یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا


صنعت گاز خاورمیانه از دیدگاه نشریه نفت و گاز عرب


صنعت گاز خاورمیانه از دیدگاه نشریه نفت و گاز عرب
نشریه نفت و گاز عرب در سرمقاله خود با اشاره به پیشرفت چشمگیر صنعت گاز در منطقه خاورمیانه، از ایران به عنوان بزرگ ترین تولیدکننده گاز این منطقه یاد کرد.
به گزارش شانا به نقل از نشریه نفت و گاز عرب، با وجود موانع بزرگ پیش رو، صنعت جهانی گاز به پیشرفت پایدار خود ادامه می دهد.
در سال ۲۰۰۶ شاهد افزایش ناگهانی دیگری در تولید گاز بودیم؛ به طوری که تولید جهانی گاز با ۱/۳ درصد رشد به دو هزار و ۸۶۵ میلیارد و ۳۰۰ میلیون متر مکعب رسید و این درحالی است که تولید نفت تنها ۴/۰ درصد رشد کرد و مصرف انرژی در جهان ۴/۲ درصد افزایش داشت.
بر اساس تازه ترین آمار شرکت «بی.پی» در ۱۰ سال گذشته، ذخایر اثبات شده گاز خاورمیانه و شمال آفریقا تقریبا سه برابر شده و از ۳۴ هزار و ۷۰۰ میلیارد متر مکعب در سال ۱۹۹۶ به ۸۱ هزار و ۲۳۰ میلیارد متر مکعب در سال ۲۰۰۶ رسیده است که رشدی ۱۳۴ درصدی را نشان می دهد.
این در حالی است که میزان افزایش ذخایر گاز در سطح جهانی حدود نیم این رقم یعنی حدود ۵/۶۸ درصد بوده است. در مدت همین دوره (۱۹۹۶-۲۰۰۶) تولید گاز کشورهای عربی و ایران بیش از دو برابر شده و به ۴۸۰ میلیارد متر مکعب رسیده است که ۱۰۲ درصد رشد داشته، در حالی که رشد تولید گاز در جهان در همین مدت بیش از ۶/۲۸ درصد نبوده است.
تولیدکنندگان اصلی گاز در خاورمیانه در سال ۲۰۰۶ ایران با ۱۰۵ میلیارد متر مکعب، الجزایر با ۵/۸۴ میلیارد متر مکعب، عربستان سعودی با ۷/۷۳ میلیارد متر مکعب، قطر با ۵/۴۹ میلیارد متر مکعب و مصر با ۸/۴۴ میلیارد متر مکعب بودند. سهم این منطقه از مجموع تولید گاز جهان از ۶/۱۰ درصد در ۱۰ سال پیش به ۸/۱۶ درصد در سال ۲۰۰۶ رسید.
با وجود دو برابر شدن تولید منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، نسبت ذخایر به تولید در کل این منطقه هم اکنون ۱۶۹ سال است، در حالی که میانگین این نسبت در سطح جهانی ۳/۶۳ سال است.
با این حال، افزایش چشمگیر صادرات گاز این منطقه برای کشورهای واردکننده اهمیتی ویژه دارد. با توجه به پروژه های کشورهای قطر، الجزایر، لیبی و مصر، صادرات گاز کشورهای عربی در سال ۲۰۰۶ به ۱۴۳ میلیارد متر مکعب رسید که این میزان حدود یک پنجم کل صادرات گاز جهان است.
طبق برآوردهای آژانس بین المللی انرژی، با توجه به پروژه های جدید برنامه ریزی شده در جهان عرب و نیاز کشورهای واردکننده، امکان سه برابر شدن صادرات گاز کشورهای عربی از اکنون تا سال ۲۰۳۰ و رسیدن آن به ۴۴۰ تا ۴۶۰ میلیارد متر مکعب وجود دارد.
این نشریه افزود: با توجه به موانع فراروی توسعه صنعت گاز منطقه، این پیش بینی ها ممکن است بیش از حد خوشبینانه باشند که یکی از این موانع به اولویت های کشورهای تولید کننده مربوط می شود، زیرا این کشورها همزمان با افزایش صادرات باید به نیازهای داخلی خود نیز توجه کنند. برای مثال، عربستان سعودی، دومین تولیدکننده گاز جهان عرب پس از الجزایر، ترجیح می دهد بیشتر گاز خود را برای رفع نیاز داخلی و صنایع پتروشیمی خود مصرف کند.
این نشریه در ادامه گزارش خود آورده است: دومین مانع که دارای ماهیتی سیاسی است، به ایران مربوط می شود. این کشور با این که ۵/۱۵ درصد از ذخایر گاز جهان را در اختیار دارد و بزرگ ترین تولیدکننده گاز خاورمیانه است، همچنان یک واردکننده خالص گاز است. این نشریه در ادامه مدعی شد که این مشکل نتیجه تحریم های آمریکا است.
سومین مانع پیش رو از دیدگاه نشریه «نفت و گاز عرب»، به بحث سرمایه گذاری در پروژه های گاز مربوط می شود. طبق برنامه های موجود قرار است در پروژه های گاز در دست اجرا یا برنامه ریزی شده در کشورهای عربی و ایران در فاصله سال های ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۱ حدود یکصد میلیارد دلار سرمایه گذاری شود که به طور میانگین سالی ۲۰ میلیارد است، در حالی که سرمایه گذاری لازم برای پاسخگویی به رشد نیاز کشورهای مصرف کننده بسیار بیش از این ارقام است.
منبع : شبکه اطلاع رسانی شانا