جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

آیا غذاهای طبیعی ارزش هزینه کردن را دارند؟


آیا غذاهای طبیعی ارزش هزینه کردن را دارند؟
روزی بود، روزگاری بود، غذاهای آلی فقط در فروشگاه‌های مواد تغذیه‌ای سالم در دسترس بودند، و تنها مصرف‌کنندگان خاص تمایل به پرداخت بهای بیش‌تری برای مصرف مواد طبیعی و مواد غذایی سازگار با محیط زیست داشتند. امروزه، غذاهای آلی به‌طور انکارناپذیری همه‌گیر شده‌اند. نه تنها این گروه مواد غذایی در هر خواربار فروشی در دسترس‌اند، بلکه حتی کمپانی‌های بزرگ تولیدکننده مواد غذایی نیز وارد همین وادی شده‌اند.
خریداران مواد تغذیه‌ای آلی در جستجوی کسب اطمینان از این نکته هستند که شیوه‌ی تولید این ماده‌ی غذایی آسیبی به کره‌ی زمین وارد نکرده است و از طرف دیگر به دنبال یافتن غذاهای طبیعی‌تر، خالص‌تر و سالم‌ترند، اما آیا غذاهای آلی به راستی ارزش این هزینه کردن اضافی را دارند؟
دکتر ماریون نستل استاد دانشگاه نیویورک می‌گوید: «اگر توانایی مالی خرید این مواد غذایی را دارید، از آن‌ها استفاده کنید. این واقعاً یک انتخاب شخصی است اما چگونه کسی می‌تواند فکر کند که موادی مثل حشره‌کش‌ها، می‌تواند برای شما خوب باشد؟»
اما کیچا هریس، سخنگوی اتحادیه‌ی رژیم غذایی آمریکا معتقد است: «هیچ مدرکی دال بر برتری مواد غذایی آلی به غذاهای سنتی وجود ندارد». او عقیده دارد نیازی نیست که غذا الزاماً آلی باشد تا بتوان گفت سالم یا سازگار با محیط زیست است. او توصیه می‌کند: «تلاش کنید از غذایی استفاده کنید که نزدیک به محل زندگی شما تولید شده باشد». او خاطرنشان می‌کند برخی از غذاهای آلی محصول کمپانی‌های چند ملیتی هستند که در مسافت‌های زیادی در طول کشور جابه‌جا شده‌اند.
دکتر هریس می‌گوید: «شاید این محصولات غذایی متشکل از مواد آلی باشد، اما ردپاهای زیادی در محیط زیست به جای می‌گذارند از جمله آثار مواد نفتی-شیمیایی به کار گرفته شده در حمل و نقل؛ حال آن‌که اگر شما از محصولات تولید شده توسط سوپرمارکت‌های کشاورزان محلی استفاده کنید، اگرچه ممکن است کاملاً آلی نباشند اما تازه بوده و آثار زیان‌بار کم‌تری به محیط زیست وارد کرده‌اند».
چیزی که تمام متخصصین در مورد آن اتفاق نظر دارند، این است؛ صرف نظر از این‌که شما محصولات آلی را برمی‌گزینید یا غذاهای سنتی و یا محصولات پرورش داده شده در منطقه‌ی خود را، آن‌چه مهم است، این است که مقادیر زیادی میوه و سبزیجات مصرف کنید. منافع حاصل از چنین رژیم غذایی، به مراتب بیش از خطرات احتمالی ناشی از مصرف حشره‌کش‌هاست.
● چه چیزی یک ماده‌ی غذایی را در رده‌ی مواد آلی قرار می‌دهد؟
واژه‌هایی نظیر «فاقد هورمون»، «طبیعی» و ... را با «آلی» اشتباه نکنید. این گونه‌‌های نام‌‌گذاری‌های مواد غذایی به‌وسیله‌ی قانون تأیید نشده‌اند.
وزارت کشاورزی آمریکا (USDA) یک «مهر مواد غذایی آلی» درست کرده است. مواد غذایی داری این مهر بر اساس استانداردهای ملی تولید، فرآوری و تهیه شده‌اند و از نظر میزان و بقایای حشره‌کش‌ها، هورمون‌ها و آنتی‌بیوتیک‌ها در چارچوب مشخصی قرار دارند.
بر اساس قوانین آژانس حفاظت محیط زیست (EPA) مواد غذایی «آلی» نباید مجاور هرگونه حشره‌کش‌های سنتتیک، فضولات، مهندسی زیستی یا تشعشع یونیزه قرار گیرند. آن‌ها فقط مجاز به استفاده از حشره‌کش‌های مشتق از منابع طبیعی‌اند.
زمانی‌که قصد خرید یک ماده‌ی آلی را دارید، به دنبال چنین واژه‌هایی بر روی برچسب آن‌ها بگردید:
▪ مواد غذایی که بر روی آن‌ها عبارت «۱۰۰ درصد آلی» درج شده، فاقد هرگونه محتویات سنتتیک بوده و از نظر قانونی می‌توانند دارای مهر USDA باشند.
▪ مواد غذایی که بر روی آن‌ها عبارت «آلی» قید شده، حداقل محتوی ۹۵ درصد مواد آلی‌اند. این مواد از اجازه‌ی داشتن مهر آلی USDA برخوردارند.
▪ مواد غذایی که بر روی آن عبارت «تولید شده از مواد آلی» درج شده است، بایستی دارای حداقل ۷۰ درصد محتوای آلی باشند، ولی چنین محصولاتی فاقد شرایط لازم برای دریافت مهر USDA اند.
