفل دریافت وام در بانک ها کلید می خورد؟
دریافت وام از بانک ها این روزها برای هر فرد نیازمندی یک آرزوی دست نیافتنی است. اگر فردی پــیدا شود در شمیان اما و اگرهای سیستم بانکی و پس از عبور از هفت خوانهای متمادی وامی دریافت کند. قطعا اقبال به او رو کرده است.
شاید رئیس کل بانک مرکزی که این روزها بحث رفتن یا ماندن او مطرح است ، وقتی خزانه این بانک را سه قفله کرد نمی دانست این قفل چه بلایی سر مردم می آورد که برای دریافت وام هرچند اندک از این شعبه به آن شعبه مراجعه می کنندو دست آخر خسته و ناامید بر می گردند.
از ابتدای امسال بانک های دولتی و خصوصی به بهانه اینکه بانک مرکزی منابع جدیدی در اختیار آنها قرار نداده، جلو پرداخت وام را سد کردند. از آن تاریخ پاسخ هر شعبه بانک به مشتری منفی است حرف همه شان نیز یکی است. منابع نداریم. بانک مرکزی منابعی در اختیار شعبه قرار نداده است.
به این نکته علی صدقی و مدیرعامل بانک ملی هم صحه می گذارد: از آنجایی که بانک ها در سال جاری تنها در حد منابعشان تسهیلات ارائه می دهند و این منابع هم که از محل وصول مطالبات و سپرده ها تامین می شود با کاهش مواجه بوده، پرداخت تسهیلات به طرح هایی که از ویــژگی های خاص و استراتژیکی از نظر نوع محصول و... برخوردار است، در اولویت قرار دارد.
صدقی افزود: از همین رو پرداخت تسهیلات بانکی به طرح هایی که محصولات غیرضروری و یا مشابه تولید می کنند، تقریبا متوقف است.»
● نادیده گرفتن اولتیماتوم بانک مرکزی
برای متقاعد کردن بانک ها نسبت به پرداخت وام در این میان اولتیماتوم بانک مرکزی نیز چاره ساز نشد.
پس از آنکه بانک ها پرداخت وام را متوقف کردند. حسین قضاوی قایم مقام بانک مرکزی اولتیماتوم این بانک را به بانک های خاطی اعلام کرد.
وی اختصاص ۹۵ درصد منابع قرض الحسنه بانکها به تسهیلات قرض الحسنه را الزامی دانست و خطاب به بانکهایی که از این مصوبه دولت سرپیچی می کنند گفت: بانک مرکزی در دور اول، تذکرات لازم را به بانک مربوطه می دهد اما در مرحله بعد به تجدید نظر در مراودات خود با بانک متخلف می پردازد.
وی افزود: اختصاص ۹۵ درصد منابع قرض الحسنه بانکها به تسهیلات قرض الحسنه الزامی است که به کلیه بانکها ابلاغ شده است و گفت: این موضوع در قالب آیین نامه دولت و در بسته سیاستی و نظارتی بانک مرکزی نیز ذکر شده است که در این ارتباط بین نهادهای سیاست گذاری اتفاق نظر وجود دارد.
حرف های قضاوی هم نتوانست با ترفند بانک ها مقابله کند. همانگونه که شکایت بانک مرکزی از دلال های وام بانکی ره به جایی نبرد و آنها همچنان به فروش وام های بانکی مشغول هستند. کافی است سری به اینترنت یا صفحات آگهی روزنامه های صبح و عصر بزنید «وام خودرو، لوازم منزل با شرایط آسان بدون ضامن.»
همان گونه که قبلا نیز بارها از طریق رسانه های گروهی از جمله روزنامه کیهان مطرح شده چگونه است که وام در بانک ها نایاب اما در دفاتر دلال ها به وفور یافت می شود.
شاید این حرف ها به مذاق خیلی ها خوش نیاید اما وقتی دکتر مظاهری در مراسم افطاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از همه رسانه ها می خواهد نارسایی ها را منعکس کنند جا دارد بانک مرکزی چند نفر ناظر و بازرس را به شعب بانک ها اعزام کنند تا مشاهده شود در واحدهای وام بانکی چه می گذرد؟! وام های خودرو و لوازم منزل، یا ازدواج چگونه از دفاتر خرید و فروش وام ها سردرمی آورد؟
● به امید باز شدن قفل ها
برای اینکه یک طرفه به قاضی نرویم شاید بخشنامه اخیر بانک مرکزی مبنی بر آزاد شدن بخشی از وجوه سپرده قانونی بانک دراین باره کارساز باشد.
براین اساس بانک ها اجازه یافتند تا سقف ۲ واحد درصد از سپرده های خود نزد بانک مرکزی را به صورت موجودی نقد نگهداری کنند که امید است از محل همین نقدینگی، بخشی هم به بصورت وام پرداخت شود.
از سوی دیگر براساس تصمیم کار گروه تحول اقتصادی برای حل مشکل پرداخت وام از سوی بانک ها، مقرر شد معادل ۵۱ هزار میلیارد ریال از اضافه برداشت آنها تحت عنوان بدهی دولت به بانک ها بخشیده شود. از سوی دیگر بانک های فاقد اضافه برداشت نیز معادل طلب خود خط اعتباری می گیرند.