گوشت، مرغ، تخم‌مرغ و محصولات لبنی که دارای برچسب «آلی» هستند، بایست از حیواناتی تهیه شده باشند که هرگز آنتی‌بیوتیک یا هورمون رشد دریافت نکرده‌اند. دکتر نستل خاطرنشان می‌کند: «این تقریباً غیر ممکن است که شما بتوانید گوشت آلی تهیه کنید».
بایستی این نکته را مدنظر داشت که USDA هنوز استانداردهای لازم برای غذاهای دریایی و لوازم آرایشی آلی را به‌طور کامل تدوین نکرده است. اغلب مواد آرایشی محتوای مخلوطی از موادی هستند که می‌توانند آلی یا غیرآلی باشند.
کارشناسان توصیه می‌کنند که بخش عمده‌ی هزینه‌های مواد غذایی آلی را صرف تولید آن کنید، چراکه احتمال آن که محتوی حشره‌کش‌ها باشند، بیش‌تر است.
● غذاهای آلی و سلامت شما
USDA هرگز ادعا نکرده که غذاهای آلی، بی‌خطرتر، سالم‌تر یا مغذی‌تر از غذاهای سنتی‌اند. هم‌چنین تحقیقات اندکی در رابطه با وضعیت سلامت کسانی که به‌طور عمده از مواد غذایی آلی تغذیه می‌کنند، صورت گرفته است.
دولت مقادیر بی‌خطر حشره‌کش‌ها را که در فرآیند پرورش و تولید مواد غذایی قابل استفاده‌اند و نیز مقدار
حشره‌کشی را که می‌تواند در سطح مواد غذایی بر جای بماند معین کرده است.
بر اساس مطالب درج شده در وب‌سایتEPA از آن‌جاکه سیستم ایمنی کودکان به‌طور کامل شکل نگرفته است، ممکن است که آن‌ها در مقایسه با بزرگسالان با خطر بیش‌تری در برابر حشره‌کش‌ها مواجه شوند. این وب سایت هم‌چنین خاطرنشان می‌کند که برنامه‌ی کنترل کیفیت غذایی ۱۹۹۶ استاندارهای سخت‌گیرانه‌تری برای محافظت از کودکان و نوپایان در برابر خطرات حشره‌کش‌ها تبیین کرد.
● بهای خرید مواد آلی
تولید مواد آلی چه اندازه هزینه‌برتر است؟ انتظار می‌رود که ۵۰ تا ۱۰۰ درصد، بهای بیش‌تری برای غذاهای آلی پرداخت شود. علت آن است که عموماً این فرآیند، کار پرمشقت‌تری است، چرا که میزان محصول به دست آمده بدون کمک حشره‌کش‌ها، همواره مطلوب نیست.
گروه کاری محیط زیست، که سازمانی بدون نفع مالی، مستقر دز واشنگتن‌دی‌سی است، برای حداکثر صرفه‌جویی در بهای خرید مواد غذایی آلی، توصیه می‌کند که تنها در مورد دوجین کثیف، محصولات غذایی که بیش‌تر در معرض آلودگی با بقایای حشره‌کش‌ها هستند- انواع آلی آن را تهیه کنید:
▪ هلو
▪ سیب
▪ فلفل دلمه‌ای شیری
▪ کرفس
▪ شلیل
▪ توت فرنگی
▪ گیلاس
▪ گلابی
▪ انگور
▪ اسفناج
▪ کاهو
▪ سیب‌زمینی
و کدام محصولات غذایی به احتمال قوی فاقد ارزش لازم برای پرداخت بهای اضافی‌اند؟ ۱۲ ماده‌ی غذایی زیر به عنوان موادی که از کم‌ترین بقایای حشره‌کش در سطح خود برخوردارند، معرفی شده‌اند:
▪ پاپایا
▪ کلم بروکلی
▪ کلم پیچ
▪ موز
▪ کیوی
▪ نخود فرنگی (یخ زده)
▪ آسپاراگوس
▪ انبه
▪ آناناس
▪ ذرت شیرین (یخ زده)
▪ آووکادو
▪ پیاز
هم‌چنین شما می‌توانید با خرید از حراج‌ها، مقایسه‌ی قیمت‌ها و یا خرید از مغازه‌های کشاورزان محلی در هزینه‌هایتان بیش از پیش صرفه‌جویی کنید. هم‌چنین حراج مواد غذایی آلی در فروشگاه‌های زنجیره‌ای و خواروبار فروشی‌ها می‌تواند در زمان طولانی باعث صرفه‌جویی بیش‌تری در هزینه‌های مصرفی شما شود.
● از بقایای حشره‌کش‌ها بکاهید
حتی اگر از مواد غذایی آلی استفاده نکنید، با به کارگیری چند نکته‌ی ریز می‌توانید بقایای آفت‌کش‌ها را در سطح مواد غذایی به خوبی کاهش دهید.
▪ آن‌ها را به خوبی زیر آب جاری شست و شو دهید تا آلودگی، باکتری و بقایای حشره‌کش‌ها از سطح آن زدوده شود. هرگز از صابون استفاده نکنید.
▪ میوه‌جات و سبزیجات را پوست نکیند.
▪ الیاف خارجی سبزیجات لیفی را دور بیندازید.
▪ چربی و پوست قابل رویت در سطح گوشت یا مرغ را به خوبی جدا کنید، چراکه بقایای آفت‌کش‌ها عمدتاً در چربی تجمع می‌یابند.
▪ مجموعه‌ی متنوعی از غذاها، با منشاهای متفاوت مصرف کنید.
مترجم دکتر مرتضی جلالی فخر
منبع : محیا نیوز