درخصوص ۳۵ هزار میلیارد ریال اوراق مشارکت باقی مانده روی دست بانک ها به همین طریق معامله خواهد شد. راه دیگر تامین منابع مالی فروش املاک مازاد بانک هاست که به زودی آغاز می شود. به این موارد باید افزایش ۴ درصدی سرمایه بانک ها را نیز اضافه کرد تا شاید گره پرداخت وام به مردم در شعب بانک ها باز شود.
فراموش نکنیم افزایش وام ازدواج از عید سعید فطر به سطح ۴ میلیون تومان نیز از مصوبات کارگروه مشترک است که از همین حالا پرداخت آنرا به فال نیک می گیریم.
● وام نداریم
افرادی که طی ماههای اخیر برای دریافت وام به شعب بانک ها مراجعه کرده اندبا برخی دست نوشته هایی روی باجه ها مواجه شده اند که کارمند بانک برای اینکه خودش را خسته نکند و پاسخی به مراجعه کننده ندهد با آن نوشته خیالش را راحت کرده است «هیچ نوع وامی پرداخت نمی شود».
هنگام مراجعه متقاضیان به متصدی مربوطه نیز صغری و کبری چیدن شروع می شود. «به اندازه کافی پرونده تکمیل شده داریم که در نوبت قرار دارند.»
«منابع داخلی بانک تمام شده اما منابع جدید نیز در اختیار ما قرار نداده اند.»
این موارد در اکثر شعبه های بانک ها تحویل مردم می شود.
به گفته کارشناسان و مردم اتخاذ تدابیری مانند قفل کردن خزانه، جلوگیری از اضافه برداشت بانک ها و ... همچنین بسته سیاستی- نظارتی از سوی رئیس کل بانک مرکزی کفه ترازو را به نفع اقتصاد کشور سنگین تر می کند اما باید برای وام های خرد بانکی نیز چاره اندیشی کرد.
مردم می گویند باید برای پرداخت قطره چکانی مردم در بانک ها تصمیم اساسی گرفته شود تا مشتریان ناراضی از آنها بیرون نروند.
حسن ضرابیان که از آذر ماه سال ۸۶ برای دریافت وام ازدواج در یکی از شعب بانک ها ثبت نام کرده و پرونده فوری تکمیل کرده است می گوید:«روزی نیست که برای دریافت وام به شعبه بانک مراجعه نکنم. اگر احیاناً روزی نتوانستم بروم حتماً تلفن می زنم اما متاسفانه متصدی مربوطه با برخورد نامناسب خیلی محترمانه مرا از شعبه بیرون می کند و می گوید پول نداریم. هر جا که می خواهی شکایت کن.
وی ادامه می دهد: آیا این نحوه برخورد با جوانانی مثل من درست است من برای بعد از عید فطر حتی سالن عروسی را هم اجاره کرده ام و الان نمی دانم چه کار کنم.
علی میلانی کارمند نیز در این باره می گوید برای دریافت وام تعمیر مسکن هیچ شعبه ای نمانده که مراجعه نکنم تاکنون موفق نشده ام.
حسین سلطانی هم که برای دریافت وام خودرو به بانک مراجعه کرده می گوید: به چند شعبه بانک برای دریافت وام مراجعه کردم اول مرا به منطقه پاس دادند و گفتند اگر منطقه منابع به ما بدهد پرداخت می کنیم. به منطقه رفتم نگذاشتند با رییس منطقه صحبت کنم. به بانک دیگری رفتم گفتند باید سپرده گذاری کنی که پاسخ دادم اگر سپرده داشتم که ماشین دست دوم می خریدم که کارمند بانک گفت این مشکل خودت است نه ما.
رضا بشیری کارمند نیز در این باره می گوید: اول با افزایش کرایه منزل از سوی صاحب خانه مجبور شدم یک میلیون تومان قرض کرده و به صاحب خانه بدهم به امید این که می توانم این مبلغ را از بانک وام بگیرم اما متأسفانه به هر شعبه ای سر زدم فقط پاسخ سربالا می دهند ولاغیر. اسفندیار نیک منش درباره نحوه دریافت وام خرید لوازم منزل چنین می گوید: برای تهیه جهیزیه دخترم تصمیم گرفتم، به نزدیک ترین محل سکونت مراجعه کنم باتوجه به اینکه حساب در آن بانک دارم رئیس شعبه گفت: مدارک خودت را تهیه کن تا در نوبت قرار بگیری که بلافاصله تمامی مدارک را آماده کرده و تحویل داده ام اما از اسفندماه سال ۸۶ همچنان امروز برو فردا بیا برایم یک عادت شده و برای دریافت وام لحظه شماری می کنم.
آنچه در بالا آمد چکیده ای از حرف های شهروندان بود که بطور اتفاقی موفق شدند حرف های خود را با روزنامه در میان بگذارند چه بسا افراد زیادی که به رسانه های گروهی دسترسی ندارند و نمی دانند حرف دل خویش را با چه کسی درمیان بگذارند.
منبع : روزنامه کیهان